Başkanlıkta anlaştılar!

BAŞBAKAN Binali Yıldırım ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, anayasa değişikliği görüşmesi sonrasında ortak bir açıklama yaptı.

Başkanlıkta anlaştılar!

Anayasa değişikliği teklifinde uzlaşıldığı mesajı verilen açıklamada Başbakan Yıldırım, "Son gözden geçirmeler de yapılacak ve önümüzdeki hafta inşallah AK Parti olarak anayasa değişiklik teklifimizi TBMM'ye sunmuş olacağız. Değişiklikte cumhurbaşkanının eğer seçilirse partisiyle ilişiği devam edecek" derken, MHP Lideri Bahçeli ise "Çok kısa süre içerisinde TBMM'ye bir metin sunulmuş olacaktır" ifadesini kullandı.

Başbakan Yıldırım ve MHP Lideri Bahçeli, anayasa değişikliği konusunu görüşmek üzere, dün Çankaya Köşkü'nde bir araya geldi. Görüşmenin ardından iki lider, ortak basın toplantısı düzenleyerek, anayasa değişikliği metni üzerinde mutabık kalındığını açıkladı. MHP Genel Başkanı Bahçeli, çok kısa bir süre içerisinde uzlaşılan metnin Meclis'e sunulacağını belirterek, "Anayasa değişikliği üzerinden Sayın Başbakan'ımızla zaman zaman bir araya gelerek, konunun olgunlaşması noktasında çaba sarf edilmiştir. Bugünkü görüşmemizde son değerlendirmeler ışığında olumlu geçmiştir. İnşallah çok kısa süre içerisinde TBMM'ye bir metin sunulmuş olacaktır. Sunulmuş olan metin, artık Meclis'in değerlendirmesi ışığında sonuçlandığı takdirde memleketimiz için hayırlı sonuçlar vereceği inancındayım" diye konuştu.

BAŞBAKAN YILDIRIM: ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA AK PARTİ OLARAK TBMM'YE SUNMUŞ OLACAĞIZ

Uzlaşılan metnin son kez gözden geçirilip, AK Parti'nin teklifi olarak, önümüzdeki hafta TBMM'ye sunulacağını açıklayan Başbakan Yıldırım, şöyle konuştu: "Anayasada sınırlı bir değişiklik yapılması konusu bir süredir memleketimizin gündemindedir. Bu konuda MHP ile birlikte yürüttüğümüz çalışmalar, müzakereler belli bir olgunluğa erişmiştir. Son gözden geçirmeler de yapılacak ve önümüzdeki hafta inşallah AK Parti olarak anayasa değişiklik teklifimizi TBMM'ye sunmuş olacağız. Ondan sonraki iş, Meclis'imizin iradesidir. Meclis'te 330'u aşan bir kabulle geçmesi gerekiyor ki ondan sonra referandum süreci başlasın. Referandum süreci de milletin vereceği karardır. Ülkemiz, milletimiz için inşallah hayırlı bir karar olacaktır diye düşünüyoruz biz. Ülkenin gündeminin artık sistem tartışmasıyla zaman kaybetmesini istemiyoruz"

"MEVCUT DURUMUN ANAYASAYLA UYUMLU HALE GELMESİ YERİNDE BİR KARAR OLACAK"

Mevcut durumun anayasa ile uyumlu hale gelmesi için anayasa değişikliğinin önemine dikkat çeken Yıldırım, "Yapılmak istenen değişiklik bellidir. 2007 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin çıkmaza girmesiyle beraber cumhurbaşkanının halk tarafından doğrudan seçilmesi anayasa girmiş ve ondan sonraki seçimlerde de Sayın Cumhurbaşkanı'mız Recep Tayyip Erdoğan Türkiye'nin halk tarafından doğrudan seçilmiş ilk cumhurbaşkanı olmuştur. Bu mevcut durumun mevcut anayasa ile bir ölçüde uyumlu hale gelmesi, icra ve yasamanın yetkilerinin sınırlarının çok daha net şekilde belirlenmesi, parlamentonun güçlenmesi, icranın da istikrarı ve güveni sağlayacak şekilde tesisi için bu şekilde bir değişiklik elbette siyasi istikrar için çok yerinde bir karar olacaktır. Milletimize inşallah hayırlı uğurlu olur, diyorum" ifadelerini kullandı.

