HDP’den Fuat Oktay’a: ayrımcılık ve inkar

HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz da yaşanan bu durumu Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a sordu. Kaçmaz, Kürtçenin öneminden de bahsederek dünyanın en zengin dilleri arasında yer aldığını söyledi:

HDP’den Fuat Oktay’a: ayrımcılık ve inkar

“Dünyanın en büyük dijital sözlüğü Vikipedia’nın verilerine göre Kürtçe 721599 kelime sayısı ile dünyanın en fazla kelime sayısına sahip 9. dilidir.Kürtçe içinde bunca zenginliği barındırmasına rağmen Türkiye’de Hükümetlerin inkar ve asimilasyon politikalarında takındığı tutum nedeniyle kamusal alanda kullanılmasına izin verilmediği gibi Kürt Dili’nin kazanımları ve eğitim kurumları sürekli ‘’terörize’’edilerek gelişmesine engel olunmuştur. Hükümetlerin takındığı bu tavır Kürtçe’nin kamusal alanlarda dışlandığı gibi,özel şirketlerde de ‘’kabul edilmeyen dil’statüsünde görülmesine sebep olmuştur.

Kaçmaz şöyle devam etti: “Sağlık, seyahat, telekomünikasyon hizmetleri sunan şirketlerde Türkçenin dışında farklı dil ve lehçelerle hizmet verilirken Kürtçeye yer verilmemesi durumu hükümetlerin politikasından bağımsız olmamakla birlikte ayırımcılık ve inkarın ifşa halidir. Telekomünikasyon hizmeti sunan Türk Telekom Şirketi’nde hizmet veren müşteri temsilcisi 65 yaşında ve tek kelime Türkçe bilmeyen bir kadının kapatmak istediği telefon faturasını Türkçe bilmesi şartı ile kapatacaklarını söylemiştir.

Türkçe bilmeyen annesi adına müşteri hizmetlerini arayan 65 yaşındaki kadının oğlu müşteri hizmetleri temsilcisinin kendisine; anneniz Türkçe öğrenip kendisi bizle iletişime geçmediği takdirde faturalandırma işleminin devam edeceğini belirttiklerini ifade etmiştir.

‘HİZMET ALMA ŞARTI TÜRKÇE KONUŞMAK MI?’

Kaçmaz, Oktay’ın şu soruları yanıtlamasını istedi:

Telekomünikasyon hizmeti veren şirketlerde Türkçe dışında dil ve lehçelerde hizmet verilirken Kürtçe hizmet verilmemesinin gerekçesi nedir?

Türkiye’de yaklaşık 30 milyon insanın konuştuğu Kürtçe’ye bu denli imha ve inkarcı yaklaşımın Hükümet politikalarından bağımsız olduğunu düşünüyor musunuz?

Türk Telekom ve diğer telekomünikasyon şirketlerinden hizmet alabilmenin şartı Türkçe konuşmak mıdır?

Faturalı hizmet talebi alınırken aranmayan Türkçe bilme şartı faturalandırmanın son bulması talebi karşısında Türkçe dil bilme şartı koşan Türk Telekom’un bu ayırımcı politikasına karşı bir işlem yapılacak mıdır?

Hükümetlerin Kürtçeye karşı takındığı ayırımcı tutumun diğer yaşam ve hizmet alanlarına da sirayet ettiği ortadadır. Yaklaşık 30 milyon insanın konuştuğu Kürtçeye karşı bu ve benzeri ayırımcı yaklaşımların son bulması için kükümet olarak bir çalışmanız var mıdır?

Hizmet sunmak için Türkçe bilme koşulunu öne süren başka şirketler var mıdır? Varsa hangileridir?

Kimin hangi dilde konuşacağına belli ücret karşılığında hizmet veren şirketler mi karar vermektedir?

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler