Hac farizasını yerine getirmek üzere 2019 yılı için yaklaşık 80 bin hacı adayının gideceği kutsal topraklara doğru ilk kafile yola çıktı.
Özel turizm acentelikleri aracılığı ile Diyarbakır Havaalanından kutsal topraklara doğru hac farizasını yerine getirmek üzere ilk kafile yola çıktı.
9 yıldır bugünü beklediğini söyleyen hacı adaylarından Mehmet Sarı, "Allah'u Teala bugünleri bize nasip ettiği için binlerce şükürler olsun. 9 yıldır bu günü bekliyordum. Bu gece inşallah Medine'ye, Resulullah'ın misafiri olacağız. Oradan da Mekke'ye gideceğiz. Rabbim kabul etsin, kolaylaştırsın, tüm Müslümanlara nasip etsin ve günahlarını bağışlasın." temennilerinde bulundu.
8 yıldır hacca başvuran ve bu yıl gidecek olan Oktay Irmak, "Hac farizamızı yerine getirmek için kutsal topraklara, Peygamberimizi ziyarete gidiyoruz. Güzel bir duygu, Allah herkese nasip etsin. İnşallah bu hac mevsimi Müslümanların birliğine, beraberliğine, İslam ümmetinin uyanışına, küfrün tuzak ve hilelerinin boşa çıkmasına vesile olur. Bilindiği gibi İslam ümmeti bölük-pörçük haldedir. Haccın amaçlarından biri de çeşitli ülkelerden gelen Müslümanların bir arada bulunması, dertleri ile dertleşmeleri, sorunlarının halledilmesidir. Allah-u Teala'nın misafiri olarak gidiyoruz, inşallah misafirliğimiz kabul olunur." dedi.
Hacı adaylarından Nizam Karadeniz ise, "Sevinçli bir durumdur. Allah herkese nasip ettiği gibi bizlere de nasip etti. İslam'ın şartların biri de hacca gitmektir. Bizler de bu vazifeyi yerine getiriyoruz. 10 senedir hacca başvurmuşum, bu sene nasip oldu. Orası Peygamberimizin doğduğu, İslam'ın uyanışının olduğu yerdir." ifadelerini kullandı.
Şanlıurfa'dan gelen İmam Bazik duygulandığını belirterek, "Allah'ın üzerimize farz kıldığı bir görevi yerine getirmeye gidiyoruz. Gideceğimiz yer Allah'ın evidir. Ondan daha rahat, huzurlu yer olamaz. Tüm insanların yekvücut olduğu bir yere gidiyoruz. Ne mutlu bizlere ki o yerde güzel bir gün yaşayacağız." şeklinde konuştu.
"12 senedir bugünü sabırla bekliyordum"
İslam ümmetinin durumuna dikkat çeken Bazik, "Bu gidişimizde canı gönülden isteğimiz, duamız; İslam ümmetinin birliğine, beraberliğine vesile olmasıdır. Çünkü İslam ümmeti bölünmüş, küfür ülkeleri tarafından parçalanmış. Onun için üzülüyor, ıstırap çekiyoruz. Allah-u Teala birlik ve beraberliğimizi sağlasın inşallah. Allah'ın evine, Resulullah'ın yaşamış olduğu yere gidiyoruz. Orada onun hayatını, gezdiği yerleri karış karış gezmeye gidiyoruz. Daha çok söyleyebileceğimiz şeyler var, duygulanıyorum, istekli ve hevesliyim. Allah'ın evini ziyaret ederken Hazreti İbrahim, İsmail, Hacer annemizin gezdiği ve yaşamış olduğu durumları göreceğiz inşallah. 2007 yılında müracaat ettim, 12 senedir bugünü sabırla bekliyordum, Allah nasip etti." diye belirtti.
"Arafat'ta Müslümanların hali için dua edeceğim"
Arafat dağında İslam ümmeti için dua edeceğini aktaran İbrahim Yazıbilmez, "10 yıl önce kayıt yaptık, bugüne nasip oldu. İçimizde buruk bir heyecan var. Şu an İslam coğrafyasının her yerinde oluk oluk kan akıyor. Arafat, tüm Müslümanların toplandığı bir alandır. Orada elimizi Allah'a açıp bu akan kanın durması için dua edeceğiz. Hac, imkan doğrultusunda İslam'ın şartlarındandır. İmkanı olmayanlarda bundan emin olsunlar ki, onlar bizim kalbimizdedir. Çünkü biz dua ederken ümmeti Muhammed'e dua edeceğiz. Rabbim onlara da nasip etsin." dileğinde bulundu.
İnzar Hac-Umre Organizasyonu Diyarbakır Koordinatörlerinden Bedri Dülge, acente olarak hizmet kaliteleri, hac ziyareti, hacı adaylarının yapması gerekenler ve bu yılki hac ücretleri hakkında bilgi verdi.
"Bizim farkımız hizmetimizdir"
Dülge, acente olarak hac hizmetine bakış açılarını belirterek, "Herkesin kendine göre öncelikli bazı durumları vardır ama bizim farkımız hizmetimizdir. Rehberlik hizmetlerinde çok iyi işler yapıyoruz. Bizimle hac ve umre organizasyonlarına katılanlar var. Bu anlatılamaz, ancak yaşanılır. Hacılar Allah'ın misafirleridir. Bizler de Allah'ın misafirlerine en iyi ve layık bir şekilde onlara hizmet etmeyi kendimize düstur edindik." dedi.
Acente olarak hac programlarını açıklayan Dülge, "Diyarbakır ve İstanbul olmak üzere iki ayrı kafile şeklinde gidiyoruz. Başta Medine'ye gidiyor ve kaldığımız süre içerisinde ilk olarak Peygamberimizi selamlamak olacak. Medine ziyaretleri kapsamında, Uhud dağı ve şehitleri, Mescid-i Kıbleteyn, Kuba Mescidi, Cennet-ül Baki, Hendek Savaşı'nın yapıldığı yer ve çevre ziyaretleri. Yaklaşık 4-5 günlük süre içerisinde bu ziyaretlerimizi program dahilinde gerçekleştiriyoruz." ifadelerini kullandı.
Türkiye'de acentelere olan teveccühü aktaran Dülge, "Türkiye geneli 80 bin tane hacı adayından yüzde 60'ını diyanet kendisi, geri kalan yüzde 40'ını ise muhtelif acenteler ve bunlar arasında İnzar Turizm aracılığı ile 200'ün üzerinde hacımız gidiyor." şeklinde konuştu.
Hacı adaylarına tavsiyede bulunan Dülge şunları söyledi:
"Diyanet hacılarının profili genelde yaş ortalamaları yüksek olan kimselerdir. Tavsiyemiz, kendilerini yormadan, en güzel istifade edilecek şekilde, tamamıyla boşluk bırakmadan, program dahilinde hareket etsinler. Hac meşakkattir, zorluk ve sıkıntıları vardır. Sabretmek lazım."
Dülge, "Hayatınızda bir sefer dahi olsa oraya gidip o mübarek yerleri ziyaret edin. Hac, bütün Müslümanlara farzdır. İnsanlar yaşlarının ilerlemesini beklemeden bu farizayı yapsınlar, oradaki manevi ortamdan istifade etsinler." tavsiyelerinde bulundu.
Hacıların hac ücretini diyanet işleri başkanlığı tarafından belirlendiğini söyleyen Dülge, "Daha önce kayıt yaptıranlar ücretlerini acentelere öderken bu sene ücretlerini diyanete ödüyor ve diyanet acentelere ilgili miktarları aktarıyor. Bu şekilde acenteler de kendi organizasyonunu yapıyor. Hac ücretleri çok fazladır. 2019 yılı için 15 bin 480 sar, dolar olarak 4 bin 130, lira olarak 23-24 bin civarı para isteniyor." diye belirtti.
Kaynak: Diyarbakır Söz