Değişmeyen manzara!

Diyarbakır'da işsizlik tablosu, İŞKUR önündeki kuyruk gözler önüne sererken, binlerce kişi, 9 aylık EYP ka;samında çalışmak için, "umutla" sıra bekliyor. Vatandaşlar, soruna köklü çözüm getirilmesini istedi.

Değişmeyen manzara!

Diyarbakır'da İŞKUR, Toplum Yararına Programlar (TYP) kapsamında bin 500 temizlik görevlisi ve 500 güvenlik görevlisi olmak üzere 2 bin işçi alımı için başvuru almaya başladı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bünyesinde bulunan okullarda işe alınacak 2 bin kişi, 9 ay süreyle çalıştırılacak. Duyuru üzerine yüzlerce kişi, sabahın erken saatlerinde İŞKUR önünde uzun kuyruklar oluşturarak sıraya girdi.

Yoğunluk nedeniyle yaşanan gerginlik nedeniyle polis güvenlik önlemleri aldı. Kadınlar ve erkekler iki ayrı kuyruk oluştururken, iş başvurusuna küçük çocukları ile gelenler ise dikkat çekti. İş başvurularının 25 Eylül günü mesai bitimine kadar süreceği öğrenildi.  Yenişehir ilçesindeki iş başvuru kuyruğunun bir benzeri de, Sur, Kayapınar ve Bağlar ilçelerindeki İŞKUR şubeleri önünde oluştu.

Söz Haber ekibi, işsizliğin vahim tablosunu vatandaşa sordu. Binlerce müracaatın yapıldığı kurumda adam kayırmanın olmaması gerektiğini ifade eden vatandaşlar, kentteki işsizliğe kökten çözüm bulunması için yetkililere çağrıda bulundu.

“İKİ ÜNİVERSİTE BİTİRDİM, İŞSİZİM”

Elif Çoktan, “Ben iki üniversite mezunuyum ama İŞKUR sırasında bekliyorum. Okumak artık çözüm değil. Üniversitelerin liselerden bir farkı yok hiçbir önemi yok artık" derken,  Emin Çiçek, “ Bir isteğimiz var isterdik ki delikanlıca bir kura çekimi yapılsaydı fakat öyle bir şey yapılmıyor.  İşsizlik boyun boyuna yapacak bir şey yok inşaat sektörü bile durdu" diye konuştu.

Diyarbakır’da 9 ay süreyle işe alınacak 2 bin kişi için İŞKUR önünde oluşan uzun kuyruklar, işsizliğin gerçek tablosunu ortaya koyarken, "manzara değişmiyor" dedirti. Vatandaşlar “ya tutarsa” umuduyla başvuru yapmaya geldiklerini söylerken,  kentteki işsizliğe kökten çözüm bulunması için yetkililere çağrıda bulundu.

UMUT SIRASINDA SAATLERCE BEKLEDİLER

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda 500'ü güvenlik görevlisi ve bin 500'ü de temizlik görevlisi olmak üzere 2 bin işçi alınmasına ilişkin duyurunun ardından İŞKUR önü adeta ana baba gününe döndü. Kadınların da yoğunlukta olduğu müracaatlarda gencinden yaşlısına, üniversite mezununa kadar birçok işsiz vatandaş, 9 aylık çalışma programında yer almak için müracaat sırasında oluşan uzun kuyruklarda, saatlerce beklemek zorunda kalıyor.

İŞSİZLİK KÖKTEN ÇÖZÜLSÜN

Söz Haber ekibi, İŞKUR önünde işsizliğin vahim tablosunu vatandaşa sordu. Binlerce müracaatın yapıldığı kurumda adam kayırmanın olmaması gerektiğini ifade eden vatandaşlar, kentteki işsizliğe kökten çözüm bulunması için yetkililere çağrıda bulundu.

işte Diyarbakırlı vatandaşların işsizliğe ilişkin görüşleri;

“İKİ ÜNİVERSİTE BİTİRDİM, İŞSİZİM”

Elif Çoktan, “Ben iki üniversite mezunuyum ama İŞKUR sırasında bekliyorum. Edebiyat öğretmenliği ve arkeoloji bölümlerinden mezun oldum. Üçüncü üniversiteyi de okumayı düşünüyorum. İş fark etmiyor ne olursa yaparım durumundayım, çünkü aileme destek olmam lazım. Öte yandan harçlığımı çıkarmam lazım. İşsizlik aldı başını gidiyor, alımda yok insanların ekmeğini çıkarma peşinde.  Alım olsada işsizlik sorunu çözülmeyecek çünkü insan sayısı çok fazla üniversiteler fazla her yıl bir sürü insan mezun oluyor. Okumak artık çözüm değil. Üniversitelerin liselerden bir farkı yok hiçbir önemi yok artık. Üniversite sayısı fazla olunca haliyle kalitesi de düşüyor.

“HAYALLERİNİZİN PEŞİNDEN GİTMEYİN”

 İş imkanları azalıyor, yatırım olmuyor. İş bula bileceğimiz bir alan yok. Mesela ben bir arkeoloji mezunuyum ama bu alanda iş yok, öğretmenim ama o kadar çok öğretmen var ki o’nun da artık bir önemi yok. Şuan ne okusam da biran önce atamam olsa diye düşünüyorum. Şuan insanlara diyorum ki hayallerinizin peşinden gitmeyin, size para kazandıracak bir bölüm okuyun.”

“UMUDUM YOK”

Nurcan Durak, “Üniversite mezunuyum iki yıldır işsizim. Umudum yok ama yinede kuyrukta bekliyorum. Artık okul okuyanların bile işsiz kaldığı bir dönemdeyiz. Hayata dair bir beklentimiz yok. İş yok güç yok sürekli ailemizden harçlık alarak hayatımızı sürdürüyoruz.”

“KURA ÇEKİMİ DELİKANLICA YAPILSIN”

Emin Çiçek, “ Ortama bakıp değerlendirecek olursak kuyrukta bekleyen insanların fazlalığını normal değerlendiriyorum artık. Vatandaşın ihtiyacı var ve çalışmak zorunda bu kadar insan. Olacak diye bir şey yok herkes şansını değerlendiriyor. Ama şöyle bir isteğimiz var isterdik ki delikanlıca bir kura çekimi yapılsaydı fakat öyle bir şey yapılmıyor.  İşsizlik boyun boyuna yapacak bir şey yok inşaat sektörü bile durdu. Devletin sıkıntılarını da biliyoruz kendi sıkıntılarımızı da biliyoruz normal geliyor artık her şey. Benim hasta çocuğum var aynı şekilde bende hastayım nakil olmam lazım ama işsizim, burada da şansımı denemeye geldim. Şimdiye kadar sabit bir işte çalıştığım olmamış sürekli geçici işler yapıyorum. İnşaatlarda çalışıyorum bir gün çalışır on gün evde otururum. Devletin şimdiki durumuna göre konuşmuyorum kendimi bildiğimden bu yana Türkiye’nin durumu hep bu oldu.

“DEVLETİN KENDİ VATANDAŞINA BAKMASI LAZIM”

Emrullah Demir,  2007’de üniversiteden mezun oldum ve işsizim. Malum kriz var ve iş bulamıyoruz. Vatandaş evine ekmek götürmek için mecbur bu kuyruğa katlanıyor. Gidip hırsızlık yapacağına hiç olmazsa iş umuduyla insanlar başvuruyor çocuğuna ekmek götürsün diye. Bence işsizliğin bitirilmesi için çare ilk önce kurumlardaki yolsuzluğu, haksızlığı ve hak eden kişiyi işe almaları olacak. Kimseyi torpille işe almayacaksın. Birde devletin kendi vatandaşına bakması lazım. Örneğin dışarıdan buraya göç edenlere bakacağına kendi vatandaşına iş imkânı sağlaması gerekiyor.

“ÜÇ AYDIR EVDE OTURUYORUM İŞ YOK”

Mesut Bağcı, “İşsizlik Diyarbakır’ın toplumsal bir olayı ve çözülecek gibi de gözükmüyor. Artık bir şey de söyleyemiyorum zaten vaziyet ortada. Bu kadar kalabalık dokuz ay çalışmak için uğraşıyor. Niye çünkü evine ekmek götürebilmek için. Evliyim üç çocuğum var üç aydır evde oturuyorum iş yok güç yok.”

“TORPİL VAR KİMSEYİ ALMIYORLAR”

Ramazan Özkaçar, “Torpil var kimseyi almıyorlar bizde bir umutla geldik. Sıraya gidip bekleyeceğiz. Bu kadar kişi var iş bekleyen torpil olmazsa bu adamlar işe alınamaz. Para alanlar var para almayanlarda var. Şöyle açıklıyım bazılarından iş karşılığında para alınıyor para vermeyenlerde işe alınmıyor.”

Kaynak: Diyarbakır Söz