CHP’li İl Başkanı’ndan şok iddia; Malatya il sınırı değişti mi?

CHP Malatya İl Başkanı Enver Kiraz, Malatya sınırının 7.2 kilometre içeri çekildiğini savundu. Adıyaman sınırın da bir anda 7 kilometre 200 metre artığını belirten Kiraz, "Yani Karayolları 8. Bölge Müdürlüğü kaşla göz arasında bu tabelayı buradan aldı 7 kilometre ileriye Malatya sınırına yerleştirdi” dedi.

CHP’li İl Başkanı’ndan şok iddia; Malatya il sınırı değişti mi?

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba’nın önceki gün bu konuyu mecliste gündeme getirdiğini hatırlatan Kiraz, “Veli Bey mecliste toprak kaybımızın ciddi olduğunu ifade etti. Daha sonra AK Parti Malatya Milletvekili Sayın Öznur Çalık da kürsüye geldi ve orada bir değerlendirme yaptı, Veli Bey’e cevap verdi.

Öznur Hanım, tabelanın yanlışlıkla 7 kilometre kaydırıldığını söyledi. Ayrıca Tabelanın oraya çoktan dikildiğini ifade etti. Sayın Öznur Çalık, orada tabela yok. Veli Bey bu konuyu mecliste gündeme getirirken elindeki fotoğrafları delil göstermişti. Biz şimdi Antep, Sivas, Elazığ ve Maraş sınırlarımızı da kontrol edeceğiz, belki oralarda da toprak kaybımız vardır” diye konuştu.

MALATYA

Malatya, Doğu Anadolu'nun ve Fırat Nehri'nin en stratejik konumunda yer alan bir yerleşim yeridir. Bu konumu nedeniyle ilk yerleşmeler MÖ 6000'lere gitmektedir. Ayrıca bölge önemli ticaret yolları üzerinden olduğundan dolayı sürekli savaşılmış bir yerdir. Sürekli iki devlet arasında çekişmelere neden olmuştur. Bu durum sonrası şehir her savaş sonrası yağmalanmış, savunma ve istilalardan korunmak için şehir merkezi 2 kez değişim geçirmiştir. Bu gibi nedenlerden dolayı Malatya'nın tarihinin araştırılması çok zordur.

Malatya'nın sınırları içerisinde birçok höyük bulunmaktadır. Bunlardan en eski yerleşmenin görüldüğü yer ve ayrıca Malatya'nın ilk yerleşim alanı olan Arslantepe Höyüğüdür. İlk yerleşim alanı suyun kenarına kurulmuş bir verimli tarım alanıdır. Yaklaşık 6000 yıl kullanıldı. Yaklaşık olarak 35250 m2'lik bir alandır. Bugün ilk yerleşim yeri olan Arslantepe Höyüğü, Orduzu beldesinin Arslantepe mahallesinde bulunmaktadır.

ERKEN DÖNEM 

Malatya 5 milyon yıl önce denizdi.

Hititler MÖ 2000 yıllarının başında bu bölgede hüküm sürmeye başlamışlardır.

MÖ 1750 yıllarında Kuşsara Kralı Anitta, Anadolu'yu tek bir yönetim altında toplayarak siyasi birliği sağlamış ve Malatya'yı da bu birliğe dâhil etmiştir. II. Murşili, Muvattalli ve III. Hattuşili dönemlerinde Malatya, Hitit merkezine bağlı kalmıştır.

Asur Kralı Sanherib (MÖ 705-MÖ 681) döneminde Asur egemenliğine giren Malatya, daha sonra Med ve Perslerin hâkimiyetine girmiştir.

MÖ 4. yüzyılda Makedonya Kralı İskender'in Anadolu'yu ele geçirmesinden sonra, Malatya Helenistik kültürün etkisinde kalmıştır. Bu tarihten sonra Malatya sırasıyla, Medlerin, Perslerin, Romalıların, Bizanslıların, Selçukluların egemenliği altına girmiştir.

ETİMOLOJİ

Malatya'nın adı Kültepe tabletlerinde Melita olarak, Hitit tabletlerinde "Maldia" olarak geçmektedir.

Eski çağ coğrafyacılarından Strabon, Malatya'yı, kesin olarak belirtmemekle birlikte, Komagene sınırında Kapadokya Krallığı’nın (MÖ 280-212) on valiliğinden biri olarak göstermiştir.

Malatya'nın isim kökü Hititçede bal anlamına gelen "melid"den türediği ve Hitit kitabelerinde "öküz başı ve ayağı" ile ifade edildiği belirtilmiştir. "Melit+ava" ise "bal ülkesi" anlamına gelmektedir. Sonra bu isim "Meliddu", "Melide", "Melid", "Milid", "Milidia", "Melitea" olarak kitabelerde geçmiştir. Malatya'yı ele geçiren Araplar, şehre "Malatiyye" ismini verdiler. Türklerin Malatya'yı fethetmesiyle isim bugünkü halini aldı. 1923 yılında kurulan Türkiye Cumhuriyeti ile isim Malatya olarak resmileşti.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler