Çözüm umutlarını yeşerttiler!

Ya Mecliste "toplumsal mutabakat komisyonu" ya da, AK Parti-CHP Meclis dışı "istişare" komisyonuyla "çözüm sürecine" girilmesi yönündeki, mutabakat, "çözüm umutlarını" yeniden yeşertti.

Çözüm umutlarını yeşerttiler!

AK Parti Genel Merkezi'ndeki gerçekleşen görüşmeye, AK Parti kanadından Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik ve AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal katıldı. CHP kanadından ise görüşmeye CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, CHP Genel Başkan Yardımcıları Faruk Loğoğlu ve Sezgin Tanrıkulu katıldı. Kılıçdaroğlu ve beraberindekileri AK Parti'ye gelişlerinde Ömer Çelik, kapıda karşıladı. Görüşmenin gerçekleştiği katta ise CHP'lileri, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Tayyip Erdoğan karşıladı. İki lider ve beraberlerindeki heyetler arasındaki görüşme yaklaşık 1 saat sürdü.

"GÖRÜŞME GAYET VERİMLİ GEÇTİ"

Görüşme sonrasında değerlendirme yapan ilk isim AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Beşir Atalay oldu. Atalay basın mensuplarına "Görüşme gayet verimli geçti" yorumunda bulundu.

FARUK LOĞOĞLU: "GÖRÜŞME OLUMLU GEÇTİ"

Görüşme sonrasında CHP Genel Merkezi'nde Faruk Loğoğlu basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Loğoğlu, görüşmenin olumlu geçtiğini söyledi. TBMM çatısı altındaki her partinin destek vermesi durumunda AK Parti'nin de önerilerine destek vereceğini söylediğini belirten Faruk Loğoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: "Bizde toplumsal mutabakatın altını çizmiştik zaten, o yüzden görüşlerimiz aynı yönde"

Loğoğlu'nun açıklamalarından satır başları şu şekilde; "Görüşme 1 saat sürdü. Görüşme olumlu geçti. Bir defa altını çizerek söylemek istiyorum, görüşme olumlu geçti. Sadece bu konu görüşüldü.

İki temel sonuç çıktı görüşmeden; eğer TBMM'deki her parti CHP'nin yol haritasına evet derse AKP bu öneriye olumlu bakıyor. Bizde toplumsal mutabakatın altını çizmiştik zaten, o yüzden görüşlerimiz aynı yönde. Bu yüzden MHP'nin katkısı önemli. MHP'nin ikna edilmesi görüşü muhataplarımız tarafından çok kez vurgulandı. Bu konuya dar bir siyasi açıdan bakılmamalı. Ulusumuzun beklentilerine cevap verecek bir çıkış yolu olduğunu söylüyoruz, o yüzden yol haritamız bir çıkış yolu olabilir. Bizim önerimizin içeriği başlığı değişmez değil. Başka partilerin çeşitli önerileri değerlendirilir tartışılır. Önemli olan bu sürecin sonunda TBMM çatısı altında dört partinin de katılacağı bir komisyon oluşturabilmek.

KILIÇDAROĞLU'DAN ERDOĞAN'A ULUDERE TEKLİFİ

Görüşmenin atmosferi olumluydu. Özellikle Türkiye'de yaşanan siyasi gerginliği yumuşatmak adına hem partimiz hem de liderimiz her adımı atmaya hazır olduğumuzu söyledik. Sayın Kılıçdaroğlu gerekirse beraber Uludere'ye gitmeyi de teklif etti.

FARUK LOĞOĞLU SORULARI YANITLADI

- MHP Kürt sorunu tanımını kabul etmiyor, CHP'nin ibare tarzında değişikliği olabilir mi MHP'yi ikna için.

MHP bu konuda 'Ben bu girişimin şu şekilde tarif edilmesini istiyorum, önerim şudur' der ise, bu öneri TBMM çatısı altında bizim önerdiğimiz komisyona benzer bir komisyon kurulması noktasına varıyor ise biz bunu kabule hazırız. Yeter ki, bu iş içinde olacağını gösterir bir adım atsınlar.

- Kılıçdaroğlu Bahçeli'den randevu isteyecek mi?

Bu konu gelişmelere bağlı biraz da. Bu konu sadece CHP'nin değil tüm partileri ilgilendiriyor. Diğer siyasi partilere, sizlere ve herkese iş düşüyor. MHP'nin katkısı önemlidir. Çok köklü siyasi bir kesimi temsil ediyorlar. İkna süreci sadece bizim işimiz değil. Biz bize düşeni yapacağız.

ÇELİK: MEMNUNİYETLE KARŞILANDI

Görüşme sonrasında AK Parti adına açıklamayı ise Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik yaptı. Çelik, CHP'nin sorunun çözümü için aktif rol almasını hem Başbakan'ın hem de AK Parti'nin olumlu karşıladığını belirtirken, AK Parti olarak bu meselede her türlü katkıya açık olduklarının da altını çizdi.

Çelik'in görüşme sonrasındaki açıklamalarından satır başları şu şekilde; CHP'nin getirdiği dosya bir yöntem önerisi temelinde şekillenmiştir. Yöntem önerisi birtakım tespitler içeriyor. Bir toplumsal mutabakat komisyonu ve akil adamlar komisyonu kurulması üzerine iki yöntem önerisi vardır. CHP'nin elini taşının altına sokmaya çalışması sayın Başbakanımız ve partimiz adına memnuniyetle karşılanmıştır. Hükümetimiz tüm siyasi partilerin bu meseleye sağlayacağı katkıyı önemsediğimizi belirttik. Sayın Başbakanımız bu meselenin tek bir partinin meselesi olmadığını milli bir mesele olduğunun altını çizdi. AK Parti olarak bu meselede her türlü katkıya açık olduğunu beyan ediyoruz.

"BDP VE MHP İKNA EDİLİRSE"

Toplumsal Mutabakat Komisyonu olarak önerilen komisyonunu için partilerin tam mutabakatı gerekmektedir. Bu öneriye MHP olumsuz bakmaktadır. Sayın Başbakanımız Meclis'teki tüm partilerin mutabık olması halinde ilke olarak bu komisyonun kurulmasını karşı olmadığını belirtmişlerdir. Bu yöntem üzerinde BDP ve MHP olarak mutabakık kalınabilirse AK Parti olumlu bakmaktadır. Akil adamlar önerisinin hayata geçmesi ancak ilk komisyonun kurulmasıyla ilişkilidir. Toplumsal Mutabakat Komisyonu hayata geçmezse bu şekilde bir komisyonun çalışması mümkün olmayacaktır.

Bu sağlanmazsa sayın Başbakanımız dördüncü bir yöntem önermiştir. Tek başına CHP'nin bu girişimi memnuniyet verici olduğundan CHP ile AK Parti arasında istişari bir komisyonun bu çalışmaları yapabileceği görüşü doğmuştur. Bu tabii Meclis dışında bir mekanizma olacaktır. CHP ile AK Parti arasında bu türden bir mekanizmanın kurulması Başbakanımız tarafından önerilmiştir. CHP girişiminde yalnız kalırsa AK Parti olarak bu verileri tartışmaya hazır olduğumuzu belirtmek istiyoruz.

ATILAN ADIMLARIN ÖZETİ ORTADA

Bu meselenin milli birlik ve kardeşlik projesi olarak baktığımızı belirtmek isteriz. Sayın Başbakanımız AK Parti'nin iktidara geldiği günden bugüne kadar atılan adımların özetini vermiştir. AK Parti'nin iradesinin aynı şekilde devam ettiğini belirtmişlerdir. Sonuçta biz tüm girişimlere olumlu bakıyoruz. CHP'nin başlattığı girişim çerçevesinde MHP ile BDP ile uzlaşması gerekmektedir, aksi takdirde o komisyon çökmüş olacaktır. Dolayısıyla bu süreci hep birlikte izleyeceğiz.

Kaynak: Diyarbakır Söz