"CUMHURBAŞKANI, SEÇİLİRSE PARTİSİYLE İLİŞİĞİ DEVAM EDECEK"

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Başbakan Yıldırım, cumhurbaşkanının partisiyle ilişkisinin üyelikle mi sınırlı olacağı sorusu üzerine şu yanıtı verdi: "Bu değişiklikte cumhurbaşkanının eğer seçilirse partisiyle ilişiği devam edecek. Yapılan en önemli değişiklik budur. Mevcut anayasada 'Partisiyle ilişiği kesiliyor hükmü' var. Bunun yerine partisiyle ilişiği devam edecek. Hepsi bu"

"TEKLİFİ AK PARTİ SUNACAK"

AK Parti'nin teklifinde MHP'nin imzasının olup olmayacağı sorulan Yıldırım, "Hayır. AK Parti kendi anayasa değişikliği olarak bu teklifi sunacak. Sunacağımız bu teklif MHP'nin de üzerinde mutabık kaldığı veya müzakere edip, uzlaştığımız bir metin olacak. Dolayısıyla Meclis görüşmelerinde buna göre de işlem görecek" diye yanıt verdi.

"BAZI KONULARIN GÖZDEN GEÇİRİLME İHTİYACI VAR"

Mutabık kalınan metinde son kez hangi konuların gözden geçirileceği sorulan Yıldırım, "Şekil olarak, usül olarak, yazım olarak bazı konuların gözden geçirilme ihtiyacı var. Bu bizim ortak anlayışımız. O bakımdan bu 1-2 gün içerisinde arkadaşlarımız bunları Sayın Genel Başkan'ın, bizim bakış açımızı dikkate alarak, tamamlamış olacaklar" dedi.

"CUMHURBAŞKANI SEÇİLEN KİŞİNİN PARTİSİYLE İLİŞİĞİ DEVAM EDECEK"

Cumhurbaşkanının partisiyle ilişkisinin genel başkanlık düzeyinde olup olmayacağı sorulan Başbakan Yıldırım, "Yeni getirilecek değişiklikte cumhurbaşkanı seçilen kişinin partisiyle ilişiği devam edecek. Gayet, yeterince açık bir şey" diye yanıt verdi.

"GİZLİ, SAKLI BİR ŞEY OLMAZ"

Anayasa değişiklik paketinde milletvekili sayısı ve seçim barajıyla ilgili maddelerin olup olmadığı sorulan Yıldırım, şöyle konuştu: "Seçim Kanunu'nun anayasada herhangi bir yeri yok. Biz demokratik düzenin unsurlarıyız. Gizli, saklı bir şey olmaz. Her şey milletin gözü önünde, aleni şekilde olmaktadır. O bakımdan yapılacak değişikliklerin asıl amacı ülkede istikrarın, güçlü siyasi iradenin devamı, parlamento ve yürütme ilişkilerinde söz konusu olabilecek pürüzlerin, anlaşmazlıkların ortadan kaldırılmasını esas alıyor"

"60 GÜN İÇERİSİNDE REFERANDUM ÖNGÖRÜLÜYOR"

Öngörülen bir referandum takviminin olup olmadığı da sorulan Başbakan Yıldırım, "Meclis görüşmeleri tamamlandıktan sonra yasa çok açık. 60 gün içerisinde referandum öngörülüyor. Dolayısıyla Meclis çalışmalarının tamamlanmasından sonra Meclis kabulünden sonra 60 günlük bir süre daha buna ilave edebilirsiniz. Her şey yolunda giderse yazın başında inşallah böyle bir durum olabilir" diye yanıt verdi.

'ERKEN SEÇİM' İDDİALARINA YANIT: GÜNDEMDE SEÇİM YOK

Erken seçim tartışmalarına da değinen Başbakan Yıldırım, şunları kaydetti: "Seçim diye bir şey söz konusu değil. Gündemde seçim yok. Yakın zamanda seçim yaptık. Vatandaş artık işine gücüne bakacak. Sürekli seçimle vatandaşımızın ne vaktini ne de parasını israf etmememiz lazım. Ülkemizin daha fazla büyümeye, kalkınmaya ve milli sorunumuz haline gelen FETÖ ve bölücü terör örgütüyle daha kararlı, içeride ve dışarıda mücadele etmek gibi önemli bir işi de vardır. Bunu da gözden uzakta tutmamamız lazım"

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler