GAP, binlerce kadına "altın bilezik" dağıtıyor

GAP Sosyal Eylem Planı kapsamında bölgede faaliyet gösteren 44 ÇATOM'da eğitim alan binlerce dezavantajlı kadın, keçe, gümüş ve taş işlemeden nakışa, terzilikten güzellik uzmanlığına kadar pek çok alanda meslek öğreniyor.

GAP, binlerce kadına

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında bölgedeki şehirlerde kurulan Çok Amaçlı Toplum Merkezlerinde (ÇATOM) dezavantajlı kadınlara meslek eğitimi verilerek meslek sahibi yapılıyor.

GAP Eylem Planı kapsamında projenin yürütüldüğü Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak'ta kadınlara eğitim, sağlık, beceri kazandırıcı, gelir getirici ve meslek edindirici kursların verilmesi amacıyla 1995 yılından bu yana açılan 44 ÇATOM'da dezavantajlı kadınlara eğitim veriliyor.

Merkezlerde el sanatları, trikotaj, biçki-dikiş, nakış, mefruşat, keçe, taş ve gümüş işleme, tekstil, yöresel bebek, hediyelik eşya, sabun, kumaş boyama, kuaförlük, güzellik uzmanlığı ile gıda gibi sektörlere yönelik meslek eğitiminin yanı sıra kampanya çalışmaları, sosyal kültürel aktiviteler, rehberlik, danışmanlık ve yönlendirme, ayni ve nakdi yardımlara erişim, yönetim becerilerini artırma alanlarında eğitimler düzenleniyor.

GAP Bölge Kalkınma İdaresi (GAP BKİ) Başkanı Sadrettin Karahocagil, GAP'ın sadece bir alt yapı projesi olmadığını, alt yapının yanında sosyal eylem planının bulunduğunu söyledi.

Bölgede GAP ile aynı anda sosyal eylem planının da başladığını hatırlatan Karahocagil, "Bu çerçevede kadınlar için çok amaçlı toplum merkezleri, gençlerimiz için gençlik merkezlerimiz, çocuklarımız için de çocuk gelişim, oyun odalarımız hayata geçirildi. ÇATOM'larda her yıl 20 bin kadına doğrudan meslek eğitimiyle ulaşıyoruz. 50-60 bin kadına da uyguladığımız çeşitli programlarla ulaşıyoruz. Bugüne kadar 350 bin kadına doğrudan ulaşmış durumdayız." dedi.

- "Kadınlar olmadan ekonomik kalkınma olmaz"

ÇATOM'ların literatüre geçmiş, iyi örnek olarak Birleşmiş Milletler tarafından Dünya Kalkınma Forumu'na teklif edilmiş projelerden biri olduğunu vurgulayan Karahocagil, bölgedeki 9 ilde faaliyet gösteren ÇATOM'larda kadınlara birçok alanda mesleki eğitimler verildiğini aktardı.

Karahocagil, şöyle devam etti:

"Yani biz burada okuma yazma kursundan başlıyoruz, bilgisayar eğitimine kadar eğitimlerimiz var. Gerçekten de hem kadınların evlerinden çıkıp sosyalleşmesi, kendilerine zaman ayırması, yeteneklerini geliştirmesi, kendi dünyalarını geliştirmesi için çalışıyoruz hem de mesleki eğitimler veriyoruz. Her fırsatı kullanmaya çalışıyoruz. Girişimcilik kurslarıyla kadınların meslek, iş sahibi olmalarını, kendi ayakları üzerinde durmaları ve korunup bağımsızlıklarını elde etmelerini sağlıyoruz. Bu çerçevede daha bilinçli, aktif kadınlar ortaya çıkıyor. Eğer bir ekonomik kalkınma programı yapıyorsanız kadınları bu oyuna dahil etmeden ekonomik kalkınma sağlayamayız. Yani toplumun yüzde 50'sini kullanmıyoruz. Beyinlerini kullanamıyorsunuz. Kimde hangi yeniliğin olduğunu bilemezsiniz. Onun için kadınları mutlaka ekonomi oyununa dahil etmek zorundayız."

- "Mesleğimi elime almak istiyorum"

Savcı Mehmet Parmaksız ÇATOM'daki dikiş kursunda eğitim alan Necla Çıtırık da merkeze meslek öğrenmek amacıyla geldiğini belirtti. Eğitimde azimle yeni bilgiler edindiğini kaydeden Çıtırık, "Buraya sadece bir etek, bir elbise dikip de tekrar eve dönmek için değil eğitimimi tamamlayıp, sertifikamı alıp kendi mesleğimi edinmek için geliyorum. Başkasına muhtaç olmadan kendi ayaklarım üzerinde durmak istiyorum. İnşallah bu amacıma ulaşırım. Bu konuda hocalarımıza çok güveniyoruz, bize çok yardımcı oluyorlar. Bir amacım da eğer sertifikamı alırsam kendi iş yerimi kurmak, mesleğimi elime almak istiyorum." diye konuştu.

Selda İriadam ise el sanatları kursunda eğitim aldıklarını ve kıyafetlere süslemeler yaptıklarını söyledi.

Yaklaşık 2 yıldan bu yana ÇATOM'da hem eğitim aldığını hem üretim yaptığını anlatan İriadam, "Evde oturup sıkılmaktansa burada eğitim alıyorum, meslek öğreniyorum, bilgisayar öğreniyorum. Burada ürettiğim ürünlerle elime para geçiyor. Kendi paramı kazandığım için çok mutluyum." dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler