Cezaevi gerçeği

Adalet Bakanlığı'ndan özel izin alan Doç. Dr. Yıldız Akpolat ve ekibi, Cezaevinde suç ve suç dünyasının aktörlerini araştırdı.

Cezaevi gerçeği

Toplumsal Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi kurulduğu günden bu yana çok önemli sayılabilecek bir dizi araştırmaya imza attı. Kuruluşunun 55'inci yılında üniversitenin en etkin ve aktif araştırma merkezlerinden biri olan Toplumsal Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi son çalışmasıyla bir kez daha gündeme geldi. Aynı zamanda merkezin müdürü olan Edebiyat Fakültesi Sosyoloji BÖlüm Başkanı Doç. Dr. Yıldız Akpolat, Adalet Bakanlığı'ndan aldığı özel bir izinle Erzurum'daki Açık ve Kapalı Cezaevleri'nde suç ve suç dünyasını mercek altına aldı.

372 TUTUKLU VE HÜKÜMLÜYLE GÖRÜŞTÜLER

Doç. Dr. Yıldız Akpolat ve ekibi cezaevinde 33 kadın 372 tutuklu ve hükümlü ile yüzyüze görüştü. Aralarında terör örgütü üyesi olmakla suçlanan tutuklu ve hükümlülerinde bulunduğu cezaevi sakinleriyle iletişim kurmakta sıkıntı yaşamadıklarını belirten Doç. Dr. Akpolat, tutuklu ve hükümlerinin her birinin ayrı ayrı hikayesi olduğunu dile getirdi.

Üniversite ve diğer kurumlar arasındaki işbirliğine güzel bir örnek olan çalışma için Adalet Bakanlığı'ndan özel izin aldıklarını anlatan Doç. Dr. Akpolat, "Bu noktada en büyük amacımız bu insanları suç dünyasına iten sebepleri ve yaşadıkları koşulları öğrenmekti" dedi.

İŞTE ORANLARLA CEZAEVİNDEKİ DURUM

Araştırmaya katılan 372 tutuklu ve hükümlünün:

Yüzde 78,8'i eğitimine devam etmiyor.

Yüzde 79.9'u psikolojik problem yaşıyor.

Yüzde 53'ü evli.

Yüzde 65'i ilk ve ortaokul mezunu.

 Yüzde 54.2'si sigara içiyor

Yüzde 30.5'i daha önce cezaevine girmiş.

Yüzde 82'2'sinin üzerine kayıtlı taşınmazı bulunmuyor.

Tutuklu ve hükümlülerin yüzde 30.4'ü uyuşturucu ticareti yapmaktan ve uyuşturucu kullanmaktan, yüzde 18,5'i cinayet ve adam yaralamak suçlarından içeride. Yüzde 32.9'u cezaevine girmeden önce işsizmiş.

SUÇA İTİLEN ETKENLER VE SEBEPLERİ

Tutuklu ve hükümlüler kendilerini suça iten sebepleri de şöyle sıralıyorlar:

Yüzde 23'ü ekonomik nedenler ve hayat şartlarının

zorluğu, yüzde 23'ü sosyal çevre, arkadaşlar yüzünden, yüzde 9'u intikam, yüzde 9'u namus, yüzde 9'u cinnet, yüzde 9'u aile içi

problemler, yüzde 6.2'si de 'bir anlık birşeydi' Tutuklu ve hükümlülerin yüzde 34.5'i işlediği suç sırasında 'birşey hissetmedim' derken yüzde 10.5'i de 'bir anda oldu' seçeneğini işaretledi. Yüzde 47'si pişman olduğunu, yüzde 11.7'si pişman olmadığını belirtirken, yüzde 11'i de 'hak etti', 'cezasını buldu' yorumunda bulundu.

Yüzde 36.7'si cezaevinde müzik, yüzde 24'ü resim eğitimi verilmesini istiyor.

CEZAEVİNDE GARDİYANLARIN DAVRANIŞI

Yüzde 21'i cezaevinden memnun.Yüzde 9'u gardiyanların davranışlarından memnun değil.

Yüzde 5.6'sı cezaevi idaresinin ilgisiz olduğunu düşünüyor.

 Yüzde 5.3'ü isteklerinin karşılanmadığını söylüyor.

Yüzde 1.5'i insan dışı muamele edildiğini belirtiyor.

Yüzde 4.7'si cezaevinin kalınmayacak kadar kötü olduğunu

söylüyor.

Yüzde 6.2'si yeme içme problemi yaşandığını, yüzde 6.5'i

koğuşların çok kalalabılık olduğunu belirtiyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler