İl Emniyet Müdürlüğü'nün, 2010 yılında yoksul kız çocuklarının dershaneye gönderilmesini amaçlayan SBS projesinin ihalesinde usulsüzlük yapıldığı gerekçesiyle düzenlenen ikinci soruşturma kapsamında, 6’sı polis, 17 kişi hakkında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının gözaltı kararı üzerine operasyon başlatıldı.
Söz konusu dönemde Sur Dershanesi’nin yönetiminde bulundukları gerekçesiyle Diyarbakır Girişimci İşadamları Derneği (DİGİAD) Başkanı Alaattin Korkutata ve işadamı Ahmet Kamil Torun ile projeyi yürüten eski emniyet müdür yardımcısı Metin Murat Arslan’ın gözaltı listesinde bulunduğu öğrenildi. Buarada, aynı soruşturma kapsamında, Anafen Dershanesi'ne de baskın düzenledi. Savcılığın talimatı doğrultusunda sabah saatlerinde 11 polis memuru, dershane binasına geldi. Polis, 4 katlı dershanede arama yaptı. Duvardaki tabloların altlarını, öğretmen ve müdür odasının çekmecelerinde arama yapan polis, bir öğretmenin dizüstü bilgisayar ve flash belleğine el koydu. İl Emniyet Müdürlüğü'nün, 2010 yılında yoksul kız çocuklarının dershaneye gönderilmesini amaçlayan SBS projesinin ihalesinde usulsüzlük yapıldığı gerekçesiyle düzenlenen ikinci soruşturma kapsamında, 6’sı polis, 17 kişi hakkında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının gözaltı kararı üzerine operasyon başlatıldı. Söz konusu dönemde Sur Dershanesi’nin yönetiminde bulundukları gerekçesiyle Diyarbakır Girişimci İşadamları Derneği (DİGİAD) Başkanı Alaattin Korkutata ve işadamı Ahmet Kamil Torun ile projeyi yürüten eski emniyet müdür yardımcısı Metin Murat Arslan’ın gözaltı listesinde bulunduğu öğrenildi. Buarada, Anafen Dershanesi'ne de polis ekipleri tarafından operasyon düzenlendi.2010 YILINDAKİ PROJE
Alınan bilgiye göre, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü ile Uluslararası Polis Birliği (İPA) Diyarbakır Şube Başkanlığı adına Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü tarafından 2010 yılında "Bilinçli Kadın Aydınlık Gelecek Projesi" hayata geçirildi. Projenin amacı, kız çocuklarının dershaneye kazanıldırılmak, yoksul kadınların da meslek edinmelerini sağlamak.
Açılışını dönemin Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak tarafından yapılan proje kapsamında, okullarında başarılı olan ancak maddi imkânsızlıklar yüzünden dershaneye gitme imkanı olmayan dezavantajlı 250 kız çocuğu tespit edildi.DERSHANE İHALESİ YAPILDI
Başarılı kız çocuklarının dershaneye gönderilmesi için İl Emniyet Müdürlüğü tarafından ihale yapıldı. İhaleyi Sur Dershanesi, Pratik SBS Dershanesi ve Pi Analitik Dershaneleri kazandı. Proje kapsamında öğrenciler bu üç dershaneye gönderildi. 2010 yılında Diyarbakır’daki bir dershane sahibi, ihalenin usulsüz yapıldığını iddia ederek, Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusu üzerine, hem idari hem adli soruşturma açıldı. O dönemde, yapılan tahkikat sonucunda herhangi bir usulsüzlük tespit edildiği ifade edilyerek, Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturmaya takipsizlik kararı verdi.
5 YIL SONRA GÜNDEME GELDİ
Olayın üzerinden 5 yıl geçtikten sonra ulusal bir gazetede konu haber yapılarak yeniden gündeme getirilince, takipsizlik kararı verilen dosya yeniden açıldı. Haberde ihaleyi ve verilen takipsizlik kararı "paralel" yapıyyla ilişkilendirildi. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, yeniden soruşturma başlattı. Dönemin Diyarbakır Emniyet Müdür Yardımcısı, projeyi uygulayan Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü çalışanları ve ihaleyi kazanan dershanelerinin öğretmenleri ve yöneticileri hakkında gözaltı kararı çıkartıldı.
GÖZALTI OPERASYONU BAŞLATILDI
Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Şube Müdürlüğü ekiplerince Diyarbakır, İstanbul, Ankara, Muş ve Kırşehir’in de aralarında olduğu illerde, o dönem Diyarbakır’da görev yapan öğretmen ve polis memurlarına yönelik gözaltı operasyonu başlattı. Gözaltına alınanların Diyarbakır’a getirileceği öğrenildi.
Gözaltına alınanlar arasında, İşadamı Ahmet Kamil Torun ile projeyi yürüten eski emniyet müdür yardımcısı Metin Murat Arslan bulunuyor.DİGİAD BAŞKANI ALATTIN KORKUTATA
Bingöl’de olmasına rağmen gözaltı kararını öğrenince dün sabah 08.00’de Diyarbakır’a gelen DİGİAD Başkanı Alaattin Korkutata, Emniyet'e giderek kendisi teslim oldu. Ancak Emniyete götürülen Korkutata’nın ifadesi alınmadı. Hafta sonu olduğu için savcının adliyede olmadığı, gözaltına alınan şahısların pazartesiye kadar emniyette bekletilecekleri öğrenildi.
AVUKAT TEK: ORTADA BİR BELGE YA DA DELİL YOK
DİGİAD Başkanı Alaaddin Korkutata’nın avukatı Zeki Tek, benzer bir operasyonun nisan ayında da yapıldığını hatırlattı. Tek şunları söyledi: “Nisan ayında Diyarbakır’ın fakir çocukların dershaneye gönderilmesi ve eğitim görmesine yönelik yapılan bir operasyon vardı. Şuanda yapılan operasyon aynı mahiyettedir. Yine İPA dediğimiz Uluslararası Polis Birliği üzerinden yürütülen bu proje, eğitim imkanından mahrum yoksul çocukların dershaneye gönderilmesini içeriyor. O dönemde farklı bir dershanenin şikayeti üzerine idari ve adli bir soruşturma yürütülmesi sonucunda Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verildi. Ancak şimdi yeniden bir soruşturma açıldı ve bu kapsamda dershane yönetim kurulu üyelerinin ve bu projeyi yürüten polis memurlarının gözaltına alınması sözkonusu. İhalenin usulüyle yapılmadığı suçlamasıyla ilgili bir durum. Dosyanın içerisinde usulsüzlük ya da yolsuzluk, menfaat temini yolunda herhangi bir suçlama yok. Ortada herhangi bir somut belge söz konusu değil. Tamamıyla kamuoyuna yönelik bir algı operasyonudur.”
ANAFEN DERSHANESİNDE OPERASYON
Buarada operasyon kapsamında, Anafen Dershanesi'ne de polis ekipleri tarafından operasyon düzenlendi. Savcılığın talimatı doğrultusunda sabah saatlerinde 11 polis memuru, dershane binasına geldi. Polis, 4 katlı dershanede arama yaptı. Duvardaki tabloların altlarını, öğretmen ve müdür odasının çekmecelerinde arama yapan polis, bir öğretmenin dizüstü bilgisayar ve flash belleğine el koydu.
Dershane Müdürü Orhan Erol, 2010 yılında SBS kursuyla ilgili yapılan bir ihaleyle ilgili yürütülen soruşturma kapsamında dershanelerinde arama yapıldığını söyledi. Erol, “2010 yılında SODES kapsamında yapılan ihaleyle ilgili bir soruşturma yürütülmüş takipsizlik kararı çıkmış. Pratik SBS diye bir dershanenin ismi ve bir şirketin ismi geçiyor. Bizim şirketimiz ve dershanemizle ilgisi olmayan tamamen hiçbir şekilde ilgisi olmayan bir karar. Savcı, bununla ilgili dün yeni bir karar almış. Takipsizlik kararı çıkan bizimle hiçbir ilgisi olmayan kararla ilgili yeniden soruşturma başlatmış. Bu kapsamda dershanemizde arama kararı verilmiş.” diye konuştu.BURADA EĞİTİM VERİLİYOR
Baskın sırasında TEOG için bilgi verilmek üzere dershanede bulunan öğrencileri gören polis ekipleri, Milli Eğitim'i arayarak dershanede eğitim verildiği yönünde ihbar yaptı. Polisin ihbarı üzerine hafta sonu olmasına rağmen milli eğitimden bir şube müdürü ile müfettişler dershaneye gelerek tutanak tuttu. Polis ise dershane avukatlarını beklemeden öğretmenlerin dizüstü bilgisayar ve flash belleklerine el koyarak emniyete götürdü.
DERSHANEDEKİ ÖĞRENCİLER Arama kapsamında polisin bilgisayarlarına el koyup götürdüğünü anlatan Dershane Müdürü Orhan Erol, “Ardından Milli Eğitim müfettişlerini çağırdılar ‘burada eğitim yapılıyor’ diye. Tespitte bulunmaları için. Biz de anladık ki dershaneler şuan eğitime devam ediyor, Anayasa Mahkemesinin kararından sonra malum. Biz de devam etme karar vermiştik. Şunu anladık bunu devam ettirmemek için Anayasa ve Danıştay’ın verdiği kararlara aykırı hareket etmek üzere bizimle mücadele etmeye karar verecekler. Biz de Diyarbakır halkına hizmet etmeye, çocuklarını eğitmeye devam edeceğiz. Bu kurgu. Bu şekilde beraber gelmediler. Aramalarını bitirmek üzereyken Milli Eğitim'i beklediler. Milli Eğitim de direkt sınıflara çıkıp öğrencilere dershaneye kayıtlı olup olmadığını sordu çocuklara. Bir öğrencinin küçük not defterine not tutup gittiler.” ifadelerini kullandı.VELİLER TEPKİ GÖSTERDİ
Anafen Dershanesi’ne yapılan operasyona, çocuklarına dershaneye kaydeden veliler de tepki gösterdi. Operasyonda Diyarbakır Milli Eğitim Müdürlüğü'nden bir şube müdürünün katıldığını belirten veliler, milli eğitim müdüründen devlet okullarında da hafta sonu arama denetim yapmalarını istedi. “Bir şube müdürü hafta sonu Bağlar’da Sur’da bir okula gidebiliyor mu?” diye soran veliler, yöneticilere hakkaniyetli olmaları çağrısında bulundu.
Kaynak: Diyarbakır Söz