Bağlar belediyesi AK Partiye geçti

YSK, KHK'dan ihraç olan HDP'li Bağlar Belediye Başkan adayı Zeyyat Caylan'a mazbata vermeyeceğini açıklayarak, seçim yarışını ikinci bitiren, Ak Parti adayı Hüseyin Beyoğlu'na verecek.

Bağlar belediyesi AK Partiye geçti

Yüksek Seçim Kurulu (YSK),seçimleri kazanan, ancak KHK ile ihraç edildiği için mazbatası verilmeyen başkanlarla ilgili kararını verdi. Buna göre, seçimleri kazanan, ancak KHK ile ihraç edilen başkanlara mazbata verilmeyecek. Bu adayların seçimi kazandıkları yerlerde yarışı ikinci sırada bitiren isimlere mazbata verilecek.

4 BAŞKAN KHK İLE İHRAÇ EDİLMİŞTİ

Diyarbakır'da Bağlar Belediye Başkanlığı seçiminde en yüksek oyu alan HDP'li Zeyyat Ceylan, öğretmen olarak görev yaparken çıkarılan KHK ile ihraç edilmişti. Yine Van Tuşba'da seçimi önde tamamlayan Yılmaz Berki, Edremit'te Gülcan Kaçmaz Sayyiğit ve Çaldıran'da Leyla Atsak da KHK ile ihraç edilen isimler arasında yer aldı.

MAZBATALAR AK PARTİ'Lİ ADAYLARA VERİLECEK

Van'ın Edremit ilçesinde HDP'li Gülcan Kaçmaz Sayyiğit'ın yerine AK Parti adayı İsmail Say, Tuşba ilçesinde HDP'li Yılmaz Berki yerine AK Parti adayı Salih Akman ve Çaldıran ilçesinde HDP'li Leyla Atsak yerine AK Parti Şefik Ensari'ye mazbata verilecek.

BEYOĞLU İKİNCİ SIRADA BAŞKAN OLACAK

Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde seçilen HDP'li Zeyyat Ceylan yerine ise seçimi ikinci sırada bitiren AK Parti'nin adayı Hüseyin Beyoğlu'na mazbata verilecek.

AK PARTİ ADAYI TARAFINDAN YSK'YA İTİRAZ YAPILDI

Söz konusu isimlerin ihraç edilmeleri nedeniyle mazbatalarını alamayacağına ilişkin itirazlar daha önce yapılmıştı.  Bu itirazlardan biri, Bağlar Belediye Başkanlığı seçiminde ikinci en yüksek oyu alan AK Parti'nin adayı Hüseyin Beyoğlu tarafından YSK'ya yapılmıştı.

İŞTE AK PARTİ ADAYININ İTİRAZ DİLEKÇESİ

Beyoğlu'nun itiraz dilekçesinde, OHAL kapsamında alınan tedbirlere dikkat çekilerek, "Kamu görevinden çıkarılan kişilerin, mahkumiyet kararı aranmaksızın rütbe veya memuriyetleri alınır ve bu kişiler görev yaptıkları teşkilata yeniden kabul edilmezler, bir daha kamu hizmetinde istihdam edilemezler, doğrudan veya dolaylı olarak görevlendirilemezler. İzah edilen nedenlerden dolayı HDP'nin adayı Ceylan'ın en yüksek oyu almasına rağmen seçilme yeterliliğine sahip olmaması nedeniyle mazbatanın en yüksek ikinci oyu alan adaya verilmesi hususunda gereğini arz ederim" dendi.

MUHTAR İÇİN KARAR VERİLMİŞTİ

YSK, daha önce benzer bir durumdaki muhtar adayına mazbata verilmemesine, ikinci sıradaki adayın muhtar olarak ilan edilmesine karar vermişti. Buna göre, YSK, Malatya'nın Doğanşehir ilçesinin Kadılı Mahallesi'nde resmi olmayan sonuçlara göre muhtarlık seçimini kazanan Hüseyin Arslan hakkındaki kararda, kamu görevinden çıkartılan kişilerin mahkumiyet kararı aranmaksızın bir daha kamu hizmetinde istihdam edilemeyeceklerine dikkat çekildi. Bu nedenle Hüseyin Arslan'a mazbata verilemeyeceği belirtilen YSK kararında, seçilme yeterliliği taşıyan ve Arslan'dan sonra en çok oy alan kişiye mazbata verilmesi gerektiği vurgulandı.

BAĞLAR HALKINA HİZMET FIRSATI

YSK'nın kararını Söz Habere değerlendiren Beyoğlu, temel hedeflerinin uzun yıllardır hizmetten yoksun olan Bağlar ilçesi halkına, hizmet yapmak olduğunu belirterek şöyle dedi;

"Biz itirazımızı yapmıştık. YSK salt bizim itirazımızla değil, genel bir karar verdi. Hukuki bir karar olması nedeniyle, fazla söylenecek bir söz yok. Biz görevin tevdi edilmesinden sonra, Bağlar ilçesine belediyecilik alanında, hizmete susumışlığı nasıl giderebiliriz, ilçe için, ilçe halkı için nasıl projeler üretebiliriz, ona bakacağız. Biz Bağlar'ı, Diyarbakır'a ve Güneydoğu'ya örnek belediyeciliği getirme noktasında, emsal yapmayı ilke edineceğiz. Alınan kararın ilçe halkımız için, AK Parti için, davamız için hayırlı, uğurlu olmasını tememni ediyorum."

CEYLAN KARARA TEPKİ GÖSTERDİ

Öte yandan, karara tepki gösteren HDP’nin Bağlar Belediyesi Adayı Ceyyat ceylan, YSK'nin aldığı karar için “Kararın hukukla, adaletle, vicdanla alakası yok. Verilen karar siyasidir. Bunun birinci müsebbibi YSK’dir. İkincisi müsebbibi ise AK Partidir" iddiasında bulundu.

'YSK YAPMASI GEREKENİ YAPMADI'

Adaylık başvurusu için 19 Şubat’ta YSK’ye dilekçe verdiklerini ve 13 günlük süre zarfında gerekli araştırmaların yapıldığını hatırlatan Ceylan, şunları söyledi: “YSK ya da İl, İlçe seçim kurulları KHK’li olduğumuz için seçimlere girmemizi engelleyebilirdi. Batman’da (Sabri Özdemir) olduğu gibi adaylığımız veto edilebilirdi. Batman’da olduğu gibi partimiz başka bir aday gösterebilirdi. Ancak bu yapılmadı. 13 günlük bir süre vardı. Bu sürede araştırma yapabilirdi. Uyarıda bulunabilinirdi. YSK yapması gereken işi o zaman yapmadı.”

‘HALKIMIZIN İRADESİ GASP EDİLMİŞTİR’

Ceylan, alınan karar ile halk iradesinin gasp edildiğini öne sürerek Ceylan, “Senaryo hazırlanmıştır. Belediyelerimiz bu şekilde gasp edilerek, AKP’ye veriliyor. Bunun adı hukuksuzluktur. Siyasi bir karar olduğu gibi aynı zamanda irade gaspıdır. Kayyum olarak değerlendiriyoruz. Halkımızın iradesi gasp edilmiştir. Halkımızın iradesine kayyum atanmıştır” diye konuştu.

HDP YSK KARARINI KABUL ETMEDİ

Buarada, HDP, Muş'un Rüstemgedik beldesinde kazanan CHP adayına verilmeyen mazbatayı kabul etmedi.  YSK, belediyeyi kazanan CHP'li Fikret Hamarat'a ‘adli sicil kaydı' nedeniyle mazbatasını vermeyerek ikinci olan HDP'ye mazbata verilmesini kararlaştırdı. HDP ise mazbatayı kabul etmediğini açıkladı: "Kabul Etmiyoruz Muş Rüstemgedik Beldesinde seçilen CHP adayına adli sicil kaydı nedeniyle mazbatası verilmedi. YSK, 2nci sıradaki HDP adayına mazbata verilmesine karar verdi. İlkesel olarak kabul etmiyoruz. Halkın seçtiğini YSK bu şekilde iptal edemez. Burada seçim yenilenmelidir. Aday için kısıtlılık halini YSK'nin başvuru esnasında değerlendirmemesi tam bir hukuksuzluktur. YSK, iktidar yanlısı icraatine bir yenisini eklemiştir".

Kaynak: Diyarbakır Söz