Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) askeri darbe girişimi sırasında Genelkurmay Karargahı'nda yaşananların detayları ortaya çıktı. Darbeciler 15 Temmuz gecesi Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'ın başına silah dayadı, boynunu kemerle sıktı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın komuta katındaki özel kalem ve özel sekreterlik personelinin de aralarında bulunduğu komutanlara yakın olan bazı isimler de darbe girişimine destek verdi.
DARBE BİLDİRİSİ İMZALATMAK İSTEDİLER
FETÖ’cü darbe girişimcileri, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'a darbe bildirisi imzalatmak istediler. Başına silah dayanan Orgeneral Akar'ın boğazı da palaskayla sıkıldı. Orgeneral Akar'a, "Bildiriyi imzalarsanız hayati tehlikeniz olmaz" denildi. Bildiriyi imzalamamakta direnen Akar, daha sonra enterne edilen diğer komutanlarla birlikte helikopterle Akıncı Üssü'ne getirildi. Burada ayrı ayrı odalarda tutulan Akar ve arkadaşlarına su ve yemek verilmedi. Tuvalet ihtiyaçlarının karşılanmasında bile sıkıntılar yaşandı. Genelkurmay Başkanı Akar, Ankara Emniyet Müdürlüğü’nün başarılı operasyonu sonucu rehin tutulduğu Akıcı üssünden kurtarılarak helikopterle muhafız alayına götürüldü.
ACİL TOPLANTI VAR DİYE ÇAĞRILDI
Emniyette terörle mücadelenin bir numarası olan TEM Daire Başkanı Turgut Aslan da darbeciler tarafından rehin alınan önemli isimlerden. Uzun süre darbecilerin elinde kalan Aslan, sabah kafasından vurulmuş halde bulundu. Ağır yaralı olan Aslan’ın, darbe girişimi olmadan önce "Acil toplantı var" denilerek Jandarma Genel Komutanlığı’na çağrılıp rehin alındığı öğrenildi.
DARBE girişiminde istihbarat eksikliği tartışılıyor. MİT, emniyet ve askeri istihbarat; Jandarma Genel Komutanlığı, Mamak ve Etimesgut birliklerindeki hareketliliği, cuma gün içinde tespit etti. Bilgi, Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve askeri yetkililerle paylaşıldı. Ancak Jandarma’nın “Rutin günlük askeri faaliyetler” cevabı verdiği öğrenildi.
Değerlendirme sürerken, Akıncı 4’üncü Ana Jet Üs Komutanlığı’ndan jetler havalandı. Genelkurmay’da kontrol sağlayan darbe girişimcileri, daha sonra Fethullahçı yapının en güçlü olduğu Jandarma Genel Komutanlığı’nı ele geçirdiler. Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın tam karşısında olan Jandarma’da çoğu rütbeli 300 kişiyle kontrol sağlayan darbecilere, havadan da 2 helikopter destek verdi. Merkeze yönelen vatandaşlar ve polise helikopterlerden yaylım ateşi açıldı.
Ankara genelinde kontrolün sağlanmasının ardından Özel Harekat Polisi, Jandarma Genel Komutanlığı’na operasyon yaptı. Gaz ve sis bombalarının da kullanıldığı operasyon 7 saat sürdü. Sabah 07.53’te komutanlıkta kontrol sağlandı. 16 darbe girişimcisi ölü, 250’si sağ yakalandı.
Başbakan Binali Yıldırım, önceki akşam TBMM'deki tarihi oturumun ardından geldiği Gazi Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi bölümünde tedavi gören Aslan'ı ziyaret etti ve doktorlardan tedavisi hakkında bilgi aldı.
Kaynak: Diyarbakır Söz