Genel merkezi Diyarbakır’da bulunan Toplumsal Mutabakat Derneği’nin (TMD) 1.Olağan Kongresinde Mahmut Şimşek, genel başkanlığa seçildi. Şimşek kongrede yaptığı konuşmasında, “Farklılıklar demokratik birliğimizin zenginliği olmalı” dedi.
Düşünce ve toplumsal adalet için sivil ombudsmanlık sloganıyla geçtiğimiz aylada kuruluşunu gerekleştiren TMD’nin 1.Olağan Kongresi, Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti Lokalinde gerçekleştirildi. Kongrede 41 kişilik kurucular kurulu yeni yönetimini ve başkanını seçti. Yapılan seçimde Genel Başkanlığa Şimşek seçildi.
Seçimin ardından teşekkür konuşması yapan Şimşek, yaptığı açıklamada, dernek “Sivil Ombudsman Platformu”nu oluşturmaya kararlı olduklarını belirtti. Şimşek, “Amacımız ve çıkarsız varoluş sebebimiz kamu ile sivil kamuoyu arasında, sivil ile sivil arasında, sivillerle siyasetler arasındaki tüm olumsuzluklar karşısında cesaretle empati ekerek, diyalog üreterek, barışı, adaleti ve istikrarı ülke sathında sağlamaya katkı sunmaktır” dedi.
Şimşek, ülkede bir takım reformlara ihtiyaç olduğunu aktararak, şöyle konuştu:
“FARKLILIKLAR DEMOKRATİK BİRLİĞİMİZİN ZENGİNLİĞİ OLMALI”
“Ülkede kimlik siyaseti ve alan hâkimiyeti çelişkisiyle yaşamak yerine, erişilebilir demokratik haklar ve iyi bir yaşam standardını bulmak hedeflenmelidir. Farklılıklar demokratik birliğimizin zenginliği olmalı, kuvvetler çatışmasına dönüşmemelidir. Bu nedenle, devlet kapsayıcı hakem devlet olursa, sivil iktidarları vasıtasıyla adaletli olma uygulamalarını daha iyi görebileceğine inanıyoruz. Ülkede başkanlık sistemini destekleyen yeni, zero bir Anayasa ve Başkanlığın yerel yönetimler yasaları muhtemelen 2023 seçimleri sonrasına kaldı. Buna rağmen kısa sürede ülkemizi ve bölgemizi rahatlatacak, pratikte acilen uygulanacak sosyo ekonomik, demokratik reformlara ihtiyacımız var. Kucaklayıcı ılıman bir siyaset izleyecek iktidar kadar, bu reformları ülke sathında ortak akılla ele alacak bir muhalefet anlayışına ihtiyacımız var ve henüz bunları yapmaya az da olsa zaman var. Şüphesiz her iktidar, devletin bekası kadar, sivil demokrasinin bekası, kendi siyasi iktidarının bekası, beraber yaşadığı kimliklerin, inançların ve özgürlüklerin de bekası ve garantörüdür. Tüm siyasi partilere izninizle şöyle seslenmek istiyorum. İster İktidar olun, ister muhalefet, devleti yaşatın, ama devletin partisi olmayın. Partinizden yana olun, ama parti devleti olmayın ki, her vatandaş sizi hizmet amacıyla getirdiği yerde arayınca bulabilsin.”
Kaynak: Diyarbakır Söz