HPV ve HIV Nedir?

HPV ve HIV virüsleri nedir? Tedavisi var mıdır, belirtileri nelerdir? İşte cevabı…

HPV ve HIV Nedir?

Karabük Üniversitesi öğrencilerinin HPV (+) ve HIV (+) belirtileriyle hastanelere başvurduğu şeklinde yapılan son haberler Türkiye’yi harekete geçirdi? HPV ve HIV nedir? Belirtileri nelerdir? Haberimizde derledik.

HPV ve HIV Nedir?

HPV ve HIV, virüslerin neden olduğu cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardır. Ancak ikisi farklı koşullarda gelişir. HPV enfeksiyonlarına neden olan virüsler, HIV enfeksiyonuna neden olan virüslerden farklıdır. 

HIV ve HPV'nin semptomları, tanısı, tedavisi ve görünümü de farklıdır. Ancak HPV ile HIV arasında bazı bağlantılar vardır. HIV ile yaşayan kişiler sağlıklı bireylere göre HPV'ye karşı daha duyarlıdır. Ayrıca HIV'li kişiler daha şiddetli HPV semptomları yaşayabilir. Bu nedenlerden dolayı HPV'nin önlenmesi, HIV'li herkes için özellikle önemlidir. 

HIV nedir?

HIV, vücudun bağışıklık sistemini hedef alan bir virüstür. Spesifik olarak, bir tür beyaz kan hücresi olan CD4 hücrelerini hedef alır. Bu hücreler vücudun enfeksiyonlarla savaşmasına yardımcı olur. Bu nedenle HIV'e sahip olmak kişiyi diğer enfeksiyonlara karşı daha savunmasız hale getirir. 

HIV Nasıl Bulaşır?

HIV sıklıkla HIV'li bir kişiyle cinsel ilişki veya iğne paylaşımı yoluyla bulaşır. 

HIV Belirtileri Nelerdir?

Birçok kişide HIV virüsüne maruz kaldıktan yaklaşık 2-4 hafta sonra grip benzeri hastalık belirtileri gelişir. Semptomlar genellikle ateş, titreme, döküntü, boğaz ağrısı, yorgunluk ve kas ağrılarından oluşur. Ancak bu semptomlar spesifik olmadığından, HIV'li birçok kişi, rutin CYBE testlerinde virüs keşfedilene kadar virüse yakalandıklarının farkında değildir. 

HIV Tedavi Edilebilir mi?

HIV'in direkt bir tedavisi yoktur ancak birçok etkili dolaylı tedavi mevcuttur. Bu tedaviler hastalığın ilerlemesini yavaşlatabilir ve HIV'in başkalarına bulaşmasını önleyebilir. Tedavi edilmezse HIV, AIDS adı verilen ve ölümcül olabilen bir hastalığa ilerleyebilir.

HPV nedir?

İnsan papilloma virüsü (HPV), çok yaygın virüslerin büyük bir grubudur. 100'den fazla HPV tipi tanımlanmıştır. HPV'nin bazı türleri genital siğillere neden olurken bazıları da anal ve rahim ağzı kanserlerine yol açabilmektedir. Bu virüsler her zaman semptomlara neden olmaz. Pek çok kişi, doktor rutin rahim ağzı kanseri taramasında bunu keşfedene kadar HPV enfeksiyonuna sahip olduğunu bilmiyor. 

HPV Nasıl Bulaşır?

HPV cinsel ilişki veya üreme organlarının teması yoluyla bulaşır. HPV enfeksiyonu en yaygın cinsel yolla bulaşan enfeksiyondur. HPV enfeksiyonunu önlemek için aşılar mevcuttur. Uzmanlar, cinsel açıdan aktif kişilerin neredeyse tamamının, HPV aşısı yaptırmadıkları sürece yaşamları boyunca HPV enfeksiyonlarına yakalandığını söylüyor. Ve o zaman bile HPV aşısı virüsün yalnızca belirli türlerine karşı koruma sağlar. 

HPV Belirtileri Nelerdir?

Belirtildiği gibi, genital HPV enfeksiyonu siğil oluşumuna yol açabilir. Genital siğiller küçük, sert yaralardır ve görülmesi zor olabilir. Küçük karnabahar parçalarına benziyorlar. HPV enfeksiyonu olan herkesin vücudunun enfeksiyonla mücadele edebilmesi nedeniyle genital siğillere yakalanmayacağını unutmayın. Ayrıca virüsün, örneğin oral seks sırasında ten tene temas yoluyla yayıldığını da bilmelisiniz. Bu nedenle genital bölgenin yanı sıra yüz, el, ayak ve bacaklarda da siğiller görülebilir. HPV'ye yakalanan bazı kişilerde kanser gelişebilir. En yaygın olanı rahim ağzı kanseridir. Ancak HPV ile ilişkili diğer kanserler arasında vajina, vulva, penis, anüs, ağız veya boğaz yer alır.

HPV’nin Tedavisi Var mı?

HPV'nin tedavisi yoktur. Ancak siğilleri ilaçlarla ve ameliyatla ortadan kaldırmak mümkündür. Rahim ağzında kanser öncesi lezyonlar bulunursa bunlar dondurma, lazer veya ameliyatla çıkarılabilir.

HPV HIV'e Dönüşür mü?

HPV HIV'e dönüşmez. Bunlar farklı virüslerin neden olduğu farklı durumlardır ve birbirleriyle ilgisi yoktur. Ancak bazı benzerlikler ve bağlantılar var. Bir kişinin hem HPV hem de HIV taşıması mümkündür. HIV ile yaşayan kişiler HPV enfeksiyonlarına karşı daha savunmasızdır ve ciddi semptomlara sahip olma olasılıkları daha yüksektir. Bunun nedeni HIV'in bağışıklık sistemini hedef almasıdır. Bazı çalışmalar, kadınlarda HPV'nin HIV riskini artırabildiğini göstermiştir.

HPV Enfeksiyonunun Önlenmesi

HPV aşısı yaptırarak kendinizi HPV'ye karşı koruyabilirsiniz. Bu, 15 yaşına kadar gençlere uygulanan iki enjeksiyondan oluşan bir seridir. Gençken HPV'ye karşı aşılanmamış 45 yaşına kadar yetişkinler için biraz farklı bir versiyon mevcuttur.
Doktorlar, servikal hücrelerdeki anormal hücre değişikliklerini tespit etmek için HPV'yi Pap smear veya servikal smear yoluyla teşhis edebilir. Uzmanlar, yetişkin kadınların her 3 yılda bir sağlık uzmanı tarafından rahim ağzı testi yaptırmasını öneriyor. 

HIV Enfeksiyonunun Önlenmesi

Yüksek riskli bireyler, günlük dozda maruz kalma öncesi profilaksi ilacı alarak HIV'e yakalanma risklerini azaltabilirler. Prezervatif kullanımı da önleme açısından önemlidir.

Erken tanı olumlu bir görünüm için anahtardır. Bir kişinin HIV'e yakalandıktan sonra birkaç hafta boyunca testinin pozitif çıkmayabileceğini unutmayın. Bunun nedeni, vücudun virüse karşı testle tespit edilebilecek sayıda antikor üretmesinin zaman almasıdır. Bu nedenle, eğer birisi HIV kapmış olabileceğinden şüpheleniyorsa, ilk testler negatif olsa bile tekrar test yaptırmalıdır.

HPV ve HIV Nedir

HPV ve HIV Nedir?

Bu virüsler cinsel temas yoluyla yayılan ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen viral enfeksiyonlardır. Ancak bu iki enfeksiyona neden olan virüsler, fiziksel belirtiler ve tedaviler de dahil olmak üzere çok farklıdır. 

HPV aşısı nedir?

HPV aşısı rahim ağzı kanserinden korunmanın en etkili yoludur. Dünya Sağlık Örgütü aşının 9 ila 14 yaş arasındaki kız çocuklarına yapılmasını öneriyor.

HPV ile kanser arasındaki bağlantı nedir?

HPV virüsü enfeksiyonu, rahim ağzı kanserlerinin yüzde 90'ıyla ve anal, üreme organları ve boğaz kanserleri dahil olmak üzere diğer kanserlerin önemli oranlarıyla ilişkilidir.

HPV rahim ağzı kanserine nasıl neden olur?

HPV, rahim ağzındaki hücreleri enfekte eder. Bunların birbirleriyle iletişim kurma ve çoğalma şekillerini değiştirir. Bazı insanlarda hücreler kontrolsüz bir şekilde çoğalarak kansere sebep olabilir.

Bir kişiye bakarak HPV olup olmadığını söyleyebilir misiniz?

Hayır, birine bakarak HPV olup olmadığını anlayamazsınız. HPV enfeksiyonu asemptomatik olabilir, fakat  hiçbir semptom olmasa bile insanlar virüsü bulaştırabilirler. Siğiller  yani şişkinlikler dışında genellikle virüsün görünür bir belirtisi yoktur.

Kaynak: Diyarbakır Söz