Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Diyarbakır'a gelen CHP Genel Başkan yardımcıları Böke ve Veli Ağbaba, partisinin il binasında düzenlenen toplantıda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.
Böke, 16 Nisan'daki halk oylamasının önemine değinerek, Türkiye'nin daha demokratik, özgür, eşitlikçi bir yarına imkan vereceğini ön gördükleri bu sandık için Türkiye topraklarının her karışını dolaştıklarını belirtti.
"Milyonlar bu demokrasiyi sahipleniyor, özgürlük talebini bugün özgürce talep ediyor. Halkın tercihini gözetmeyen bir yaklaşım, halka dayatılan bir fiili başkanlığın, nasıl karanlıklar yarattığını biz hep beraber 80 milyon zaten 2,5 yıldır yaşıyoruz." ifadelerini kullanan Böke, 16 Nisan'daki sandığın demokrasiyi Türkiye'de güçlendirmek, özgürlüğü yeşertmek, toplumsal barışı kalıcı kılmak için bir fırsat olduğunu bildirdi.
Böke, şöyle devam etti:
"Ayrıştırmayan, ötekileştirmeyen, inancından, kimliğinden, doğduğu coğrafyadan dolayı kimsenin farklı görülmediği, farklılıkların bilindiği ama bunlar üzerinden düşmanlaştırılmadığı aydınlık Türkiye için 16 Nisan'da 'hayır'ların bu demokrasi talebinin yücelteceğini çok iyi biliyoruz. O sandığa gittiğimizde ve o sandıkta vicdanımızla baş başa oy verdiğimizde mutlaka Türkiye'de demokrasi talebini milyonlar olarak sahiplenmiş olacağız."
Hiç kimsenin inancından, kimliğinden, doğduğu coğrafyadan dolayı ayrıştırılmak istemediğini anlatan Böke, 80 milyonun birlikte yaşadığı, ortağı olduğu bir demokrasi hayal ettiklerini dile getirdi.
"Karşımıza getirilmiş olan, Türkiye'de temsiliyeti yüzde 50 artı 1 ile sınırlayacak olan, 80 milyonu dahil etmeyip sadece toplumun bir kesimini dahil etmeyi ve bugün yaşıyor olduğumuz OHAL'i kalıcı kılmayı vaat eden bir anayasa değişikliği teklifidir." diyen Böke, Türkiye'nin ihtiyacı olan bir anayasa değişikliği teklifi değil, daha çok demokrasi olduğunu savundu.
Bir gazetecinin Kerkük'e ilişkin referandum kararını sorması üzerine Böke, başka ülkelerin içişlerine dair değerlendirmelerde bulunmanın iç siyaset meseleleri olmadığını belirterek, "Biz bütün halkların kendi iradesinin kendi toplumlarının siyasetine yansıdığı gerçek demokrasiyi her yerde istiyoruz. Dolaysıyla bunla ilgili yapılacak ekstra bir değerlendirmemiz yok." dedi.
Kaynak: Diyarbakır Söz