Türkiye genelinde 1,5 milyon nüfusu bulunan Metina aşireti, kurduğu dernekle harekete geçerek, 7 ayda 30 kan davalı ve husumetli aileyi barıştırdı. Dernek Başkanı Aydın Pirinççioğlu, kurdukları komisyonun her zaman hazır kıta olduğunu belirterek, husumetlere anında müdahale ettiklerini dile getirdi.
Nüfusunun büyük bir bölümü Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan ancak Türkiye genelinde 1,5 nüfusa sahip olan Metina aşireti, nisanda Metina Yardımlaşma ve Eğitim Derneği (Metina-Der) adıyla bir dernek kurdu. Kurulduğu günden bu yana özellikle toplumsal yaralara merhem olmaya çalışan dernek, 7 ayda bölgedeki 30 kan davalı ve husumetli aileyi barıştırdı. Derneğin Genel Başkanı Aydın Pirinççioğlu, bölgede yoğun bir nüfusa sahip olduklarını belirterek, “Bölgemizde ve coğrafyamızda yoğun bir aile nüfusuna sahip olduğumuz için bir ihtiyaç olduğu kanısına vararak derneğimizi kurduk. Nüfusumuz, Anadolu’nun her tarafında olmakla beraber yoğun olarak Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde olmak üzere 1 buçuk milyona yakın” dedi.
“30 akraba birleşip anında müdahale edebiliyoruz”
Dernek kurulur kurulmaz çok yoğun bir taleple karşılaştıklarını anlatan Pirinççioğlu, “Doğu ve Güneydoğu’da bir sürü sıkıntılar var. Gerek husumetler, gerek kan davaları konusunda çok güzel işlere imza attık. Bunlar bizim bölgenin kanayan yarası. Çok sıradan olaylardan bile kan davaları başlayabiliyor. Bu konuda biz bölgede büyüklerimizle, aklıselim insanlarla, iş adamlarımızla beraber bir komisyon kurduk. Sürekli irtibat halindeyiz. Anında müdahale edebiliyoruz. Metinalıların yaşadığı bütün bölgelerde 7 gün 24 saat bize ulaşabilirler. Hazır kıta gibi bir mesajla 25-30 araba birleşip hemen olaya müdahale edebiliyoruz. Bir nevi sosyal bir görev yapıyoruz. Bir olay çıkmaması için elimizdeki bütün imkanları seferber edebiliyoruz. Geçmiş olaylar dahi olsa çözmeye gayret ediyoruz. Bu konuda çok olumlu tepkiler alıyoruz. Özellikle iş adamlarımızın, yönetimdeki arkadaşlarımızın çok desteği oluyor. Bu kadar kısa sürede kurulmamıza rağmen kan davalı ve husumetli 30 aileyi büyüklerimizle birlikte barıştırmayı başardık. Bunlar toplumsal yaralarımızdır. Biz bunların önüne de geçmeye çalışıyoruz. Bununla beraber bölgede, özellikle Diyarbakır’da Metina ailesi olarak diğer konularda da çalışmalar yapıyoruz. Sağlık alanında olsun, eğitim alanında olsun arkadaşlarla beraber el atıp çözmeye çalışıyoruz. Bu çalışmalar sadece bizim aileye mahsus değil. Geçen bayram binden fazla aileye yardımda bulunduk. Ayrım gözetmeksizin yardım etmeye çalışıyoruz” diye konuştu.
Kaynak: Diyarbakır Söz