İmir, DEDAŞ'ın 'usulsüz' bir şekilde bölgede yaşayanlara 8 bin ila 15 bin lira arası para cezası kestiğini söyleyerek bu yöntem için de 'tefecilik sistemi' dedi.
HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir, Şırnak, Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa, Batman, Siirt ve illerinde elektrik faturalarına gelen binlerce liralık para cezasını Meclis gündemine taşıdı. İmir, DEDAŞ (Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi)’ın kaçak elektrik kullanımını propaganda haline getirdiğini ve burada yaşayanlara ‘kaçak kullanım’ adı altında binlerce lira para cezası kesildiğini belirterek Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’na soru önergesi verdi.
KAÇAK ELEKTRİK KULLANIMI
İmir, bölgede yaşayanlara 8 bin ila 15 bin TL arası para cezaları kesildiğini söyledi. “Yaklaşık on yıldan beridir özel şirketlere devredilen elektrik enerjisi sektörü hizmet değerini yitirdi ve bir rant alanına dönüştü, son yıllarda rant alanından öte bir tefecilik politikası yürüterek yurttaşlara 8 bin TL ile 15 bin TL arasında cezalar kesilmektedir” diyen İmir, bölgede sık sık elektrik kesintilerinin yaşandığını da hatırlattı.
BAL HALKINI KESİLEN FATURA
Nuran İmir şöyle devam etti: “DEDAŞ tarafından sürekli yapılan açıklamalarla, bölge halkı zan altında bırakılarak hırsızlıkla itham edilen söylemlerle halklar arasında kin ve nefrete varan bir dile dönüşmüştür. Sosyal devlet anlayışı gereği elektrik hizmetinin bedava dağıtılması gerekirken, bir tefecilik sektörüne dönüşmesi asla kabul edilemez. Elektrik enerjisindeki kayıp-kaçak oranları, ülkenin siyasi ortamından, gelir adaletsizliğinden, elektrik enerjisinin birim fiyatlarındaki artışlardan ve yoksulluktan bağımsız değildir. Yoksullaştırılan aylık geliri asgari ücretin altında olan hane halkına hukuksuz uygulamalarla kesilen cezalar ivedilikle incelenmeli ve usulsüzlükler derhal ortadan kaldırılmalı.”
SORU; DOLANDIRICILIKTAN HABERDAR MISINIZ?
Vekil Nuran İmir, DEDAŞ’ın kestiği 8 bin ila 15 bin lira para cezalarından bakanlığın haberdar olup olmadığını sordu. Bu cezaların hangi mevzuata göre ve hangi kriterler belirlenerek kesildiğini soran İmir, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’e şu soruları sordu:
– Bakanlığınız DEDAŞ’ın belirlemiş olduğu yüzde 86 kayıp kaçak oranının doğru olup olmadığını araştırdı mı ya da araştıracak mı? Eğer doğru ise ve yüzde 86’sı kaçak olarak tüketiliyorsa DEDAŞ şirketi sürdürebilirliğini yüzde 14 üzerinden mi sağlamaktadır? Böylelikle DEDAŞ’ın açıklamalarına göre halkın yüzde 86’sı hırsızlıkla itham edilmektedir, bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir? Bakanlığınızın buna dair bir tespiti var mıdır?
– DEDAŞ’ın yaptığı gayri hukuki ve halkı zan altında bırakan hırsızlık ile itham eden açıklamalarından haberdar mısınız?
– Bakanlığınız DEDAŞ’ın çalışmalarına ve yaptığı usulsüzlüklere yönelik denetimlerini hangi periyotlarla gerçekleştirmektedir?
– Yüzde 86 kaçak oranı var diyerek halka cezalar yağdıran DEDAŞ’ın öte yandan devletten de kayıp kaçak bedeli tahsil ederek resmen dolandırıcılık yaptığından haberdar mısınız?
– DEDAŞ’ın yaptığı keyfi elektrik kesintileri ve iklim koşulları bahane edilerek yapılan elektrik kesintilerine dair bir araştırmanız olmuş mudur?
Kaynak: Diyarbakır Söz