Kahreden bekleyiş!

Maden ocağındaki göçük faciasında toprak altında kalan işçilerden 5. işçinin de cesedine ulaşıldı, 11 işçi enkaz altında bulunuyor. Arama çalışmaaları sürerken, soruşturma kapsamında, 2'si iş güvenliği uzmanı, 6 kişi gözaltına alındı; 1 kişi halen aranıyor.

Kahreden bekleyiş!

Şirvan İlçesi'ne bağlı Maden Köyü'nde perşembe akşamı meydana gelen heyelan nedeniyle 4 işçinin cesedinin çıkarıldığı sahada dün sabah 1 işçinin daha cansız bedenine ulaşıldı.

CESEDİ ÇIKARILAN İŞÇİLER

Arama ve kurtarma çalışmalarının sürdüğü bölgede 4 işçinin olduğu bir alanda yoğunlaşan çalışmalar sırasında ekskavatör operatörü Batmanlı Şefik Tuncer'in cesedi toprak altından çıkarıldı. Önceki gün de ekskavatör operatörleri Savaş Kızılkan ve Murat Ant ile kamyon şoförleri Reşit Can ve Badrettin Çaylı'nın cesadi çıkarılmıştı.

GÖÇÜKTE ARAMA SÜRÜYOR

Çalışma devam ederken, bölgede seyyar baz istasyonları kuruldu. Takviye olarak çok sayıda iş makinesi getirildi. Kızılay ve AFAD ekiplerinin de beklediği maden sahasında toprak altında bulunan işçilerin ailelerinin de bekleyişi sürüyor.  Jandarmanın yoğun güvenlik önlemi aldığı sahada arama kurtarma çalışmaları aralıksız devam ediyor.

6 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Madendeki facia ile ilgili Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı'nca sürdürülen soruşturma kapsamında aralarında bakır madeni işletmesi ve taşeron firmadan 6 kişi gözaltına alınırken, 1 kişinin arandığı belirtildi.

Soruşturma kapsamında bakır madeni işletmesinden açık saha iş sorumlus olan müdür Mehmet Oğuz, açık saha baş mühendisi Selman Kazak, açık saha iş güvenlik uzmanları Servet Keklik ve Mehmet Kezer gözaltına alındı.  Taşeron firmanın sahibi Nurettin Ant ile iş güvenlik uzmanı Mehmet Ş. Çiçek de gözaltına alınırken, taşeron firmanın saha sorumlusu Adnan Ant'ın arandığı belirtildi.

5'İNCİ İŞÇİ TUNÇER

Faciada dün sabah enkaz altında cesedi çıkarılan Şefik Tunçer'in cenazesi, memleketi Batman'da toprağa verildi. Tuncer'in (36) cenazesi, Siirt Devlet Hastanesindeki otopsinin ardından ailesine teslim edildi.

Evli ve 3 çocuk babası Tuncer'in cenazesi, Karşıkaya Mahallesi'ndeki İhlas Camisi'nde kılınan cenaze namazının ardından Bozoğulları Mezarlığı'nda gözyaşları arasında defnedildi. Defin sırasında Şefik Tuncer'in eşi Halime Tuncer fenalaştı.

HALEN CENAZELERİ ENKAZ ALTINDA

Halen enkaz aldıkta oldukları belirtilen işçilerin isimleri ve nereli oldukları ise şöyle;

1- Kerem Arat : Ekskavatör operatörü (Şirvan ilçesi Derinçay köyü)

 2- İbrahim Kılınç: Ekskavatör operatörü, (Siirt)

3- Kasim Tari : Ekskavatör operatörü (Diyarbakır)

4- Sedat Bulut : Rok operatörü (Şirvan ilçesi Otluk köyü)

5- Abdurrahman Sönmezsoy : Rok operatörü (Batman)

6- Halil Başer : Kamyon şoförü (Siirt Kurtalan ilçesi)

7- Mahmut Batumak : Kamyon şoförü (Şirvan ilçesi Taşkaya köyü)

8- Nusret Beyazalma: Kamyon şoförü (Van Edremit)

10- Yavuz Yıldız: Kamyon şoförü (Şirvan ilçesi)

11- İsmail Tekin: Kamyon şoförü (Siirt Eruh ilçesi)

12- Abdulbaki Aydın: Kamyon şoförü (Siirt Eruh ilçesi)

CHP'NİN HAZIRLADIĞI RAPOR

Heyelan sonrası Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun talimatı ile CHP İş Kazaları ve Meslek Hastalıkları İnceleme ve İzleme Komisyonu, Siirt’e hareket etti. Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba başkanlığındaki heyet, Siirt İl Başkanı Nevaf Bilek ile facianın yaşandığı madene giderek, toprak altından çıkarılmayı bekleyen madencilerin yakınları ile görüştü. Maden Mühendisleri Odası Başkanı Ayhan Yüksel, Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz ve yetkililer ile bir araya gelen CHP heyeti, incelemelerinin sonucunu bir rapor ile kamuoyuna duyurdu.

İş kazalarının Türkiye'nin kanayan bir yarası olduğu vurgulanan raporda, "AKP'nin iktidara geldiği 2002 yılından 31 Ekim 2016 tarihine kadar 18 bin 67 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirmiş, 73 bin 500 işçi ise iş göremez hale gelmiştir. 2016 yılının ilk 10 ayında iş cinayetlerinde yaşamını yitiren işçi sayısı bin 596’dır." değerlendirmesinde bulunuldu.

Türkiye'nin "iş cinayetlerinde" Avrupa birincisi, dünyada ise üçüncü sırada olduğu savunulan raporda, madencilik sektörünün, inşaat iş kolundan sonra Türkiye'de en fazla iş cinayetinin gerçekleştiği ikinci sektör olduğu ileri sürüldü.

"Şirvan'daki facianın yaşanmasının da en temel nedeni AKP'nin vahşi özelleştirme politikaları ve Türkiye’yi adeta bir taşeron cumhuriyetine dönüştürmesidir." görüşü savunulan raporda, şirket yetkililerinin verdiği bilgiye göre, işletmede alt işveren işçileri ile beraber bin 80 kişinin çalıştığı ve 4 alt işverenin faaliyet gösterdiği kaydedildi.

25 TEMMUZDA YİNE YAŞANMIŞ

Aynı iş yerinde 25 Temmuz'da da heyelan meydana geldiği ve can kaybının yaşanmadığı kazada 6 kamyon ile 2 iş makinesinin göçük altında kaldığı bildirilen raporda, "Madenciler ve göçük altında kalan işçilerin aileleri, göçüğün olduğu bölgede heyelan öncesi 80 santimetre büyüklüğünde çatlaklar olduğunu, bu çatlakların tehlike arz ettiğinin iş yeri yetkililerine bildirildiğini ancak bir önlem alınmadığını ve bu kazanın meydana geldiğini belirtmişlerdir." ifadelerine yer verildi.

Uzmanlara göre, iş yerindeki üretimin "aşırı kar elde etmek için tehlike arz edecek şekilde yapıldığı" vurgulanan raporda, şirketin heyelana yönelik belirtiler görülmesine rağmen gerekli tedbirleri almaması ve aşırı yağış almış toprak olmasına rağmen patlayıcı kullanılması sonucu olayın gerçekleştiğinin düşünüldüğü belirtildi.

Yürütülen soruşturmanın ivedilikle sonuçlandırılması istenen raporda, "Facianın nedenleri, iş cinayetinin gerçekleşmesindeki ihmaller, alınmayan tedbirler ve madencilerin hayatlarını kaybetmesine sebebiyet veren kişilerin kimler olduğu tespit edilmelidir. CHP Şirvan'da yaşanan maden faciasının sonuna kadar takipçisi olacaktır." açıklamasında bulunuldu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler