Doğu ve Güneydoğu Anadolu illeri ile göç alan İstanbul, İzmir, Adana ve Mersin olmak üzere, 15 ilde 2010-2012 yılları arasında alan araştırması yapıldı. Ayrıca, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün ilgili birimlerinin kayıtlarında mevcut olan 2 bin 270 PKK/KCK üyesine ait özgeçmiş mektupları, ifade tutanakları ve resmi kayıtlar sistematik şekilde analiz edildi. Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerinde bin 50, göç alan illerde de bin 13 kişiye anket uygulandı.
Uluslararası Terörizm ve Sınıraşan Suçlar Araştırma Merkezi (UTSAM) tarafından hazırlanan rapora göre; PKK, çocukları kaçırıp silahlı eylemlerde kullanan Sri Lanka'daki Tamil Kaplanları'nı model alıyor. Rapora göre, örgüte katılım yaşı 15-21 yaş aralığında yoğunlaşıyor. Kardeş sayısı az olan ailelerin örgütteki çocuk sayıları da daha az.
"İŞİ OLMAYAN DAĞA ÇIKIYOR"
Örgüt, militan sıkıntısını gidermek amacıyla Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki gençleri, çeşitli vaatlerle Almanya başta olmak üzere Avrupa ülkelerine kaçırıyor. Maddi durumları kötü olan çocukların ailelerine ise "Çocuklarınıza iş, para vereceğiz." deniliyor. İşsizliğin yoğun olduğu bölgede aileler, bir umuttur deyip çocuklarını terör örgütünün eline teslim ediyor. PKK, özellikle çocuklarını götürdüğü ailelerin eğitimsiz ve fakir insanlar arasından seçilmesi dikkat çekiyor.
Araştırma sonuçlarına göre, örgütün üyelerinin yüzde 77'si erkeklerden, yüzde 23'ü kadınlardan oluşuyor. Yüzde 72'si ilköğretim düzeyinde. Örgüte katılamadan önce herhangi bir işi olmayanların oranı yüzde 78 iken; yaklaşık her 5'inden 4'ünün örgüte katılmadan önce bir işinin bulunmaması dikkat çekiyor. Ailelerinde hiç çalışan olmayanların oranı ise yüzde 71. Örgüt üyelerinin ailelerinden örgüt mensubu olanların oranı yüzde 13. Terör örgütüne katılımın en yoğun olduğu iller ise Hakkari, Tunceli, Siirt, Şırnak, Muş, Mardin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır ve Batman.
Kaynak: Diyarbakır Söz