Merkez Sur ilçesinde bulunan tarihi On Gözlü Köprü’nün bulunduğu alandan geçen Dicle Nehri’ndeki toplu balık ölümleri vatandaşları tedirgin ediyor. Neden öldüğü belli olmayan balıkları gören bazı vatandaşlar, ölü balıkları nehre girerek, beraberinde getirdikleri poşetlere doldururken, bazılarının da çekilen suda sıkışan balıkları sopayla vurarak avlaması dikkat çekti.
“Nehir demeye bin şahit lazım”
Ailesiyle beraber tarihi On Gözlü Köprü’yü gezmeye gelen Şefik Türk, gördüğü durum karşısında şaşkınlığını dile getirirken, “Dicle Nehri’nin bu hale gelmesi gerçekten hepimizi çok üzüyor. Özellikle burada yaşayanlar için bu tablo, balıkların susuzluktan ölmesi anlaşılır bir durum değildir. Dicle Nehri’ne nehir demeye bin şahit lazım. Yara haline gelmiş durumda.
Dicle yaralı bir halde bulunuyor
Bu tablonun bir an önce giderilmesini istiyoruz. Nehrin zaten bu hali sağlıksızken içindeki balıkların yakalanması, yenilmesi insan sağlığı açısından da doğa açısından da maalesef kaygı verici. Çünkü her an bu balıkları yiyenler zehirlenebilir. Bundan etkilenebilir. Bunun için yetkililerin bu konuda biraz daha duyarlı olması ve bu tablonun giderilmesi için de ne gerekiyorsa yapılması gerekiyor” dedi.
Gölet kuruyunca balıklar telef oldu
Buarada, Kayapınar ilçesinde bulunan Gözegöl Göleti’nin suyunun tarımsal sulamada bilinçsizce kullanılmasının ardından çekilmişti. Yüzbinlerce balığın, suyun çekilmesi nedeniyle telef olduğu gölet, müdahale edilmemesi nedeniyle tamamen kurudu.
İl merkezine 25 kilometre uzaklıkta bulunan ve 65 hekto ve arrezervuar yüzeyine sahip olan Gözegöl Göleti’nde yüzbinlerce balık karaya vurarak telef olmuştu. Dengecük, Bücük, Gürzo, Demalan, Cankatran ve Hestiyan köylerinde toplam 550 hektar alanı sulayan gölette, defalarca haber yapılmasına rağmen müdahale edilmedi.
Çiftçilerin bilinçsiz sulama
Sadece Dicle Kral Kızı Barajı Su Arıtma Tesisinden su akıtılabilen gölettin, çiftçilerin bilinçsiz sulama yapması ve yetkililerin ilgisizliği nedeniyle tamamı kurudu. İçinde çeşit çeşit balık, kaplumbağalar ve suda yaşayan diğer canlıların tümü telef oldu.
Hatırlanacağı üzere toplu balık ölümleri hakkında açıklamalarda bulunan Devlet Su İşleri (DSİ) 10'uncu Bölge Müdürü Murat Dağdeviren, göletteki balık ölümlerinin sebebinin gölet suyunun tamamının çiftçiler tarafından kullanmasından kaynaklandığını, temmuz ayında köylülerin göletten su çekmemesi için sulama birliği ve köy muhtarlıklarına yazı yazdıklarını, köylülerin uyarılarına aldırış etmeden göletten su çektiğini belirtmişti.
Kaynak: Diyarbakır Söz