CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, "AKP giderayak büyükşehir belediyelerini kurtarıp DEDAŞ'ı da yeniden zengin etmek istiyor." dedi.
Sarıbal, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, iktidarın basını sindirmeyi, sansürü hayata geçirmeyi amaçladığını ve bunun için cezalar verdiğini ileri sürdü.
SORUMLULUK GEREĞİDİR
Sınır Tanımayan Gazetecilerin yaptığı değerlendirmeye göre, Türkiye'nin basın özgürlüğü sıralamasında 2005 yılında 98. sıradayken 2022'de 180 ülke arasında 149. sıraya gerilediğini söyleyen Sarıbal, "Hükümetin yaptığı büyük bir baskı, büyük bir zulüm, sansür ve cezalandırma politikası var. Basının eleştirel olması, sorunları gündeme getirmesi sorumluluğudur." diye konuştu.
DEDAŞ ZENGİN EDİLİYOR
İktidarın, 2018'de yaptığı düzenlemeyle Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak'ta tarımsal sulamada kullanılan elektriğe, yüzde 65'ten başlayıp her yıl 10 puan düşürerek bir destekleme politikası açıkladığını anlatan Sarıbal, bunun kanuna göre 2022'de sonlandırılması gerektiğini belirtti.
Sarıbal, Dicle Elektrik Dağıtım AŞ'nin (DEDAŞ) 2022 dahil 5 yılda toplam 5 milyar 823 milyon 569 bin liralık destekleme aldığını ifade ederek, çiftçinin bu desteklemeden fayda görmediğini aktardığını dile getirdi.
DESTEKLEME NEDEN YAPILDI
Cumhurbaşkanlığının, DEDAŞ ile ilgili yeni bir kararname yayımlayacağını ve 1 Ocak 2022'den itibaren köy içme sularında kullanılan elektriğe 31 Aralık 2023'e kadar yüzde 70 destek verileceğini öne süren Sarıbal, "AKP giderayak büyükşehir belediyelerini kurtarıp DEDAŞ'ı yeniden zengin etmek istiyor." ifadesini kullandı.
Sarıbal, desteklemeye itiraz etmediğini ancak şeffaf ve dürüstçe olması gerektiğini ifade ederek, Adana'nın, Hatay'ın, Mersin'in, bölgeden göç alan İstanbul, Ankara, Eskişehir gibi illerin de depremin yükünü taşıdığını anlattı.
DİYARBAKIR’DA ÇALIŞTAY YAPILDI
Öte yandan, Dicle Elektrik, afetlere karşı daha hazırlıklı olmak amacıyla Diyarbakır’da bulunan genel merkezinde Acil Durum Yönetimi Çalıştayı düzenledi.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt illerine dağıtım hizmeti veren Dicle Elektrik, afetlere karşı daha hazırlıklı olmak amacıyla Acil Durum Yönetimi çalıştayı düzenledi. Son olarak ülkede yaşanan Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinin ardından hızlıca acil durum planını devreye alan ve bölgeye önemli destekler sağlayan şirketin düzenlediği çalıştayda, afetlerde alınacak tedbirler gözden geçirildi.
Dicle Elektrik’in Diyarbakır’daki genel merkezinde düzenlenen çalıştaya Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas, genel müdür yardımcıları, birim müdürleri ve bazı il müdürleri katıldı. Moderatörlüğünü Genel Müdür Yardımcısı Nedim Tüzün’ün yaptığı çalıştayda, öncelikle acil durumda görev alacak yürütme kurulu belirlendi. Afet ve acil durumlar için Dicle Elektrik yönergesinin oluşturulması kararlaştırıldı.
DEPREM BÖLGESİNDEKİ ÇALIŞMA
Son yaşanan depremde edinilen tecrübeler ışığında gerçekleşen çalıştayda; afet ve acil durumlarda kullanılabilecek mobil kriz koordinasyon merkezinden mobil yatakhaneye, insansız hava aracından hazırda tutulacak malzemelere varıncaya kadar alınabilecek tüm tedbirler gözden geçirildi. Alınacak aksiyonlar konusunda bir dizi kararlar alındı.
Acil Durum Yönetimi çalıştayında alınmasının yararlı olacağı belirlenen bazı tedbirler ise şöyle; afet ve acil durumlarda kullanılabilecek özel telsiz, mobil röle, mobil baz istasyonu, uydu telefonu gibi haberleşme sistemlerinin oluşturulması, afet ve acil durumlarda kullanılabilecek yeterli sayı ve güçte jeneratör bulundurulması. Seyyar panoların yapılması. Kriz durumlarında ilgili dağıtım şirketlerinin CBS (Coğrafi Bilgi Sistemi) altyapısının ulaşılabilir olması. Tüm işletmelerde acil durumlar için alternatif besleme senaryoların hazırlanması. Bilişim alt yapılarının yedeklemesi. Solar teknoloji ile aydınlatma sisteminin genişletilmesi. Trafo binalarının deprem etütlerinin yapılması kararlaştırıldığı bildirildi.
Kaynak: Diyarbakır Söz