Bayrama kısa bir süre kalırken vatandaşlar bayram alışverişi için kolları sıvadı. Çarşı ve pazarlarda yoğun bir hareketlilik olmasına rağmen eve eli boş dönen vatandaş da iş yapamayan esnafta hal böyle iken bir hayli şikâyetçi.
Gece geç saate kadar devam eden bayram alışverişi renkli görüntülere sahne olması dışında kuru kalabalıktan öteye geçmiyor. Dolayısıyla “nerede o eski bayramlar dedirtiyor”
Söz Haber ekibi bayram öncesi çarşı ve pazarın nabzını tutarken mikrofon uzattığımız vatandaşlar görüşlerini şu şekilde ifade ettiler;
“HERKESİN BÜTÇESİNE GÖRE VE ÜRÜNLERİN KALİTESİNE GÖRE FİYATLAR VAR”
Ayşe Polat, “Herkesin bütçesine göre ve ürünlerin kalitesine göre fiyatlar var. Satıcıları da düşünmek lazım onlarda ister istemez ekmek yiyecek. Biz alacağız onlar verecek ki çark dönsün. Bizleri de şimdiden bayram telaşı sardı. Bir bayram geleneği olarak misafirleri torunları ağırlayacağız. Ben Malatyalıyım oğlumun görev nedeni ile Diyarbakır’da bulunuyoruz. Ama Diyarbakır’da denk geldiğim olmazsa olmazı bayram çörekleri var onları da yapıp gelen misafirlerime ikram edeceğim.”
“FİYATLAR YAKLAŞIK OLARAK İKİ ÜÇ HAFTA ÖNCE DÜŞMEYE BAŞLADI”
Kemal Altınok, “Pazardaki sebze ve meyve fiyatlarında bayram öncesi bir düşüş var. Fiyatlar yaklaşık olarak iki üç hafta önce düşmeye başladı. Düşmesinin nedenini de bir seyyar satıcı olarak dış ülkelere ihraç edilmediğinden kaynaklandığını düşünüyorum. Fiyatların düşmesinden dolayı pazarda da bir hareketlilik söz konusu.”
“UCUZ DİYORLAR ASGARİ ÜCRETLE GEÇİNENLER İÇİN HER ŞEY PAHALLI.”
Ahmet Tunç, “Pazara gelmeden önce şampiyonluk hangisinde diye merak ediyordum. Ama gördüğüm kadarıyla hepsinde. Ucuz diyorlar asgari ücretle geçinenler için her şey pahallı. Birkaç bir şey aldım kırk beş lira tuttu. Daha da almam gereken ihtiyaçlar var ama pil bitti yani para bitti.”
“BAYRAM GELİNCE BABALAR ÜZÜLÜYOR”
Sinan Yılmaz,” Çocuklara bayram alışverişi yapmaya geldik çocuklar, her gördüklerini istiyorlar bir türlü beğendiremiyorum. Dört çocuğum var bayram gelince bazıları seviniyor ama babalar üzülüyor. Nasıl geçineceğiz çocuklara ne alacağız diye düşünürken bizler için üzücü oluyor. Krizden dolayı işte yok çalışamıyoruz. Bayramda masraflı oluyor. Hani bir işin bitmesini dört gözle beklerken kullandığımız bir ifade var ya “kurban keserim” diye işte bende diyorum ki şu bayramı atlatırsam kurban keseceğim.”
“VATANDAŞ SADECE BOŞ BOŞ GEZİP BAKINIYOR”
Cemal Çiçek, “Esnaf olarak çok şikâyetçiyim nedeni ise para yok vatandaşta. Kimse alışveriş yapamıyor haliyle bizde kazanamıyoruz. Çarşıya bakınca çok kalabalık gözüküyor ama dikkat ederseniz kimsenin elinde alışveriş yaptıklarına dair poşet yok. Vatandaş sadece boş boş gezip bakınıyor. Çarşı hareketli gözüküyor, sanki herkeste para var alışveriş yapılıyor ve en önemlisi sanki Türkiye’de kriz yok gibi ama öyle değil. Esnafta halkta şikâyetçi bu durumdan geçen sene bir eteğin fiyatı otuz lira iken bu sene altmış lira eskiden ucuzdu diye vatandaş çarşıya geliyordu ama şimdi büyük mağaza fiyatlarıyla neredeyse aynı.”
“ÇARŞI HAREKETLİ AMA CİROLAR DURGUN”
Eşref Biçen, “Çarşı hareketli ama cirolar durgun. Enflasyondan dolayı fiyatlar vatandaşa yüksek geliyor. Çok kalabalık ama alışveriş yok. Gece sahura kadar kalabalık devam ediyor ama alışveriş yok “
“GEÇEN BAYRAM DAHA İYİYDİ”
Recep Durmaz, “ Şeker tezgâhımın önü sizinde gördüğünüz gibi boş. Kriz ortamı ve işler durgun. Geçen bayram daha iyiydi en azından satışlarımız oluyordu. Bu bayram şeker fiyatının da artmasıyla kimse şeker de alamıyor artık. “
Kaynak: Diyarbakır Söz