Diyarbakır’da Hür Dava Partisi'nin (HÜDA-PAR) desteklediği bağımsız milletvekili adayı Zekeriya Yapıcıoğlu, seçim beyannamesini açıkladı. Yapıcıoğlu, kampanyasının sloganı olan ‘söyleyecek sözümüz var’ mesajını detaylı olarak kamuoyuyla paylaştı. Milletvekili seçileceğinden şüphesi olmadığını anlatan Yapıcıoğlu, meclisin İslami bir muhalefete ihtiyacı olduğunu vurguladı.
SÖYLEYECEK SÖZÜMÜZ VAR?
Bağımsız Milletvekili adayı Zekeriya Yapıcıoğlu, HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkanı Şeyhmus Tanrıkulu'nun da katıldığı bir basın toplantısıyla seçim beyannamesini açıkladı. Yapıcıoğlu, seçim beyannamesini 4 başlık halinde açıkladı.
Seçim beyannamesini 4 ana başlık altında hazırladıklarını ifade eden Yapıcıoğlu, bunları şöyle açıkladı: “Biz 'Türkiye için, İslami muhalefet adına, Kürt Meselesi ve Kürdistan için, sahipsiz şehirlerimiz için söyleyecek sözümüz var' diyoruz. Peki, nedir bu sözler? Bunları ana başlıklarıyla anlatayım;
Türkiye için söyleyecek sözümüz var derken 1- Yeni ve sivil bir anayasa, 2- Adalet, ama herkese, 3 -Mazlumdan yana dış politika, 4. Hayat pahalılığı, işçinin-emekçinin alın terinin korunması, 5- kadın gençlik ve aile.
İslami Muhalefet Adına söyleyecek sözümüz var derken 1-Halkın inanç ve değerlerine aykırı kanun çıkarılmaması, 2-Toplumsal ve ahlaki yozlaşmanın önlenmesi, 3-Faize dayalı ekonomik sistemin terk edilmesi, 4- Medreselere statü–karma eğitim dayatmasından vazgeçilmesi, 5- Başörtüsünün anayasal güvenceye alınmasıdır.
Kürdistan için de 1- Anayasal tanıma, 2- Anadilde eğitim ve Kürtçenin ikinci resmi dil olması, 3- Yerinden yönetim, 4- Sembolik sınırlar ve devletin özür dilemesi. 4- Siyasi genel af. Sahipsiz Şehirlerimiz için Söyleyecek sözümüz var! Bunlar 1. Can ve mal güvenliğinin olmayışı, 2-İşsizlik, 3- Hizmet eksikliği, 4-Çevre kirliliği ve çarpık kentleşme ve 5- Ulaşım ve trafik.”
KÜRTÇE İKİNCİ RESMİ DİL
Kürtçenin Türkçe ile beraber ikinci resmi dil olarak kabul edilmesini isteyen Yapıcıoğlu, Kürdistan sınırlarının da sembolik bir hale getirilmesi gerektiğine işaret etti.
AİLEYİ KORUYACAĞIZ
Eğitimli bir gençlik yetiştirilerek evliliklerin de teşvik edilmesine vurgu yapan Yapıcıoğlu, son yıllarda büyük bir artış gösteren boşanmaların önüne geçebilmek için somut ve elverişli tedbirlerin alınmasının önemine değindi.
YENİ SİVİL BİR ANAYASA
Askeri cunta tarafından hazırlanan, süreç içinde pek çok maddesi değiştirilen ve yamalı bir bohça görüntüsü sergileyen 1982 Anayasası'nın toplumun ihtiyaçlarını karşılamaktan oldukça uzak olduğunun altını çizen Yapıcıoğlu, Anayasa'nın topluma silah zoruyla giydirilmiş bir deli gömleğinden farksız olduğunu söyledi. Yapıcıoğlu, “Vesayetten ve ideolojiden arınmış, yeni, sivil ve yerli bir anayasa halkın büyük çoğunluğunun talebidir. Başlangıç bölümü kısa ve öz olan, etnik vurgu yapılmaksızın insani hak ve özgürlüklere kuvvetli bir vurgu yapan, değiştirilemez nitelikte hiçbir maddesi olmayan, ideoloji dayatmayan, milletvekilleri dâhil hiç kimseyi bir ideolojiye bağlılık üzerine yemin etme mecburiyetinde bırakmayan yeni ve sivil bir anayasa yapılmalıdır.” dedi.
ADALET EKSENLİ POLİTİKA
İslam ülkeleriyle ola ilişkilere özel bir önem verilmesi gerektiğine işaret eden Yapıcıolu, “Zulmün bir aracı haline dönüştürülmüş Birleşmiş Milletler ve NATO eliyle dayatılan savaş, saldırılar ve çeşitli tehditlerin, milli çıkara uygunluk kılıfıyla taraftarı olunmasını zillet olarak görüyoruz. Çıkarımıza uyandan değil, haklı olandan yana tavır koyan şahsiyetli bir dış politika ana ilkemiz olmalıdır.” dedi.
KÜRTLERDEN RESMEN ÖZÜR DİLEMELİ
Devletin, Kürtlere yaptığı zulümlerden dolayı resmen özür dilemesi gerektiğini vurgulayan Yapıcıoğlu, şunları söyledi: “Köy yakma ve zorunlu göç olaylarının hesabının sorulması lazım. Ergenekon, JİTEM ve benzeri yapılanmaların bölgede yaptığı hukuksuzluklar derinlemesine soruşturulmalıdır. Başta Şeyh Said olmak üzere Kürtlerin büyük bir saygı ile andıkları Kürt önderlerine ve âlimlerine zulmedildiği resmen kabul edilmeli, yakınlarından ve bütün halktan özür dilenmelidir. Said-i Nursi, Şeyh Said ve Seyit Rıza gibi şahsiyetlerin mezar yerleri açıklanmalı, İstiklal Mahkemeleri ile ilgili arşivler derhal açılmalıdır. Sayısı binleri bulan kayıpların akıbeti açıklanmalı, faili meçhul cinayetlere ilişkin soruşturmalar ciddiyetle yürütülmeli ve sorumlular bulunup cezalandırılmalıdır.”
SİYASİ GENEL AF İLANI
Siyasi genel af konusunu da seçim beyannamesinde işleyen Yapıcıoğlu, “Siyasi nedenlerle uğradıkları takibat veya aldıkları cezalar nedeniyle yurt dışına çıkmak zorunda kalmış olanların ülkeye, siyasi düşüncelerinden dolayı cezaevlerinde tutulan kişilerin de toplumsal hayata dönebilmeleri için siyasi af çıkarılmalıdır.” dedi.
Yapıcıoğlu son olarak bugün saat 17.00'de Diyarbakır İstasyon Meydanı'nda yapılacak seçim mitingine basın aracılığıyla tüm halkı davet etti
Kaynak: Diyarbakır Söz