HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel, o masada HDP’nin bulunmamasının İYİ Parti’nin Millet İttifakı’na koyduğu rezervden kaynaklandığını söyledi. İYİ Parti’nin CHP ve eksenindeki diğer partileri kendi çizgisine çekmeye çalıştığını belirten Temel, “HDP’de şu an, ‘bu muhalefet ile bu muhalefet anlayışı ile hiçbir düzlemde ortaklaşmak mümkün değil’ düşüncesinin giderek ağırlık kazandığını söylemek gerekir” dedi.
“Altı partinin bir araya gelmesi önemli ama HDP’ye en azından bir bilgilendirme yapılmadı”
HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel, altı muhalefet partisi liderinin bir araya gelmesini değerlendirirken, “Bu kadar partinin Türkiye’nin kriz içerisinde olduğu bir süreçte bir araya gelip bir model, bir çözüm perspektifi ile tartışıyor olması önemlidir. Türkiye’nin siyasal kaderi açısından da biz önemsiz bir olay gibi ele alamayız. Fakat, bu çalışmayı bu partiler kendi aralarında başlatırken, kendi aralarında bu tartışmayı yürütürken HDP’ye bu yönde bir teklif, bir bilgi ve en azından bir bilgilendirme yapılmadı. Dolayısıyla bu partiler, bu çalışmayı HDP’den ayrı, HDP’yi hesaba katmaksızın ve çalışmanın içine dahil etmeksizin yürütüyor. Bu yönde eleştirilmesi veya bir bakıma bir çözüm perspektifi çıkar mı bu toplantıdan şüphesini yaratıyor. Bu konuda eleştirdiğimiz bir husus bu” dedi.
“İYİ Parti Millet İttifakı’na rezerv koyuyor, CHP’yi kendi çizgisine çekiyor”
“Biz hiçbir zaman Millet İttifakı’nın bir parçası olma gibi bir tartışma ve gündem yaratmadık” diyen Temel, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Yer yer o partilerin bir kısmı ile görüşmelerimiz oldu, oluyor fakat Türkiye’yi düze çıkaracak, ekonomik kriz gibi olağanüstü durumda yaşanacak tartışmalara HDP’yi hesaba katmamak, buna dahil etmemek şüphesiz bir siyasi anlayışın sonucu. İYİ Parti’nin zihniyetini biliyoruz, kökeni ve nereye dayandığını da iyi biliyoruz. İYİ Parti’nin kamuoyuna yansıyan açıklamalarına bakıldığında Millet İttifakı’na bir rezerv koyarak belli koşular ve şartlar dayatarak o çalışmanın içinde yer aldığı gözüküyor. AKP, bugün MHP’lileşmiştir. İYİ Parti ise bugün Millet İttifakı’nda CHP ve CHP eksenindeki partileri aynı çizgiye çekmeye çalışıyor. Milliyetçi iki parti Türkiye’de iki bloğu adeta teslim almaya çalışmış, kontrol etmeye çalışıyor ve büyük oranda da kontrol ediyor. İYİ Parti’nin bir çok söylemlerini bakın altında MHP ve Bahçeli’nin söylemleri çıkar. Dolayısıyla bu zihniyet, Millet İttifakı’nın demokratik, adil, halkların lehine bir çözüm geliştirmesini izin verir mi, bu çok şüphe edilmesi gereken bir nokta.”
“Bizi dışlayan, ötekileştiren muhalefet ile hangi zeminde ortaklaşılabilinir?
HDP’nin şu anda cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunu parti kurullarında görüşmediğini anlatan Temel, şöyle devam etti: “Ama bu konuda sürekli stratejik değerlendirmeler yapmaya devam ediyor parti kurulları, genel gidişatı değerlendiriyor. Genel gidişata göre nasıl pozisyon alması gerektiğini tartışıyor ve zaman zaman kamuoyuna yansıyor. Millet İttifakı’nın tutumu ve Millet İttifakı’nın HDP’ye, adalet olgusuna, Kürt sorununun çözümüne ve kadınlara yaklaşımı bizim bu konuda nerede duracağımızı elbette önemli oranda etkiler. Son tahlilde 50+1 var cumhurbaşkanlığı seçiminde. Diğerinden farkını ortaya koymayan, bize diğeri gibi yaklaşan, ötekileştiren, dışında tutan, kriminalize eden, kapatma davasında devlet ve iktidarın dili ile konuşan bir muhalefet ile hangi zeminde ortaklaşılabilinir? Erdoğan, AKP ve MHP’ye karşıtlık yönetme biçimleri ile ilgilidir. Türkiye toplumuna yaşattıkları ile ilgilidir.”
Ortaklaşmayan ve fikir alışverişinde bulunmayan bir muhalefet ile bir araya gelmelerinin mümkün olmadığını da söyleyen Temel, “Ama tam tersi bu altı parti bir araya geldi ve bizim savunduğumuz bir çok ilkeyi benimsedi ve bizim ortaya koyduğumuz ortaklaşma noktalarını önemli buldu ve tartışmaya açık kapı bıraktıysa o zaman parti tartışır ve kurullar ona karar verir” dedi.
“Ortak aday zemini olmaz ise HDP kendi zemini ve yolunu bulur”
Tayyip Temel, şu anda HDP’de, “bu muhalefet ve bu muhalefet anlayışı ile hiçbir düzlemde ortaklaşmak mümkün değil” düşüncesinin giderek ağırlık kazandığını aktardı. Temel, “Çünkü uygulamalar, değerlendirmeler ve açıklamalar neredeyse buna hizmet ediyor. Ortak aday fikri ve zemini olmaz ise HDP kendi zemini ve yolunu bulur. ‘Madem yolun sonuna geldik, kötünün iyisini tercih edelim’ gibi bir siyasi anlayış olamaz. Kaba Erdoğan karşıtlığında maruz kaldığında HDP, kendi hamlelerini, kendi seçeneklerini kendi seçmeniyle tartışarak belirleyecek. İki bloğun arasında sıkışmış, ikisinden birini tercih etmek zorunda kalmış bir HDP ve Kürt seçmeni değerlendirmesi zaten sığ bir değerlendirmedir. Çözüm perspektifini, savaşın durdurulmasını, Türkiye’nin demokratikleşmesini, Kürt sorununun demokratik Türkiye perspektifi ve penceresinden çözümünü savunan bir anlayış ile her koşulda müzakere ederiz. Muhalefetin bu noktaya gelmesi gerekir” diye konuştu.
Kaynak: Diyarbakır Söz