İstanbul HDP binaları baskınında son durum ne?

İstanbul'da HDP'ye yönelik düzenlenen operasyonlarda farklı ilçelerde bulunan 3 HDP binasında arama tarama çalışmaları devam ediyor

İstanbul HDP binaları baskınında son durum ne?

İstanbul'da HDP'ye yönelik düzenlenen operasyonlarda farklı ilçelerde bulunan 3 HDP binasında arama tarama çalışmaları devam ediyor

İstanbul’da terör örgütü PKK’nın elebaşı Abdullah Öcalan'ın Kenya’da yakalanarak Türkiye getirilişinin yıldönümü münasebetiyle çıkan olaylarda 59 şüpheli gözaltına alınırken bazı HDP binalarında arama yapıldı.

İstanbul’un 10 ilçesinde çıkan olaylara polis ekipleri müdahale etti. Çıkan olaylarda 59 şüpheli gözaltına alınırken,5 adet tabanca, 2 adet pompalı tüfek, çok sayıda mermi, 110 adet atıma hazır molotof, 4 adet dörtlü havai fişek rampası, 2 adet EYP, 20 adet Feza marka torpil, 21 adet kar maskesi, 4 adet kaban,1 eşofman altı, 1 adet boyunluk ve olaylarda kullanılan çok sayıda eldiven ele geçirildi.

Ayrıca çıkan olaylarda Sultangazi’ye bağlı İsmet Paşa Caddesi üzerinde eylem yapan bir gruptan açılan ateş sonucu bir polis memurunun hayati tehlike arz etmeyecek şekilde yaralandığı bildirildi.

Öte yandan patlayıcı madde ihbarı üzerine polis ekiplerinin HDP Esenyurt ve Bahçelievler ilçe binalarında arama yaptıkları öğrenildi.

21 Ocak olayları ne idi?

İSTANBUL Polisi, bölücü örgüt PKK’nın haraç ve finans kaynağına ağır darbeler indirdi. TEM Özel Tim, 22 ilçede, aralarında HDP, DBP, BDP ve saymanlarının da  bulunduğu 31 militanı gözaltına aldı. Hücrelerde milyonlarca liralık çek koçanları çıktı.

İEM’e bağlı Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü (TEM) ekiplerinin dev operasyonu dün saat 05.00′da başladı. İstihbarat Şube Müdürlüğü’yle koordineli olarak takip yürüten TEM ekipleri, geçmişte  BDP, DBP ve HDP il ile ilçe yönetiminde görev yapmış toplam 37 şüphelinin,  bölücü PKK ve şehir yapılanması KCK’ya finans sağladığını belirledi. Vatandaşlardan usulsüz ve zorla para toplayan kişilere yönelik soruşturma, önceki gün akşam tamamlandı.

2 Ekim'de ne olmuştu?

İstanbul’un 28 ilçesinde başlatılan operasyonda, aralarında HDP ilçe başkanları, sendikacılar, eski belediye başkanlarının da olduğu 44 kişilik bir gözaltı listesi bulunuyor.

Haberde, operasyon kapsamında suçlamaların ‘halk mahkemeleri adıyla yargılama yapmak, PKK için vergilendirme adı altında halktan zorla para toplamak, PKK’ya eleman kazandırmak için siyaset akademisi kurmak’olduğu belirtildi.

Haberde, şu ana kadar 40 kişinin gözaltına alındığı belirtildi.

Doğan Haber Ajansı da, operasyon kapsamında Bağcılar Kirazlı Mahallesi ve Fatih Mahallesi ile Sultangazi de önceden belirlenen çok sayıda adrese özel harekat ekiplerinin de desteğiyle baskın düzenlendiği belirtildi.

İstanbul, Türkiye'de yer alan şehir ve ülkenin 81 ilinden biri. Ülkenin en kalabalık, ekonomik ve sosyo-kültürel açıdan en önemli şehridir. Şehir, iktisadi büyüklük açısından dünyada 34., nüfus açısından belediye sınırları göz önüne alınarak yapılan sıralamaya göre Avrupa'da birinci, dünyada ise Lagos'tan sonra altıncı sırada yer almaktadır.

