İstihdama takoz Üretime engel

DEDAŞ'ın keyfi uygulamaları mağdur etmeye devam ediyor, işletmeler veryansın etti.

İstihdama takoz Üretime engel

Elektrik kesintilerini "işkenceye" dönüştüren DEDAŞ'ın voltaj dalgalanmaları, sanayi sektörünü de vurdu. OSB'deki fabrikaların trafoları voltaj yüzünden patlarken, jeneratörlerde aşırı çalışmadan dolayı devre dışı kalınca, fabrikalar şartel indirdi.

Keyfi ve sorumsuz faaliyetlerinin yansıra, işkenceye dönüştürülen elektrik kesintileriyle sürekli tartışma konusu olan Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş'nin (DİCLE-EDAŞ) son dönemlerde yaşanan voltaj dalgalanmaları Organize Sanayi Bölgesindeki fabrikaları da adeta atıl duruma getirdi. Birçok fabrikanın kendilerine ait özel trafoları voltaj dalgalanmaları yüzünden oluşan arıza ve trafo yanmaları nedeniyle, devre dışı kalırken, üretimde durdu. Diyarbakır başta olmak üzere bölge ve ülke ekonomisine de büyük zarar verilirken, fabrikaların üretim makineleri istop etti, yüzlerce işçi ise çalışacak günü bekliyor.

Yaşananlar karşısında DEDAŞ ve TAİŞ birbirini suçlarken, mağdur olan fabrika ve işletme sahipleri uğradıkları mağduriyet karşısında veryansın ederek, büyük tepki gösterdi. Mermer Fabrikasının işletme Müdürü Mahmut Barut DEDAŞ'ın keyfiyetini kabul edilemez görürken, "Voltajlar çok düzensiz. Yüksek gerilimden dolayı, trafomuz patladı. Elektrik yok. Fabrika günlerdir çalışmıyor. İşçi ve makineler çalışmıyor. Hasarımız ve zararımız büyük. Kim telafi edecek, DEDAŞ büyük bir keyfiyet içerisinde. Böyle giderse fabrikaya kilit vuracağız." OSB Yönetimi ve DEDAŞ yetkilileri arasındaki, görüşmeler sonuçsuz kaldı. DEDAŞ bölge ekonomisine sabotaj yapıyor" dedi.

Öte yandan elektrik kesintileri nedeniyle hizmet sektöründeki işletmeler de iş yapamaz hale geldi. Fahiş denebilecek fiyatlardan elektrik bedeli ödeyen ve kesintiler nedeniyle jeneratör kullanmak zorunda olan işletmeler, ciddi oranda doğan zarardan dolayı mükerrer fiyat ödeyerek, iflas eder hale geldi. DEDAŞ'a, Jeneratöre ve Mazot'a ayrı ayrı ödeme yapıyor. DEDAŞ, kentte istihdama ciddi oranda katkı sağlayan büyük çaptaki işletmelerin zarar etmesine adeta göz yumuyor.  İşletmeci Naif Durgun,  Elektriklerimizin sık sık gitmesinden dolayı jeneratörlerimizde arızalanıyor ve bizler yüksek maliyetleri karşılığında tamir ettirdik. Yedek jeneratör getirdik. Yakıt istasyonumuzdaki pompalar yine aynı şekilde arızalanıyor ve müşterilerimiz yakıt alırken sıkıntı yaşıyorlar. İşlerimizde ve cirolarımızda düşüşler oluyor.”

Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş'nin (DİCLE-EDAŞ) son dönemlerde yaşanan voltaj dalgalanmaları Organize Sanayi Bölgesindeki birçok fabrikayı adeta atıl hale getirdi. Trafolarının patlaması ve arıza vermesi nedeniyle eneri alamadığı için çok sayıda fabrika üretimi durdu. Diyarbakır başta olmak üzere bölge ve ülke ekonomisine de büyük zarar verilirken, fabrikaların üretim makineleri ve yüzlerce işçi, elektrik yokluğu nedeniyle adeta şartel indirdi.

Bir süredir kent merkezi ve özelliklede Organize Sanayi Bölgesine elektrik sağlayan hatlardaki voltaj dalgalanmaları, çok sayıda trafoyu tahrip ederken işlemler elektriksiz kaldı. DEDAŞ’ın arızaları gidermemesi sebebiyle Diyarbakır’da özellikle ekonomik hayat durma noktasına geldi.

FABRİKALARDA ÜRETİM DURDU!

Büyük fedakârlıklarla ürettikleri malları çevre ülkelere ve tüm dünyaya ihraç eden, Diyarbakır ve Türkiye ekonomisine katkı sunan Organize Sanayi Bölgesindeki fabrikalar, son günlerde ellerini kollarını bağlayan elektrik kesintileri ve voltaj dalgalanmalarıyla boğuşuyor.

ÜRETİMİN ÖNÜNDEKİ ENGEL DEDAŞ

Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren birçok fabrika yüksek voltaj sonrası tahrip olan trafolarının çalışmaması nedeniyle üretim yapamaz hale geldi. İşçi ve işverenin mağdur olduğu elektrik kesintisi ve voltaj dalgalanmaları nedeniyle iş makineleri çalışmayınca üretimde durdu.

“OSB’DEKİ KESİNTİLER HAYATIN BİR PARÇASI”

Elektrik kesintileri nedeniyle DEDAŞ’a veryansın eden Fabrika Müdürü Mahmut Barut, elektrik hizmetinin özelleştirilmesinin ardından ve DEDAŞ’ın üstüne düşen sorumluluğu yerine getirmediğine dikkati çekerek, keyfi muamelelerine tepki gösterdi.

ARIZA OLUNCA DEDAŞ ORTADA YOK

Hizmetteki aksaklıklarından dolayı Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesinde elektrik sorununun hayatın bir parçası haline geldiğini söyleyen Barut, yüksek elektrik faturaları ödemelerine rağmen arıza durumlarında DEDAŞ’ın sorumluluğunu yerine getirmediğini söyledi. Barut, “Birkaç aydır burada çok büyük elektrik arızalarından kaynaklanan sorunlar yaşıyoruz. Normal çalışmalarımızda 8 saatlik mesaimizde 3 sefer elektrik kesintisine maruz kalmadığımız gün yok. Bunlar hep hatlardaki sorunlardan dolayı ve bir türlü bakım yapılmıyor. Bize her zaman faturalarda iletim bedeli, kayıp kaçak bedeli adı altında envai çeşit kalemlerden paralar alındığı halde bize her hangi bir hizmet sunulmuyor. Geçen gün Dökmetaş köyündeki trafo merkezinde patlama olmuş. Bir sonraki günde Diyarbakır’daki trafoda arıza oluyor. Elektriklerde gelen voltajlar çok düzensiz. Düzensiz geldiği için elektrik dalgalanmalarından dolayı makinelerimizin tamamı hasar görmekte. Bu son olayda ise dün trafomuza gelen yüksek gerilimden dolayı, trafoya gelen hatta bile tahribatlar oldu, trafomuz yandı” dedi.

“SESİMİZİ DUYMALARINI İSTİYORUZ”

Üretim ve ihracatın durduğunu ifade eden Barut, şöyle konuştu: “Şuanda zararımız 100 bin lira civarındadır. Parçaları değiştirdiğimiz halde 3 vardiyadır iş kaybımızla birlikte 300 bin liraya varan bir zararımız mevcut. Organize Bölgemizdeki DEDAŞ’a bunu söylediğimizde gerekçe olarak bizden kaynaklandığını söylüyorlar. Eğer bizden kaynaklanan bir arıza ise niye trafodan sonraki cihazlarda bir şey olmadı da, ana hücre modüllerinde 24 volt dediğimiz yüksek voltaja maruz kaldı? Sizinde gördüğünüz gibi fabrikamızda üretim durmuş. İşçilerimizle burada boş bir şekilde bekliyoruz. Biz ihracatçı bir firmayız, yurt dışına vermiş olduğumuz taahhütleri elektrik kesintileri nedeniyle yerine getirememekteyiz. Çok zor durumdayız. Yetkililerden sesimizi duymalarını istiyoruz.”

“İŞÇİ VE İŞVERENDE MAĞDUR OLUYOR”

Fabrikada çalışan işçilerden Kadir Bakar ise şunları söyledi, “2010 yılından bu yana bu sektördeyiz. Arızalardan dolayı çalışmadığımız çok günlerimiz oldu. Görüyorsunuz burada 4 vardiya halinde 2 gündür burada çalışamıyoruz. Burada her gün elektrik kesintileri oluyor. Burada işçi ve işverende mağdur oluyor. DEDAŞ özelleştirilmeden önce böyle sıkıntılar yoktu. Arıza sonrası telefon açtığımızda gelip arızayı gideriyorlardı. Özelleştikten sonra bizler elektrikle ilgili hep sorun yaşamaya başladık. Şuanda bir arıza olsa geç geliyorlar. Devletin bu konuya bir el atmasını istiyoruz.”

“CİDDİ ORANDA ZARAR EDİYORUZ”

Öte yandan elektrik kesintileri nedeniyle hizmet sektöründeki diğer işletmelerde fahiş denebilecek fiyatlardan elektrik bedeli ödüyor. Ayrıca kesintiler nedeniyle jeneratör kullanmak zorunda olan işletmeler ciddi oranda zarar ediyor. Elektrik kesintilerinin neden olduğu zarardan Elazığ yolu üzerindeki çok sayıda bulunan sosyal tesislerde nasibini alıyor.  Altındağ Dinlenme Tesisleri Müdürü Naif Durgun, yaptığı açıklamada, DEDAŞ’ın arızaları giderememesi nedeniyle mali olarak büyük zarara uğradıklarını belirtti.

“AMA ELEKTRİK GELMİYOR”

Arızayı bildirmelerine rağmen yetkililerin ciddiyetten uzak bir şekilde sorunu çözmediklerine dikkati çeken Durgun, “Bu bölgede köyler olduğu için elektrik şebekeleri sürekli arıza veriyor. Ama son 2 gündür burada elektrikler tamamen kesildi. DEDAŞ yetkililerini aradık, elektrik hatlarında kopma olduğunu bize söylediler. Tadilat yapıyoruz yarım saat sonra elektrikleriniz gelecek diyorlar ama elektrik gelmiyor. Tekrar aradığımızda araç bulamadık ve arızayı gideremedik gibisinden bahaneler ileri sürüyorlar” dedi.

“DEDAŞ BU SORUNA BİR DUR DEMESİ LAZIM”

Kesintilerden etkilenmemek için 2 jeneratörle vatandaşlara hizmet veremeye çalıştıklarını ifade eden Durgun, şöyle konuştu:

“Biz burada her gün aralıksız olarak jeneratör çalıştırıyoruz. Bakınız iki gündür elektrik yok, jeneratör çalışıyor. Elektriklerimizin sık sık gitmesinden dolayı jeneratörlerimizde arızalanıyor ve bizler yüksek maliyetleri karşılığında tamir ettiriyoruz. Ayrıca yedek jeneratör getirdik. Buradaki yakıt istasyonumuzdaki pompalar yine aynı şekilde arızalanıyor ve müşterilerimiz yakıt alırken sıkıntı yaşıyorlar. DEDAŞ bizi sürekli mağdur ediyor ve bu tekrar ediyor sürekli. Ayriyeten biz DEDAŞ’a her ay 30 ila 40 bin lira arasında elektrik tüketim bedeli ödüyoruz. Birde elektriklerimiz kesildiğinden dolayı jeneratörlerimize pompa fiyatı üzerinden mazot ücreti ödüyoruz. Bizim elektrik konusunda masrafımız 3’e katlanmış oluyor. DEDAŞ'ın bu soruna bir dur demesi lazım. Bu konudaki mağduriyetimiz için avukatlarımız aracılığıyla gereğini yapacağız. Burası büyük işletmelerin yer aldığı bir tesis. Elektrik kesintisi dolayısıyla işlerimizde ve cirolarımızda düşüşler oluyor. İş yapamıyoruz.”

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler