Kamu Denetçiliği Kurumunca (KDK), etkin pişmanlıkla ilgili yeni düzenlemeler yapılarak terör örgütünden kopmaların sağlanabileceği önerisini de içeren rapor düzenlendi.
KDK tarafından hazırlanan "Adalet Sistemimizin Sorunları, İyileştirilmesi ve Güvenirliğinin Artırılması Hakkında Özel Rapor"da, terör suçu ve örgütlü suçlarla mücadele kapsamında yapılması gereken düzenlemelerle ilgili çeşitli öneriler yer aldı.
Organize ve terör suçları arasında doğrudan ilişki bulunduğuna işaret edilen raporda, terör örgütlerinin en büyük finans kaynağının organize suçlar olduğu belirtildi.
Söz konusu suçların ülke güvenliği ile sosyal ve ekonomik kalkınmaya büyük zarar verdiği vurgulanan raporda, etkin mücadelenin ise çok yönlü bir girişim ve uluslararası iş birliğiyle mümkün olabileceği kaydedildi.
Siyasal kaynaklı terör örgütleri, çıkar amaçlı suç ve mahalli suç örgütleri, il ve ülke sınırlarını aşan örgütler için aynı şartlar aranmasının uygulamada sorunlar teşkil ettiği aktarılan raporun "çözüm önerisi" bölümünde, "Örgütlü suçun genel anlamda düzenlendiği Türk Ceza Kanunu'nun 220'nci maddesi birinci fıkrasında bu ayrıma uygun bir tanımlama yapılarak küçük çaplı yapılanmalara karşı etkin mücadele geliştirilip gerekirse yaptırım farklılığı yoluna gidilmesi gerektiği düşünülmektedir." ifadesi kullanıldı.
- "Örgütten kopuşu sağlayabilir"
Terörle etkin mücadele için "etkin pişmanlık" hükümlerine ilişkin yeni düzenlemeler yapılmasının gerekliliğine değinilen raporda, eylemde bulunan ve daha sonra teslim olan örgüt mensubunun, verdiği bilgiler karşılığında örgüt suçu haricindeki suçlar açısından "etkin pişmanlık" hükümlerinden yararlandırılabileceği vurgulandı.
Raporda, şu önerilere yer verildi:
"Terör örgütü faaliyeti içerisinde eylemde bulunup sonradan pişmanlık duyarak güvenlik güçlerine teslim olanlardan, örgüt faaliyetleri kapsamında işlenmiş ya da işlenecek fiil ve failler hakkında güvenlik makamlarının da teyit ettiği bilgiler verenler, işlediği örgüt suçu haricindeki diğer suçlar açısından etkin pişmanlık hükümlerinden yararlandırılabilir. Böylece örgütten kopuşların sağlanması daha kolay olabilir. Zira daha önceden örgüt mensuplarıyla eyleme katılmış örgüt elemanının teslim olmayı düşünmediği ve alacağı cezada pişmanlık hükümleri uygulanmayacağı için, mesela müebbet hapis cezası alacağını bildiğinden dağda kalıp örgüt içerisinde faaliyette bulunmayı tercih edebileceği düşünülmektedir."
Raporda, daha önce eyleme katılan teröristler ile hiç eyleme katılmadan teslim olan örgüt üyeleri arasında, "etkin pişmanlık indirimi" uygulaması konusunda adaletin sağlanabilmesi açısından farklı oranların belirlenebileceği bildirildi.
Kaynak: Diyarbakır Söz