Dram yaşıyorlar!

Barakalarda, naylon çadırlarda, tek gözlü odada onlarca kişi, yaşlı, genç, kadın ve çocuk yaşam mücadelesi veriyor. Altındağ, “Bu drama karşı sessiz kalınmamasını” istedi.

Dram yaşıyorlar!

Saffet AZBAY/Ayhan YAŞAR

DİYARBAKIR- Suriye’deki kanlı iç savaş ve Esed zülmünün bilançosu her geçen gün biraz daha ağırlaşıyor. Savaşın en fazla etkilediği komşu ülke kuşkusuz en yakın sınırı olan Türkiye olurken, sınıra ‘0’ kilometrede yerleşim yerleri olan Şanlıurfa büyük bir göç almış durumda. Resmi rakamlara göre 300 bin olan mülteci sayısı gayri resmi rakamlara göre ise 1 milyona yaklaşıyor. Sığınmacıların en fazla yaşadığı yer olan Şanlıurfa’nın sınır ilçeleri Akçakale ve Ceylanpınar gibi yerlerde bulunan kamplarda yer kalmayınca mağdurlar Şanlıurfa merkezine akın etti.

UZAK DİYARLARDA YAŞAMA TUTUNMA SAVAŞI

Şehir merkezinde mağdurların yaşadığı Kendirci mahallesinde birbirinden duygu yüklü insan hikayeleri var. Savaşın soğuk yüzünden,kendi halkına acımadan zülüm yapan Esed’in mezaliminden kaçan Suriye’liler,burada ise açlık ve sefalet içinde hayata tutunmaya çalışıyor. En fazla mağdur olan kadınlar ve çocuklar. Ne olduğunu anlayamadan kendi öz vatanlarından kaçıp yabancısı oldukları yerlere gelen kadınlar ve çocukların önemli bir bölümü aile büyüklerinden,babalarından ve eşlerinden uzak,birden fazla ailelerin bir arada yaşadığı mekanlarda dram yaşıyor. Suriye’de bıraktıkları yakınlarından haber alamamak bir yana Şanlıurfa’da da ölüme buruna yaşıyorlar.

BELEDİYE YARDIM KAMPANYASI BAŞLATTI AMA….

Hükümet, yardımları daha çok komşu ilçelerde kurduğu kamplarda kalan mağdurlara sağlarken,şehir merkezindekilere belediye sahip çıkmaya çalışıyor. İmkanlar tükenince yardım kampanyaları başlatan Şanlıurfa Belediyesi,halktan yardım istiyor. Ancak buna rağmen mağduriyetlerin önüne geçilemiyor.

Irak’ın Felluce kentinden 1.5 yıl önce Şanlıurfa’ya gelen Hz.Hüseyin’in soyundan olma Molla Seyit Muhammed, Kendirci mahallesindeki Suriyeli mağdurlara ‘islam kardeşliğinin’ esası olarak hayırseverlerin yardım yapmasına vesile oluyor. Aynı zamanda medresede Suriye’li ailelerin çocuklarına ücretsiz Kur’anı Kerim dersi veren Molla Muhammed,bu insanlara yardım etmenin Müslümanlığın gereği olduğunu söyledi.

MOLLA MUHAMMED :’SEFALET İÇİNDE YAŞAM VAR’

Uzay Tv/Söz Haber merkezi ekibine ve araştırmacı-yazar Mehmet Ali Altındağ’a mağdur ailelerin dramını anlatan Molla Muhammed, ”Devlet,hükümet ve belediye yardım etmiyor diyemeyiz. Ellerinden geldiği kadar yapmaya çalışıyorlar ama yeterli olmuyor. Gerçekten dramatik durumlar var. Bu mağdur insanlara yardım yapılması için vesile olmaya çalışıyorum. Hayırseverlerden gelen yardımları dağıtmaya çalışıyoruz. Kadınlar ve çocuklar daha fazla. Her aileden 8-10 insan var. Bir çok mekanda 4-5 aile bir arada yaşıyor. Ev bulamayıp sokakta yatanlar var. Elektrik ve su faturalarını ödeyemiyorlar. Battaniye,yağ,un gibi temel malzemelere ihtiyaç var. Bazı aileler parklarda yaşıyor. Çocuklar aç kalıyor. Allah rızası için bu insanlara yardım edilsin.” dedi.

BİRBİRİNDEN DRAMATİK TABLOLAR

Mağdur ailelerden biri Akçakale’nin Suriye tarafında bulunan Telabiye kasabasından kaçan Ahmet Nifi’nin ailesi. 3 ay önce Şanlıurfa’ya gelen Nifi ailesi 8 mensubu ile beraber harabe evde yaşarken,gıda ve barınma malzemelerine acilen ihtiyaç duyuyor.

Yine Telabiye’den gelen Huri hanımın dramı ise daha farklı. 4 ay önce çocuklarıyla beraber sınırdan kaçarak canlarını kurtardılar ancak eşinin ve diğer akrabalarının akıbetini bilmiyor. Huri hanımla birlikte aynı evi paylaşan Siham hanım ve çocukları da ,”Battaniyemiz,yağımız,unumuz yok. Çaresiz durumdayız. Allah rızası için yardım yapılmasını bekliyoruz.” diyor.

Bu aileleri sadece örnek olarak verdik. Bunlar gibi niceleri var. Hepsi de hayırseverlerden gelecek yardım elini bekliyor.

ALTINDAĞ :’BU DRAMA SESSİZ KALMAYALIM’

Suriye’deki kanlı savaşın gerçeğini yansıtan mağdurlarla görüşen araştırmacı-yazar Mehmet Ali Altındağ, gördüğü tablo karşısında tüylerinin diken diken olduğunu söyledi. Müslümanlık hassasiyeti hisseden herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini anlatan Altındağ, ”Molla Seyit Muhammed bu kardeşlerimizin hikayelerini anlattık. Biz de ailelerle görüşerek durumlarına şahitlik ettik. Suriye’de yıllardır esaret ve zülüm altında yaşamaları yetmezmiş gibi bir de yerlerinden yurtlarından oldular. O kadar çok şey anlatıldı ki bunların burada anlatmak bile insanın kanını donduruyor. Ümmet bunlara seyirci kalmamalı. Hiçbir şey yapılmıyorsa bile islam kardeşliği adına bu ailelere kardeşlerimize gıda ve barınma yardımında bulunmalıyız. Bu çağrıyı sorumluluk sahibi tüm hayırseverlere yapıyorum.” dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz