Kadınlardan Erdoğan'a destek

Başbakan Erdoğan'ın 'Kürtaj cinayettir' sözünün ardından başlayan ve toplumsal yaşamın tüm alanlarını kuşatan Kürtaj ve sezaryen tartışmaları sürerken, Güneydoğulu kadınlar Başbakan'ın yüzünü güldürecek. Zira, dünya'da kürtajın yasak olduğu Malta'dan sonra standartların çok altında kürtaj ve sezaryen yapıldığı ortaya çıktı.

Kadınlardan Erdoğan'a destek

Güneydoğulu kadının kürtaj ve sezaryene bakış açısını bölge hastanesi konumundaki Diyarbakır Kadın ve Doğum Hastanesi verileri ortaya koyuyor. Türkiye'den çıkan bir veri ilk kez olumlu anlamda Avrupa'daki standartların altına aldı. 6 ayda 70 Kürtaj yapılırken, bir yılda yapılan 17 bin 515 doğumda yalnızca 2 bin 107 sezaryenle doğum oldu. Mükerrerler çıkarıldığında ilk kez sezaryen yapanların oranı ise yalnızca 334 ile yüzde 2 oldu.

Birçok kesim tarafından Kürtaja 'Bebeğin Yaşam Hakkı'nı sonlandırdığı gerekçesiyle karşı durulurken, toplumda az da olsa bir kesim Kürtajın 'kadının seçim hakkı' olduğunu düşünüyor. Türkiye'nin genelinde tartışılan konuya Doğu ve Güneydoğu kadını sessiz kaldı. Ancak Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin bakış açısını istatistikî veriler ortaya koydu. Bölgeye hitap eden Diyarbakır Kadın ve Doğum Hastanesi Kürtaj ve sezaryen ile ilgili veriler güneydoğulu kadınların Başbakan'ın 'kürtaj cinayettir' sözünü desteklediğini ortaya koydu.

STANDARTLARIN ALTINDA

Hastanenin verilerine göre, 2011 yılı Haziran ayından bu güne arada geçen bir yılda 633 kürtaj yapılırken, bu rakamlar içerisinde 40'a yakın kadının 3, 4, 5 ve 6 kez kürtaj yaptıranlar bulunuyor. Buda rakamın toplam Kürtaj sayısının yarısından fazlasını oluşturuyor. Yine 2012 Ocak ayından bu yana 70 kürtaj yapılırken, bunun 53'ü 5 ve 6 hafta sonunda yapılan operasyonlar olduğu ve yine yüzde 70'inin mükerrer olduğu belirtildi. Toplam 17 bin 515 doğum olayı gerçekleştiği hastanede 2 bin 107'si yani yüzde 12'si sezaryen ile doğum yaptı. Çoğunluğunun mükerrer ve tıbbi sebeplerden ötürü yapılan sezaryenle doğumu ilk kez yaptıranların sayısı ise yalnızca 334 yani yüzde 2 oldu. Normal doğum yapanların yüzdelik oranı ise yüzde 86.

KÜRTAJ HAKTIR ANCAK SINIRLAMA GEREKLİ

Çocuk sevgisi ve çok çocuklu hanelerden oluşan Doğu ve Güneydoğu bu verilerle şaşırtmasalar da, Avrupa standartların bile altında inmesi dikkat çekti. Diyarbakır Kadın ve Doğum Hastanesi Kadın Doğum Uzmanlarından Op. Dr. Deniz Balsak, kürtajın insan hakkı olduğunu ancak bir sınırlandırmanın gerekli olduğuna inandığını söyledi. Balsak, sınır olarak 5-6 haftanın uygun olduğunu kaydetti. Balsak, kürtajın yasaklanması durumunda merdiven altı yerlerde kürtaj yapılacağını dile getirdi.

Kürtajın ciddi sağlık sorunlarına da yol açtığını kaydeden Op Dr. Balsak, kişinin ileriki zamanlarda çocuk istemesine rağmen artık çocuk sahibi olmama olasılığının bulunduğunu ifade etti. Op Dr. Balsak, normal doğumun kadınlar için çok daha büyük faydaları bulunduğunu da sözlerine ekledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz