Doğu ve Güneydoğu'daki kadın girişimciliğinin desteklenmesi amacıyla ilk defa kongre düzenlenecek. Bingöl'de 25-27 Eylül'de düzenlenecek Ulusal Kadın Girişimciliği Kongresi'nde, bölgede kadın girişimciliğinin artırılması ve bölgesel ekonomiye etkisi ele alınacak.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinden (TOBB) alınan bilgilere göre, Bingöl'de 25-27 Eylül'de yapılacak Ulusal Kadın Girişimciliği Kongresi'ne, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz katılacak.
Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri için ilk defa düzenlenecek Kadın Girişimciliği Kongresi'nde, üç ayrı panel düzenlenecek. Paneller, "Girişimci kadın gücü", "Kadın girişimciliğinin bölgesel ekonomiye etkisi" ve "Sivil toplum ve medyada kadın girişimciliği’ başlıklarında gerçekleştirilecek.
- Kadın girişimciler deneyimlerini paylaşacak
Türkiye'nin önde gelen kadın girişimcileri, deneyimlerini bölgedeki kadın girişimcilerle paylaşacak. Bu kapsamda, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Evrim Aras, The House Cafe-Hotel Ortağı Canan Özdemir, Türkiye İş Kadınları Derneği (TİKAD) Yönetim Kurulu Başkanı Nilüfer Bulut, Generali Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı Mine Ayhan, TOBB Avrupa Kadın Girişimciler Ağı Başkanı ve KOZMETRA Yönetim Kurulu Başkanı Mülkiye Aytar ile Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Seza Çimento Fabrikası sahibi Yasemin Açık konuşma yapacak.
TOBB Kadın Girişimciler Kurulu'nun Türkiye'nin 7 bölgesindeki temsilcileri de yine paneller kapsamında bilgi paylaşımında bulunacak. Temsilciler, bölgelerinde kadın girişimciliğinin avantaj ve dezavantajları hakkında bilgi vererek, faaliyetlerinden örnekler sunacak.
- "Doğuda kadın girişimciliği artırılacak"
Bingöl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Feyza Başak Koç, konuya yönelik, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, bölgede ilk defa bir kadın girişimciliği kongresi düzenlediklerini belirterek, "Amacımız, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki kadın girişimciliği oranını istenen seviyeye ulaştırmak. 2023 hedefleri kapsamında dünyada ilk 10 ekonomi içinde yer almak istiyorsak, kadın girişimci sayısını artırmamız gerekiyor. Toplumun yarısını ekonomiye katmamız lazım. Aksi durum, tek kolu bağlı boksörün ringe çıkması gibi olur." dedi.
Bölgede kadın girişimciliğinin artması için farkındalık oluşturmak istediklerini anlatan Koç, "Maalesef bölge insanı olarak üzerimizdeki olumsuz imajı bir nebze olsa düzeltmek, artık terörle değil, ulusal kongrelerle anılmak istiyoruz." ifadesini kullandı.
Koç, verilen desteklerle sadece Bingöl'de 5 yılda iş yeri açan kadın girişimci sayısının 6'dan 480'e ulaştığını dile getirerek, bölge kadınının iş ve aile hayatını dengede tutmayı da öğrendiğine işaret etti. Koç, "Doğuda dengeler biraz farklı. Kadının öncelikleri evi, bebeği ya da yaşlısı olduğu için bazı engeller çıkıyordu. Biz onlara, evini ihmal etmeden iş hayatına katılabileceklerini öğretiyoruz. Eşler de evin ihmal edildiğini gördükçe destek oluyor." dedi.
Kaynak: Diyarbakır Söz