Davutoğlu, Türkiye ve NATO sınırlarının korunmasına yönelik ittifak sistemi içinde alınmış bir karar olduğunu belirterek, “Hiçbir şekilde başka bir amacı yoktur. Ama NATO sınırları boylarında Türkiye’nin de şu ana kadar üstlendiği roller dikkate alındığında tedbirin alınması zaruret halini almıştır.” dedi. Patriot füzelerine ilişkin Rusya’nın tepkisinden sonra Suriye rejimi de bugün bir açıklama yaparak Türkiye’nin Patriot talebini provokasyon olarak nitelemişti.
Bakan Ahmet Davutoğlu, Ankara Palas’ta Güney Sudan Dışişleri Bakanı Güney Sudan Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Nhial Deng Nhial ile görüştükten sonra yaptığı açıklamada, Suriye yönetiminin açıklamasıyla ilgili “Bölgede gerilimi tırmandıran temel unsur kendi halkına hiçbir savaş kuralını dahi göz önüne almadan saldıran Suriye rejimidir.” değerlendirmesinde bulundu.
Nhial ile görüşmesinin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Davutoğlu, “Dünyada savaş kurallarını böylesine çiğneyen bir rejim çok az görülmüştür. Sivil halka yönelik sürdürülen hava ve kara operasyonları, bütün bunlar gerilimi tırmandıran unsurlardır. Türkiye yanı başında böylesine tırmanmış bir durum varken kendi tedbirini almak durumundadır. Bu tedbir savunma amaçlıdır.” sözlerini kaydetti.
Türkiye'nin güvenliğine dönük bir risk olması durumunda bunun hem Türkiye'nin ulusal kapasitesiyle hem de NATO'nun Türkiye'ye olan yükümlülükleri çerçevesinde ve NATO bağlamında yaptığı istişareler neticesinde her türlü adımı atacaklarını söyleyen Davutoğlu, Esed için “Gerilim düşecekse halkına yönelik saldırıları durdurmalıdır." ifadelerini kullandı.
“Son dönemde Suriye'de tırmanan gerilim her türlü ihtimali göz önüne almamızı gerektiriyor. Önemli olan Türkiye’nin, halkımızın güvenliğidir.” diyen Davutoğlu, bu konuda alınan tedbirlerin tamamen bir ihtiyat ve olabilecek ihtimaller üzerinde çalışmalar sonucunda karar verilen hususlar olduğunu dile getirdi.
Davutoğlu, açıklamasında Güney Sudanlı Bakan Nhial’in Türkiye’ye ilk ziyareti olduğunu hatırlatarak, Türkiye’de Güney Sudan Büyükelçiliği’nin açıldığını vurguladı. Görüşmede bakanlıkların karşılıklı eğitimi çerçevesinde anlaşma imzaladıklarını ve bu anlaşmayı yürürlüğe koyacaklarını aktaran Davutoğlu, 4 firmanın da Güney Sudan’da çalışmaya başladığını bilgisini paylaştı.
Konuk Bakan Nhial ise Türkiye’nin Afrika’da barış ve kalkınma çabalarına destek verdiğini belirterek, Türkiye’nin Somali’de geçiş sürecinin hızlandırılması ve kalkınmanın gerçekleştirilmesi konularındaki katkılarını övdü. İnsan kaynakları eksikliğine dikkat çeken Nhial, Türkiye’ye gelecek Güney Sudanlı sağlık personelinin Türkiye’nin deneyimlerinden yararlanacağını söyledi.
CİHAN
Kaynak: Diyarbakır Söz