Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Doğal Kaynaklar Zirvesi'nde Türkiye'nin enerji alanında attığı adımlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin stratejik konumuna ve enerji alanındaki hedeflerine ilişkin yaptığı değerlendirmede, enerji güvenliğinin artık küresel bir mesele olduğunu belirterek, "Türkiye’yi küresel enerjinin güvenli limanı haline getirmek için önemli atılımlar yaptık," ifadelerini kullandı. Erdoğan, maden politikalarının hedefinin dışa bağımlılığı azaltmak olduğunu vurguladı.
GABAR’DA 81 BİN VARİLLİK GÜNLÜK ÜRETİM
Gabar’daki petrol üretiminde ciddi bir artış yaşandığını belirten Cumhurbaşkanı, “Muhalefetin her seçimde petrol buluyorlar diye dalga geçtiği Gabar’da günlük petrol üretimi 81 bin varili geçti. Bugüne kadar 2 milyar dolar değerinde 26 milyon varil üretim gerçekleştirdik” dedi. Türkiye genelindeki günlük petrol üretiminin 135 bin varili aştığını ve rekor kırıldığını açıklayan Erdoğan, kısa sürede 100 bin varillik üretime ulaşılmasının hedeflendiğini söyledi.
YURT DIŞINDA PETROL, YURT İÇİNDE DOĞAL GAZ ATAĞI
Yurt dışı yatırımlara da dikkat çeken Erdoğan, “Yurt dışındaki sahalarımızda 40 bin varillik üretimimiz sürüyor. 12 kuyuda 9.5 milyon metreküp gaz üretimi gerçekleştiriyoruz” dedi. 2026 yılında Faz 1 ve Faz 2 toplamında 20 milyon metreküp, 2028 yılında ise Sakarya sahasında 40 milyon metreküplük doğal gaz üretimi hedeflediklerini aktardı.
ORUÇ REİS TARAMAYI TAMAMLIYOR, SOMALİ’DE YENİ DÖNEM
Karadeniz’de Oruç Reis gemisinin sismik arama faaliyetlerine devam ettiğini belirten Cumhurbaşkanı, “4 bin 110 kilometrekarelik alanın yüzde 90’ı tarandı. Çalışmalar bu ay tamamlanacak ve olumlu sonuç alınırsa sondaja geçilecek,” dedi. Somali ile yapılan üretim paylaşım anlaşmaları çerçevesinde 16 bin kilometrekarelik alanda sondaj yapılacağını kaydeden Erdoğan, bu keşfin stratejik ortaklığı farklı bir boyuta taşıyacağını ifade etti.
AKKUYU’DA ELEKTRİK ÜRETİMİ BAŞLIYOR
Türkiye’nin en büyük enerji projelerinden biri olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde sona gelindiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İlk reaktörün inşası tamamlanıyor. Yıl sonunda ilk elektriği alacağız. 2028’de santral tam kapasiteye ulaştığında doğal gaz ithalatımız 7 milyar metreküp azalacak, 2.5 milyar dolarlık tasarruf sağlayacağız” dedi.
ENERJİ DESTEKLERİ 983 MİLYAR LİRAYI AŞTI
Vatandaşın enerji giderlerinin azaltılması için de büyük destekler sağlandığını belirten Erdoğan, “Elektrik ve doğal gazda milletimize toplam 983 milyar liralık destek sağladık” dedi. Erdoğan ayrıca, yenilenebilir enerjideki kapasitenin 120 bin megavata çıkarılması ve izin süreçlerinin hızlandırılması için yeni adımlar atılacağını söyledi.
BOR SATIŞINDA TARİHİ REKOR
Maden sektöründeki gelişmelere de değinen Erdoğan, “Türkiye, maden üretiminde dünya sıralamasında 7. sıraya yükseldi. 2023 yılında maden sektörümüzün büyüklüğü 270 milyar dolara ulaştı. Bor satışında ise yeni bir rekora imza attık,” diye konuştu.
"SÖMÜRGECİ DEĞİL, ORTAK KAZANAN BİR ÜLKEYİZ"
Erdoğan, Türkiye’nin enerji politikalarında adalet ve hakkaniyeti ön planda tuttuğunu vurgulayarak, “Biz binlerce yıllık tarihinde sömürgecilik ayıbı olmayan bir milletiz. Kimsenin toprağında, egemenliğinde, yer altı-yer üstü kaynaklarında gözümüz olmadı. Nerede bayrağımız dalgalanıyorsa, orada dostluk için, beraber kazanmak için varız,” dedi.
"DÜNYADAKİ İKİNCİ NADİR ELEMENT REZERVİ 690 TONLA ESKİŞEHİR'DE BULUNUYOR"
Türkiye'nin nadir toprak elementlerinde önemli bir yere sahip olduğunu belirten Erdoğan, "Dünyadaki ikinci nadir element rezervi 690 bin tonla Eskişehir'de bulunuyor. Bu elementleri üretebilen 5 ülkeden biri yapacağız ülkemizi. Avrupa'nın enerji krizlerinde Türkiye'nin güvenli liman olarak öne çıkması asla tesadüf değil. Biz 2002'den bu yana hazırlığımızı yaptık. Enerji alanında Türkiye'yi çok farklı bir lige yükselttik, şimdi zirveye çıkıp adımızı eni iyiler arasına yazdırmak istiyoruz. Başarılarımızın azimle geleceğine yürüyoruz" diyerek sözlerine son verdi.
Kaynak: Anadolu Ajansı