İstanbul Türkiye'nin kuzeybatısında, Marmara kıyısı ve Boğaziçi boyunca, Haliç'i de çevreleyecek şekilde kurulmuştur. İstanbulkıtalararası bir şehir olup, Avrupa'daki bölümüne Avrupa Yakası veya Rumeli Yakası, Asya'daki bölümüne ise Anadolu Yakasıveya Asya Yakası denir. Tarihte ilk olarak üç tarafı Marmara Denizi, Boğaziçi ve Haliç'in sardığı bir yarım ada üzerinde kurulan İstanbul'un batıdaki sınırını İstanbul Surları oluşturmaktaydı. Gelişme ve büyüme sürecinde surların her seferinde daha batıya ilerletilerek inşa edilmesiyle 4 defa genişletilen şehrin 39 ilçesi vardır. Sınırları içerisinde ise büyükşehir belediyesi ile birlikte toplam 40 belediye bulunmaktadır.

Dünyanın en eski şehirlerinden biri olan İstanbul, 330-395 yılları arasında Roma İmparatorluğu, 395-1204 ile 1261-1453 yılları arasında Bizans İmparatorluğu, 1204-1261 arasında Latin İmparatorluğu ve son olarak 1453-1922 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu'na başkentlik yaptı. Ayrıca İstanbul, hilafetin Osmanlı İmparatorluğu'na geçtiği 1517'den kaldırıldığı 1924'e kadarİslam'ın da merkezi oldu.

Son yıllarda birbiri ardına ortaya çıkartılan arkeolojik bulgularla insanlık tarihine ilişkin önemli bilgiler elde edilmiştir. Yarımburgaz Mağarası'ndan çıkarılan taş aletlerle, ilkel insan izlerinin 400.000 yıl öncesine dayandığı ortaya çıkmıştır. Anadolu Yakası'nda yürütülen kazı çalışmaları ve bunlara bağlı araştırmalar, şehirde tarım ve hayvancılığa dayalı ilk yerleşik insan topluluğunun MÖ 5500'lere tarihlenen Fikirtepe Kültürü olduğunu göstermiştir. Bu arkeolojik bulgular yalnızca İstanbul'un değil, tüm Marmara Bölgesi'nin en eski insan izleridir. İstanbul sınırları içinde kent bazında ilk yerleşimler ise Anadolu Yakası'ndaKalkedon; Avrupa Yakası'nda Byzantion'dur. Cumhuriyet dönemi öncesinde egemenliği altında olduğu devletlere yüzlerce yıl başkentlik yapan İstanbul, 13 Ekim 1923 tarihinde başkentin Ankara'ya taşınmasıyla bu özelliğini yitirmiş; ancak ülkenin ticaret, sanayi, ulaşım, turizm, eğitim, kültür ve sanat merkezi olma özelliğini sürdüregelmiştir.

Karadeniz ile Marmara Denizi'ni bağlayan ve Asya ile Avrupa'yı ayıran İstanbul Boğazı'na ev sahipliği yapması nedeniyle, İstanbul'un jeopolitik önemi oldukça yüksektir. Bugün tamamına yakını doldurulmuş olan ya da kaybolan doğal limanları vardır. Bu özellikleri yüzünden bölge toprakları üzerinde uzun süreli egemenlik anlaşmazlıkları ve savaşlar yaşanmıştır. Başlıca akarsularRiva, Kâğıthane ve Alibey dereleridir. İl toprakları az engebelidir ve en yüksek noktası Kartal ilçesindeki Aydos Tepesi'dir.İldeki başlıca doğal göller Büyükçekmece, Küçükçekmece ve Durusu gölleridir. İl ve yakın çevresinde, Karadeniz ile Akdenizmakro iklimleri arasında geçiş özellikleri görülür.Hava sıcaklıkları ve yağış ortalamaları düzensiz; bitki örtüsü dengesizdir.

Kaynak: Diyarbakır Söz