Başbakan Erdoğan Katainen'e çok çocuk tavsiye etti

Finlandiya Başbakanı Jyrki Katainen, Türkiye'nin AB üyeliğine verdikleri desteği belirterek, ''Türkiye, AB'nin kalkınmasını ve genişlemesini bizler gibi değerlendiriyor. Bu bağlamda Türkiye'nin AB ailesine ait olduğunu gören ülkeler çok fazla'' dedi.

Başbakan Erdoğan Katainen'e çok çocuk tavsiye etti

Katainen, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile düzenledikleri ortak basın toplantısında, Türkiye'nin dış politikada etkili olması dolayısıyla kendileri için çok önemli olduğunu söyledi.

Türkiye'nin bölgesindeki önemli sorunlarda arabuluculuk yaptığını dile getiren Katainen, Suriye ve İran konusunda da Türkiye'nin oynadığı rolün önemine değindi.

Türkiye'nin bu çabalarını yakından takip ettiklerini ve desteklediklerini anlatan Katainen, ''Bütün bu çabalarınıza bizler de elimizden geldiğince katkıda bulunmak istiyoruz. İşiniz hakikaten zor. Bununla birlikte AB'ye de bizler, sizlere destek olmaları konusunda ön ayak olabilmeyi umut ediyoruz'' diye konuştu.

İki ülkenin dış politikada ortak hedeflerinin bulunduğunu belirten Katainen, BM arabuluculuk girişimini buna örnek gösterdi.

''Nedenini tam olarak bilemiyorum ama Türkler ve Finliler gerçekten de birbirlerine çok yakınlar, yani ruh kardeşi gibi bir durum söz konusu'' diye konuşan Katainen, dış politikadaki sorunlara benzer açılardan yaklaştıklarını kaydetti.

Türkiye'nin AB üyelik sürecine destek vermeye her zaman devam edeceklerinin altını çizen Katainen, ''AB Dönem Başkanı kim olursa olsun AB ve Türkiye'nin geleceği ortak bir noktada buluşacaktır. Belli başlı siyasi engeller ya da gecikmeler olsa bile bizler geleceğe dönük olarak ilerleyişimizi sürdürmeliyiz'' ifadesini kullandı.

Katainen, iki ülkenin mali politikalar ve bütçe disiplini konularında da benzer politikalar izlediğini belirterek, yabancılara yatırım güvencesinin ancak bütçe dengesiyle verilebileceğini ifade etti.

Türkiye'nin çok daha rekabetçi bir ülke olduğunu ve büyüdüğünü vurgulayan Katainen, Finlandiyalı işadamlarının da yeni iş imkanlarını tespit etmek amacıyla kendisine eşlik ettiklerine dikkati çekti.

İki ülke arasındaki öğrenci değişim programlarına da değinen Katainen, Finlandiya'da 900 Türk öğrencinin eğitim gördüğünü kaydederek, bu programların iki ülke kültürlerinin kaynaşması açısından taşıdığı öneme işaret etti.

Vize muafiyeti

Vize konusuna da değinen Katainen, vize muafiyeti konusunun AB içindeki en önemli gündem maddelerinden birisi olduğunu ifade ederek, ''Gelecekte vizeden tamamen muafiyetin gerçekleşebileceği bir noktayı hedefliyoruz ama biz Finlandiya olarak vize muafiyeti olmamasına rağmen Türk vatandaşlarına olabilecek en büyük kolaylıkları sağlamaya çalışıyoruz. Türk vatandaşlarına verdiğimiz vizelerin yüzde 70'i çoklu girişli ve uzun süreli vizeler'' ifadesini kullandı.

Türkiye'nin AB için taşıdığı öneme ilişkin de açıklamalar yapan Katainen, Türkiye'nin üyeliğinin AB için stratejik önemde olduğunu belirterek, ''Türkiye, AB'nin kalkınmasını ve genişlemesini bizler gibi değerlendiriyor. Bu bağlamda Türkiye'nin AB ailesine ait olduğunu gören ülkeler çok fazla. Dolayısıyla Türkiye'nin nihai üyeliğe dönük bu yolculuğu bizlerce çok önemli bir süreç. Yalnızca Türkiye için değil AB için de çok önemli bir süreç olduğunu düşünüyoruz bunun'' diye konuştu.

Erdoğan'dan Katainen'e çok çocuk tavsiyesi

Katainen, Türkiye'nin nüfus ve ekonomik yapı olarak büyümekte olduğunu belirterek, bu durumun AB'ye de katkı sağlayacağını ifade etti.

Finlandiya'da ekonominin büyümesi için yaptıkları çalışmaları da anlatan Katainen'e Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ekonominin büyümesinin yanında nüfusun da artırılması gerektiğini belirtti.

Erdoğan'ın, ''Sayın mevkidaşım Jyrki'ye tabii bir şeyi daha tavsiye edeceğim. Büyümeyi yaparken ters orantılı yapmamak lazım. Yani nüfusu azaltıp parayı büyütmek değil. Tabii şimdi nüfusun çoğalması yüzde 1'in altında Finlandiya'da. Arazi çok büyük ama nüfus çok az. Ben şimdi Türkiye'de tavsiye ediyorum, en az üç tane çocuk diyorum... Finlandiya'da durum'' diye sorması üzerine Katainen, Finlandiya'da aile başına ortalama çocuk sayısının 1,8 olduğunu ve bu sayının az olduğunu söyledi.

Katainen, ''Eğer iki çocuktan fazla olsaydı denge sağlanırdı'' dedi.

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz