Ekmek zammı hala gündemde!

Geçtiğimiz hafta Federasyonun yüzde 15’lik ekmek zammı açıklaması ve sonrasında Ticaret Bakanlığının zammı iptal etmesi kafaları karıştırmıştı. SÖZ Haber ekibi, hala gündemde olan ekmek zammını vatandaşa ve ekmek üreticilerine sordu.

Ekmek zammı hala gündemde!

SÖZ Haber ekibi mikrofonunu vatandaşa bu kez ekmek zammı konusundaki düşüncelerini öğrenmek için uzattı. Kentin farklı bölgelerinde fiyatların 1 lira 50 kuruş ile 2 lira 50 kuruş arasında değişkenlik gösterdiği Diyarbakır’da ekmek zammı gündemdeki yerini koruyor.

Ekmek üretimindeki maliyetlerin her geçen gün arttığını ve zarar ettiklerini savunan fırıncı esnafı, 1 buçuk yıldır zam alamadıklarından yakındı.

“BAKANLIĞIN VERDİĞİ KARAR POLİTİKTİR”

Fırıncılardan Nizamettin Yılmaz,  geçen hafta Fırıncılar Federasyonunca gündeme gelen yüzde 15’lik zammın Ticaret Bakanlığı tarafından iptal edildiğini ancak zammın hala gündemde olduğunu belirterek, “Bizim kullandığımız ürünlere mayadan tuza, undan oduna kadar hepsine yılda 4-5 kere zam geldi. Maliyet arttıkça ekmeğe zam olmadı. Ekmeğin şu anda bize maliyeti yüksek, kar marjı düşük. Şimdilik böyle idare ediyoruz. Bakanlığın verdiği karar politiktir. Birileri zammı geri çekti ama zam hala gündemde” dedi.

“ZOR DURUMDAYIZ”

Yılmaz, Diyarbakır’da üretilen ekmeğin batı illerindeki ekmeğe göre farklılık arz ettiğini dile getirerek, şunları kaydetti:

“İstanbul ve Ankara’yı baz alıyorlar ama orada zaten ekmek buraya göre daha pahalı. Oradaki ekmek somun buradaki ekmek ise Güneydoğu’ya özgü pide ekmek. Bu ekmek batıda yok. Ekmeği hesaplarken bunu göz önünde bulundurmaları gerekir. Onlar kendince bir hesap yapıyorlar, burayı baz almıyorlar. Şuanda borcu olmayan hiçbir fırıncı yok, herkes borçlu. 650 gram ekmeği 2 lira 50 kuruşa satıyoruz. Bir buçuk yıldır ekmek aynı fiyatta. Şuanda zor durumdayız.”

DİYARBAKIR’DAKİ FARKLI EKMEK FİYATLARI

Fırıncı Hebun Doğru ise, Diyarbakır’daki fırınlarda ekmek fiyatlarındaki farklılıklar olduğuna değinerek, “Normalde ekmeğe zam olması lazım. Şuan ki ekmek fiyatı bizi kurtarmıyor. Ama tabi tüketicilerden zam konusunda itirazlar var. Bizde mecburen bu itirazlar karşısında ekmeği aynı fiyattan veriyoruz. Diyarbakır’da ekmek fiyatları da semtlere göre değişiyor. Mesela Şehitlik’te ekmek 1 lira 50 kuruş, Yenişehir’de 2 lira, Diclekent’te 2 lira 50 kuruş. Şuan ki gramaj sistemi 2 lira 50 kuruştan başlıyor” diye konuştu.

“HERKES EVİNE EKMEK GÖTÜRMEK ZORUNDA”

Bir diğer fırıncı esnafı olan Servet Güzel de, ekmeğe zam yapılmasını istemediğini ifade ederek, şöyle konuştu:

“Ben bir fırıncı olarak ekmeğe zam yapılmasını istemiyorum. Diyarbakır’da fakir fukara çoktur. Ekmek ucuz olsa daha iyidir. Siz başka bir ihtiyacınızı öteleyebilirsiniz ancak ekmek almazsanız olmaz, yaşayamazsınız. Herkes evine ekmek götürmek zorunda.”

OLASI ZAMMA TEPKİ

Zam konusunda vatandaş cephesinden de karşı tepki geldi.

Vatandaşlardan Salih Demiray, “Bence ekmeğe zam gelmemesi lazım. Her yerden zamlarla halkı vurmaya çalışıyorlar, gerek yok ekmek zammına. Bu şekilde halkı sömürüyorlar. Her yerden zam, zam, zam… Yeter artık, buna bir dur denmeli. Bir de üstüne üstün ekmeğe zam olmamalı” şeklinde konuştu.

Mevlüt Yetişgin ise, “Ekmeğe zam olsa bile çok olmamalı tabi ki. Fırıncılar da kazansın ama bu milleti de düşünmek gerek” dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz