Hakkari’de esnaf kepenk kapattı

Hakkari’nin İl statüsünden çıkarılmasını protesto eden esnaf bugün kepenk açmadı.

Hakkari’de esnaf kepenk kapattı

Hakkari'nin il statüsünden çıkarılıp, yerine Yüksekova'nın il olması yasa tararısının Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunulmasına tepki gösteren esnaf bugün kepenk açmadı. Nöbetçi fırın ve eczanelerin dışında tüm iş yerlerinin kapalı olduğu kentte, vatandaşlar sosyal medya üzerinden de 'Hakkarime dokunmayın' adı altında kampanya başlattı. Hakkari'de doğup büyüyen esnaf Ahmet Onay, tarihi geçmişe sahip olan Hakkari'nin, halka danışılmadan ilçeye dönüştürülmesinin haksızlık olduğunu söyledi.

'HAKKARİ GÖÇ EDER'

İlçe olan Hakkari'de hayatın durma noktasına geleceğini ve birçok vatandaşın göç edeceğini savunan Onay şöyle dedi:

"Hakkari 1990'lara kadar hayvancılıkla geçimini sağlıyordu. Bu tarihten sonra güvenlik nedeniyle köylerin boşaltılması sonrası 2 milyon olan küçükbaş hayvan sayısı 600- 700 bine düştü ve ekonomi yok oldu. Şimdi Hakkari Yüksekova'ya taşınıyor. Şu anda Hakkari'nin ekonomisi kamu çalışanlarının maaşları üzerine dönüyor. Bu kamu çalışanları giderse ekonomi tam biter. Burası mağdur olacak. Buranın insanı göç edecek. Bu yanlış bir hesaptır. Yükeskova il yapılsın. Ancak Hakkari de ilçe olmasın. Burası başka partiye oy vermiş diye bu yapılmamalı."

VALİLİK BİNASINA YÜRÜDÜLER

Hakkari'nin il statüsünden çıkarılmasını protesto eden ve sabah saatlerinde kepenk kapatan yüzlerce esnaf, öğle saatlerine ise oturma eylemi yaptı. Kalabalık ardından 'Hakkari ildir, il kalacak', 'Hakkari uyuma iline sahip çık' sloganları atarak Hakkari Valiliği(ne yürüdü. Osmanlı mimarisi tarzında yapılan yeni Hakkari Valiliği binası önünde toplananlar adına açıklama yapan mimar Cemal Edip, darbe girişimine karşı 20 gündür demokrasi nöbeti tutan Hakkari'nin ilçe yapılmasının bu halka bir zulüm ve haksızlık olduğunu söyledi. Erip şöyle konuştu:

"15 Temmuz'da bir darbe girişimi oldu. Hakkari halkı o günden bu yana demokrasinin yanında, hükümetinin yanında yer aldı, hükümetine sahip çıktı. Yangından mal kaçırır gibi böyle olağanüstü bir durumda bu yasa tasarısının Meclis'e getirilmesi doğru değil. Sayın Cumhurbaşkanımız ve son yaptıkları konuşmalarında dedi ki 'Biz halka rağmen hiç bir şey yapmadık.' Madem ki halka rağmen hiç bir şey yapmıyorsunuz, Hakkarililerin de sesini duyun. Biz Yüksekova'nın il olmasına karşı değiliz. Ama 1936'dan beri il olan Hakkari'nin il statüsünü alınmasını istemiyoruz. Bu insanlarımıza hakarettir. Hakkari'nin ismi yüzyıllardır var. İsmini de değiştiriyorsunuz ve farklı bir isim yazıyorsunuz. Bu kabul edilebilir bir durum değildir. Bunun sonucunda bu memleket yıkılacak. Binlerce insan göç etmek zorunda kalacaktır. Yapmayın diyoruz, etmeyin diyoruz. Meclis'te 550 milletvekilimiz var. Lütfen bu günaha , bu vebale ortak olmayın. Bir daha düşünün. Bu memleketi yıkmayın. Bu kanun tasarısını geri çekin."

Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası eski Başkanı Ahmet Şen ise bunun masa başı bir karar olduğunu belirterek, "Bu halkın görüşü alınmadan, herhangi bir referandum yapılmadan, Hakkari'nin tarihini bilmeden bu tasarı hazırlanmış. Hakkari gibi medresesi olan Türkiye'de kaç tane ilimiz var. Hakkari'de Şeyh Ahmedi Hani'nin torunları yaşıyor. Fekiye Teyran buradan geçmiştir. Melayi Bateyi buradan geçmiştir" dedi.

Hakkari'nin neden il değil de ilçe olacağının açıklanmasını isteyen Şen, "Hükümet konağı yeni yapıldı. Bu hükümet konağına da yazıktır. Sayın Meclis başkanına sesleniyoruz. Bizim ahımızı almasınlar. Gücümüz yoksa Allah'ın tokadı var. Lütfen bu tasarıyı yeniden gözden geçirsinler. Bu halkın dilek ve temennilerini alsınlar" diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz