Enkaz başlarında yakılan ağıtlar!

Diyarbakır’da yıkılan binalardaki enkaz kaldırma çalışmaları devam ederken, ailelerin gözyaşı ve ağıtlı bekleyişleri sürüyor.

Enkaz başlarında yakılan ağıtlar!

Diyarbakır’ın merkez Bağlar ve Yenişehir ilçelerinde ağırlıklı yıkılan 7 binanın enkazından şu ana kadar 312 deprem şehidinin cenazesi çıkarılırken, bine yakın kişinin ise yaralı olarak hastanelere başvurduğu öğrenildi. Yaralıların çoğunluğu taburcu edilirken, 40 yakın kişinin yoğun bakımda, toplamda 200 kişinin tedavi altında tutulduğu bildirildi. Bazı binalarda enkaz kaldırma çalışmaları tamamlanıp moloz kaldırma çalışması başlatılırken, enkaz çalışmalarının devam ettiği yapılarda ise gözü yaşlı ailelerin ve enkaz altındaki kişilerin yakınlarının bekleyişi devam ediyor. Aileler “Bari cenazemizi alsak, mezarları başında ağlasak” diyerek duygularını ifade ediyorlar.

Merkez Bağlar ilçesinin Sento Caddesi üzerinde bulunan Işık Apartmanı,  Tesisler Semti’nde Selin 2, Mevlana Halit Mahallesi 482’nci sokakta Hisami ve Yoldaş Apartmanları ile Yenişehir İlçesi Elazığ Caddesi üzerindeki 12 katlı Diyar Galeria İş Merkezi, Ofis Semti’ndeki Sözel Apartmanı enkazından şimdiye kadar deprem şehiti olan 312 kişinin cansız bedenine ulaşılırken, yoğun bakımda, tedavileri süren, taburcu olan yaralı sayısının ise bine yaklaştığı öğrenildi.

ENKAZLAR KALDIRILIYOR 

Arama kurtarma çalışmalarına son verilen Işık ve Hisami apartmanlarında enkazların molozları kamyonlara yüklenmeye başlanırken, diğer enkazlarda yakınlarını bekleyen insanların acı ve öfkeli bekleyişleri sürüyor. Galeria İş Merkezinin enkazı etrafında bekleyen aileler, bir yandan ağıtlar yakarken, bir yandan da, “Bari cenazemizi alsak da mezarları başında rahat rahat ağlasak” sözleriyle çalışmaların sonlandırılmasını bekliyor. Kaygıyla arama kurtarma çalışmalarını izleyen ailelerin büyük bir kesimi bitkin düşerken, duygularını ifade etmekte zorlanmaları dikkat çekiyor.

 ‘EŞYALARI KOLİLLERDE’ 

Tesislerde yıkılan Serin 2 Apartmanın bina görevlisi son anda kurtulurken, eşi ve 6 çocuğu 7 gündür enkazın altında, kurtarılmayı bekleyiro. İstanbul’dan 6 ay önce gelen aile, kaldıkları kapıcı dairesinden 2 ay sonra taşınacakları için eşyalarını dahi kolilerden boşaltmadıklarını dile getirdi. Kalacak yerleri olmadığı için enkazın yanındaki araç bakım servisinde bekleyen ailenin yakınları, havanın soğuk olmasından etkilendiklerini bildirdi.

110 KİŞİNİN OLDUĞU TAHMİN EDİLİYOR 

Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu ise, sanal medya hesaplarından çöken binalardan Galeria-1, Galeria-2, Serin ve Sözel Apartmanın enkazında yaklaşık 110 kişi olduğunun tahmin edildiğini kaydetti.

Kaynak: Diyarbakır Söz