Mütalaada, aralarında eski emniyet müdürleri Ali Fuat Yılmazer, Yurt Atayün, Erol Demirhan ve gazeteci Mustafa Gökkılıç'ın da bulunduğu 9 sanığın "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapsi, 4 sanığın ise "silahlı terör örgütü üyeliği" suçundan 7,5 yıldan 15'er yıla kadar hapsi istendi.
15 FİRARİ SANIK VAR
Sanıkların mütalaaya karşı son savunmalarının alınmasının ardından dosyayı karara bağlayacak olan mahkeme heyeti, yargılama sırasında haklarında yakalama kararı bulunan aralarında FETÖ elebaşı Fetullah Gülen ve örgütün mahrem emniyet, yargı ve MİT imamlarının da bulunduğu 15 firari sanığın ise dosyasını ayırdı.
DAVANIN İDDİANAMESİ
Davanın iddianamesinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MİT Başkanı Hakan Fidan ve 61. Hükümetin kabine üyelerinin de aralarında bulunduğu 32 kişi mağdur, bir MİT personeli ise müşteki olarak yer alıyor.
İDDİANAMENİN İÇERİĞİNDEN
Davanın iddianamesinden "Kurgulanan operasyon, nihai hedefi seçilmiş meşru hükümeti devirmek olan emniyet, MİT ve yargı organlarına sızarak yerleşmiş olan FETÖ/PDY'nin, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ne karşı açıktan giriştiği ilk operasyondur"
-"(Örgütün) Nihai hedefe ulaşmak için başlatılan eylemlerin ilk aşamasının Ergenekon, Balyoz, Poyrazköy, İzmir Askeri casusluk, Tahşiye, Selam Tevhid, MİT tırları ve 17-25 Aralık gibi kurgu ve kumpas soruşturmalarla geçildiği, örgüt tarafından gerçekleştirilen bu eylemlere 7 Şubat 2012'de MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın ifadeye çağrılması ile hız verildiği anlaşılmıştır. MİT soruşturması, aslında FETÖ'nün seçilmiş Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni yıkmaya yönelik ilk teşebbüstür"
Sanıklar ve avukatları ilerleyen günlerde yapılacak duruşmalarda mütalaaya karşı savunmalarını yapacak. Savunmaların ardından mahkeme heyetinin dosyayı karara bağlaması bekleniyor.
Kaynak: Diyarbakır Söz