Erdem Gül ve Can Dündar tahliyesi sonrası ilk dava; Cumhurbaşkanının müdahillik talebinin kabulü sonrası başladı

Tahliye edilen gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül 'MİT TIR'ları davası hakkındaki ilk duruşma, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı.Tüm duruşmaların kapalı yapılması ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MİT Müsteşarlığı'nın müdahillik talebinin kabulüne karar verdi.

Erdem Gül ve Can Dündar tahliyesi sonrası ilk dava; Cumhurbaşkanının müdahillik talebinin kabulü sonrası başladı

MİT TIR'larının durdurulmasına ilişkin görüntü ve haber yayınladıkları gerekçesiyle haklarında dava açılan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül hakkındaki ilk duruşma, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı.

Can Dündar ve eşi Dilek Dündar sabah saatlerinde Çağlayan'da bulunan İstanbulAdalet Sarayı'na geldi. CHP Milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu, Barış Yarkadaş, Mahmut Tanal, HDP Milletvekili Meral Danış Beştaş, CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat ve çok sayıda gazeteci, Dündar ve Gül'e destek için adliye önünde toplandı. Yabancı basın da Dündar ve Gül'ün davasını takip etmek için erken saatlerde adliyeye geldi.

'GAZETECİLİĞİ SAVUNMAYA GELDİK'

Adliye önünde açıklama yapan Can Dündar, "Bugün buraya gazeteciliği savunmaya geldik. Daha önce de burada toplanıp aynı şeyi söyledik. Halkın haber alma hakkını savunacağımızı söyledik. Onu savunduk tutuklandık biliyorsunuz. Sonra Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla serbest bırakıldık" dedi.

Siyasi, hukuki ve mali baskılarla karşılaştıklarını belirten Dündar, "Sadece bizim davamız değil bu. İçerideki tutuklu meslektaşlarımız da var onların da haklarını savunacağız" dedi.

'GAZETECİLİK SUÇ DEĞİLDİR. BUNU SAVUNMAYA GELDİK'

Erdem Gül de "Gazetecilik suç değildir. Bugün burada bunu savunmakla karşı karşıyayız. Anayasa Mahkemesi kararıyla bizim yaptığımızın tek kelimeyle gazetecilik olduğu söylendi. Biz burada aynı zamanda Anayasa Mahkemesi'nin hukukunu da savunmakla karşı karşıyayız. Suç işlemedik gazetecilik yapmaya devam..." diye konuştu. Dündar ve Gül daha sonra kendisini destekleyenlerin alkışları arasında adliye binasına girdi.

SAVCI KAPALI DURUŞMA TALEP ETTİ

Duruşmaya, tutuksuz sanıklar Can Dündar ve Erdem Gül ile taraf avukatları katıldı. Duruşmayı çesitli meslek örgüleri ve gazeteciler de  izleyici olarak alındı. Adliyenin en büyük salonunda görülen duruşma için ayrılan salon tamamen dolarken, bazı izleyiciler duruşma salonu dışında kaldı.

Can Dündar ve Erdem Gül duruşma salona girdiğinde izleyiciler tarafindan sloganlarla alkışlandı. Mahkeme başkanı, salonda görüntü ve ses kaydı alınmaması konusunda uyarıda bulundu. Görüntü ve ses kaydı alanlar hakkında İşlem yapılacağını belirtti. Duruşma  yoklama ve kimlik sorgusuyla başladı. Savcı duruşmanın kapalı devam etmesi yönünde talepte bulundu. Duruşmayı bazı CHP VE HDP milletvekileri de izliyor.

MÜDAHİLLİK TALEPLERİ İÇİN ARA VERİLDİ

Duruşmada Can Dündar ve Erdem Gül'ün avukatları, MİT ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın suçtan doğrudan zarar görmediğini belirterek müdahillik taleplerinin reddedilmesini istedi. Bu konuda görüşünü açıklayan savcı, "Feto / PDY silahlı terör örgütünün eylemlerinden doğrudan zarar gördüğünü" belirterek, avukatların taleplerinin tersi yönde karar verilmesini, Erdoğan ve MİT'in "müdahillik taleplerinin" kabulünü istedi. Mahkeme bu konuda karar vermek için duruşmaya ara verdi.

Olayın geçmişi

Külliye’de basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın,  Anayasa Mahkemesi’nin Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül'e ilişkin kararını, "Bu karar bir beraat kararı değil, tahliye kararı. Tutuksuz yargılanmayla ilgili bir karar, dava devam ediyor" dedi. Kalın, NSA belgelerini sızdıran Snowden’ın Rusya’ya kaçtığını Wikileaks’in kurucusu Julian Assange’ın Londra’da Ekvodur’un büyükelçiliğine sığındığını hatırlatarak, Türkiye’deki benzer durumun başka yerlere çekildiğini vurguladı. Suriye’de bugün başlayan ateşkes sürecini de değerlendiren Kalın, “Biz prensip olarak bu ateşkesi destekliyoruz. Bu kararın alınmasında Türkiye de aktif bir rol oynadı. Fakat 'Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz'. Biz somut olarak ne yapıldığını görmek istiyoruz" dedi.

ANGAJMAN UYGULANIR

Kalın, gerek DAEŞ, gerekse PYD/YPG tarafından gelecek tehditlere karşı angajman kurallarının uygulanacağını, ateşkesin Türkiye’yi engellemeyeceğini de ifade etti. Eleştiriye her zaman açık olduklarını ve eleştiriden kaçmadıklarını belirten  Kalın, Kılıçdaroğlu'na yönelik hazırlanan fezleke hakkında görüşlerinin sorulması üzerine "Bir kere yalan, iftira, hakareti siyaset yapmak ya da basın özgürlüğü diye takdim etmeye çalışmak kabul edilebilir bir şey değildir" dedi.  kaynak:akşam

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler