Yapılan uygulamadan dolayı çektikleri sıkıntıları dile getiren mahalle sakinleri, duruma tepki gösterdi.
Mahalle sakinlerinin iddialarına göre çevrelerinde gelir düzeyi düşük olan yaklaşık 10 ev, elektrik faturalarını ödeyemiyor. Ödenmeyen faturalardan dolayı Dicle EDAŞ ekipleri tarafından trafo sökülerek 40 hanelik mahalle elektriksiz bırakılmış durumda.
"Elektriğimiz olmadığından dolayı sular da akmıyor"
Geçen haftadan bu yana mahalleye elektrik verilmediğinden dolayı çektikleri sıkıntıları aktaran köy sakinlerinden Sabri Kaçmaz, "Bir haftadır elektriğimiz yok, bütün köy perişan durumdayız. Büyükbaş hayvanlarımız var, suyumuz da var ama elektriğimiz olmadığından sudan faydalanamıyoruz. Yakında dere de var. Ama kanalizasyon suyu dereyle birleştiği için suyu içilmiyor." diyerek mağduriyetlerini dile getirdi.
Kaçmaz, "Köyümüzün Muhtarı Dicle EDAŞ'a başvuruda bulundu. Köyde maddi durumu düşük bazı aileler, elektrik faturalarını yatıramadığından dolayı bir haftadır bütün köyün elektriğini kesmişler. Başvurumuza binaen gelmeyeceklerini söylediler. Bu yüzden perişan durumdayız." ifadelerini kullandı.
32 yıl önce 45 hanelik mahallelerine çekilen elektriğin bir haftadır kesik olduğunu söyleyen Ali Kaçmaz, "Elektrik direklerinde bir arıza olduğunda, tehlike arz ettiğinden dolayı müdahale edemiyoruz. 10 aile imkansızlıktan dolayı borcunu ödeyemediğinden diğer 30 hanenin de elektriğini kestiler. Dere suyunu içemediğimizden su ihtiyacımızı arabalarla şehirden getirtmek zorunda kalıyoruz." şeklinde konuştu.
"21'inci yüzyılda yaşıyoruz, teknoloji çağındayız ama elektrik yok"
Karanlık ortamda ders çalışamadığını belirten Mehmet Kaçmaz ise, "Üniversite öğrencisiyim, sınavlara hazırlanıyorum. Sınavlara 5 ay kalmış, elektriğimiz kesildiğinden dolayı ders çalışamıyorum. Mağduruz, mağduriyetimizin duyulmasını istiyoruz. Geceleri odun sobasının kurulu olduğu bir odada bütün aile birlikte oturuyoruz, başka bir odaya geçemiyorum. 21'inci yüzyılda yaşıyoruz, teknoloji çağındayız ama elektrik yok." diye yakındı.
Elektriksizlikten dolayı susuz kaldıklarını ifade eden Ali Kaçmaz, "Elektrik ve su yok, perişan bir durumdayız. Çamaşırlarımızı yıkayamıyoruz, duş alamıyoruz, yazıktır. Dere suyu kanalizasyon ile karıştığından dolayı sağlıksızdır. Elektrik olmadığından su kulemiz de durmuş. Yetkililerden rica ediyorum, sorunumuzu çözsünler." talebinde bulundu.
"Çocuğumuz hastalanırsa DEDAŞ sorumludur"
Olabilecek sağlık sorunlarından Dicle EDAŞ'ı sorumlu tutan Seyfettin Kaçmaz ise, "Köyümüzde Elektrik yok, su yok, evde çamaşırlar yıkanmıyor, sıkıntılarımız büyük. Burada bir çoğumuz hayvancılıkla uğraşıyoruz. Su olmadığından dereden yararlanıyoruz. Hani'den gelen dere suyu da kanalizasyonla karıştığı için içilmiyor, hastalık yapıyor. Yarın bu dere suyundan birimiz zarar görürse DEDAŞ'ı sorumlu tutarız." dedi.
Dereden tedarik ettikleri sudan kaynaklı olarak hastalıkların baş gösterdiğini hatırlatan Hüseyin Kaçmaz, "Dereye 16 yıldır kanalizasyon suyu karışıyor. Ondan dolayı çocuklarımız hasta oluyor, astım oluyor, kaç sefer oldu hastaneye götürdük." ifadelerini kullandı.
Konuyla ilgili Dicle EDAŞ yetkilileri ise şu anda herhangi bir resmî açıklama yapamayacaklarını söylediler.
Kaynak: Diyarbakır Söz