İş-aş ve barış istiyoruz!

295 Proje ve tesisin açılışını yapacak, Partisinin İl Kongresine katılacak olan Başbakan Erdoğan'dan halkın beklentisi, "İş, aş, eğitim, güven ve barış tesis edilsin.."

İş-aş ve barış istiyoruz!

Başbakan Erdoğan’ın bugün yapacağı ziyaret öncesinde sivil toplum örgütlerinin ve sokağın nabzını tuttuk. Diyarbakır Söz ve Uzay Tv’ye konuşan sivil toplum temsilcileri ile vatandaşlar bir çok soruna dikkat çekerken, ağırlıklı olarak 30 yıldır akan kanın durması, yeniden alevlenen şiddet ortamının yerini kalıcı barışa bırakması ve bölgenin en büyük yaralarından olan ekonomik sorunlar ile işsizliği ortadan kaldıracak yatırımların artarak devam etmesi.

Diyarbakır’ın sık sık terör ve gerilimle anılmasından da rahatsız olduklarını dile getiren STK yöneticileri ve vatandaşların görüşlerine de bu tablo yansıdı.

ASLAN :’BARIŞIN DİLİNİ KULLANMALI’

Memur-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Aziz Aslan: Başkanın ilimize gelişini elbette önemsiyoruz. Siyasi olarak önemlidir. İlimizin tarih,kültürel ve ekonomik açıdan da önemlidir. Vereceği mesajlar elbette önem taşıyacaktır. Bölgedeki tansiyonu düşürmek için şiddet dili yerine barış dilinin kullanılması önemlidir. Sadece başbakandan değil herkesten bunu bekliyoruz.

EVSEN :’KÜRT SORUNU ÇÖZÜM BEKLİYOR’

Diyanet-Sen Şube Başkanı Ömer Evsen: Başbakanın her gelişinde insanlarda beklenti oluşuyor. Bölge halkı başbakanın özellikle kürt sorunu ve anayasa ile ilgili söyleyeceklerini çok dikkatle gözleyecektir. Başbakanın bu konuda daha önce yüklenmiş olduğu misyonunu daha da yürekli bir şekilde yükselterek ülkemizi çok sıkan bu sorunu çözme noktasında yeni alternatifler sunacağına inanıyoruz. Çok önemli olan yeni anayasa mutlaka ve bir an önce hayata geçirilmelidir.

MEMİŞ :’BAZI BAKANLAR HALKI KIRDI’

Eğitim Bir-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Yunus Memiş: Son birkaç yıldır bölgemizde sıkıntılı gelişmeler yaşanmaktadır.Yaygın tutuklamalar,askeri operasyonlar,uludere katliamı gibi olaylar ve zaman zaman başbaanın ve bazı bakanların kullandıkları üslüp kürt toplumunda ciddi kırılmalara yol açmıştır.Tüm bu gelişmeler birlikte yaşama duygusu zayıflamakta,devlete var olan güveni ciddi oranda zedelemektedir.Biz sivil toplum örgütleri olarak diyaloğu dışlayan dil ve üslüba karşı olacağız. Başbakandan bunları gözden geçirmesini bekliyoruz. Bu anlayış AK Parti’ye de bölgeye de ülkeye de bir şey kazandırmaz,kaybettirir.

EBEDİNOĞLU :’RAPOR SUNACAĞIZ’

Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği Başkanı Alican Ebedinoğlu: Bir rapor hazırladık. Kısmet olursa fırsat bulursak esnafımız ilgilendirecek bu raporu başbakana ileteceğiz. Başbakanın vereceği mesajlar çok önemlidir. Herkes heyecanla bekliyor. 15 günden beri geniş bir rapor hazırladık. Siyasi arenada yapılan kaygı verici konuşmalar var. Siyasilerin buna çok dikkat etmesi gerekiyor. Başbakanın bölgenin hassasiyetlerini gözeterek mesajlar vermesini bekliyoruz. Bunun dışında yatırımlarla ilgili yeni açıklamalar yapacağını düşünüyoruz.

AKYIL :’KÜRT SORUNU VE EKONOMİ’

Diyarbakır Ticaret Odası Başkanı Fahrettin Akyıl: Bu bölgeye artık huzur ve güvenin gelmesi lazım. Bunun için de Kürt sorunu çözülmelidir. Bu sorun çözülürse çok şey kendiliğinden gelecektir. Ayaklara pranga gibi yapışan sorunlar aşılırsa Diyarbakır kendi kalkınmasını da yapar, kimseye ihtiyacı olmaz. Kendimize göre bir rapor hazırladık. Bunu ortam oluşursa başbakana ulaştıracağız. Benim halka çağrım ;seversiniz sevmezsiniz ama gidip karşılayalım. Bunu siyasi olarak değil kentimiz adına yapalım. Bunu yapalım ki memleketimize geri dönüşümü iyi

ÖZKILIÇ : PROJELER BİTİRİLSİN

Diyarbakır Organize Sanayi İş Adamları Derneği Başkanı Aziz Özkılıç: Başbakan daha önce Diyarbakır’a çok geldi. Her zaman önemli mesajlar verdi. Bu defa da beklentiler var. Başbakandan ekonomiye dayalı ve Kürt sorunuyla ilgili olumlu mesajlar bekliyoruz. GAP Eylem Planı 2012’nin sonunda sona erecek. Bunun uzatılması gerekir. 12 Haziran seçimleri öncesinde Diyarbakır’da çılgın projeleri açıklamıştı. Yeni stat, Dicle Vadisi, 1600 yataklı hastane gibi bir an önce bitmesi gereken yatırımlar var. İnşallah Diyarbakır’da bugün çok önemli açıklamalar yapacak. Bunu bekliyoruz.

’BAŞBAKANI DİNLEMEYE GİDECEĞİM’

Öğrenci Özlem Küllü:

Kendimi çok şanslı hissediyorum. Şehir dışında üniversite okuyorum, Diyarbakır’a geldim. Tesadüfen evde broşür gördüm. Evdekilere sordum,’Cumartesi başbakan geliyor’ dediler. Buna çok sevindim. Kendisini dinlemek için salona geleceğim.

Bercem Geter: Beklentimiz çok büyük. Diyarbakır’a gelmesi her açıdan önemlidir. İnşallah güzel şeyler açıklar. Barış ve kardeşlik mesajları vermelidir.

HALK KENDİSİNİ KUCAKLAYACAKTIR’

Ayşe Bulut: Başbakanı karşılamaya gitmeyin diye tehdit ederek korku salmaya çalışanlar var. Ne olursa olsun eşim ve çocuğumla beraber kendisini dinlemeye gideceğiz. Esnafın iş yerlerini tehdit ve şantajla kapatmaya çalışıyorlar. Tüm bunlara rağmen halk başbakanı bağrına basacaktır. Bizim irademize kimse ipotek koyamaz.

Seher İştegün:Kısa ve net olarak şunu ifade etmek istiyorum. Kendisinden müjdeli haberler bekliyoruz. Gayet tabi onu dinlemeye gideceğiz.

Oktay Kaba: GAP çok önemlidir. Bu projenin mutlaka tamamlanması gerekir. Başbakan yeni tesisler açacak. Bunlar güzel şeyler. Ekonomik yatırımların hızlandırılarak bitirilmesi gerekiyor. İşsizlik çok fazla ve yatırımlara çok ihtiyaç var.

YATIRIMLARA ENGEL OLUNMASIN’

Hasan Basri Daban: Gazetenizde okudum bir kurum bir yatırıma engel olmuş. Bunun bir çok örneği var. Tarım ve hayvancılıkla ilgili yüzlerce kişi il özel idare kapısı önünde inim inim inliyor. Ruhsat alabilmek için Diyarbakır il özel idaresi kanun yasa yönetmelik mahkeme kararını tanımıyor .90 gün içerisinde ruhsat verirken 2 yıldan bu yana ruhsat için bekleyen insan var .Acaba bu hükümet politikası mıdır yoksa devlet politikasıdır ?.Bir yatırım yapmak yasak mıdır ?.Bunu da sayın başbakana soruyorum. Bu gibi konularda çözüm bekliyoruz.

Birgül Yılmaz(Ev hanımı): Parti teşkilatı bizi bilgilendirdi. Valla çok merakla bekliyoruz. Kendisini dinlemeye gideceğiz.

Elif İnci: Başbakanı dinlemeye gitmeyeceğiz. Bunun siyasi bir tarafı yok. Sadece kişisel kararımızdır.

Kaynak: Diyarbakır Söz