Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bağış, "Ben Türkiye'nin başmüzakerecisiyim. Tabii ki Türkiye'nin haklı olduğu konularda kendi müzakere tekniklerimizle taktiklerimizle ülkemizin hassasiyetlerini dile getireceğiz. Hiç kimsenin haddini aşmasına müsaade etmeyiz. Herkese anladığı dilden, hak ettiği şekilde gerekli cevabı veririz" diye konuştu.
Bağış, Hollandalı ırkçı parlamenter Barry Madlener'in, KPK toplantılarını istismar etme çabası içinde olduğuna dikkati çekerek, "Her zamanki gibi bizim değerlerimize hakaret etmeye kalkmasına seyirci kalamazdık" ifadesini kullandı.
"Sanırım mesajı algıladı"
Egemen Bağış, Madlener'e, "Norveçli ırkçı katliamcı Anders Behring Breivik'in yanına gitmesi" telkininde bulunduğunun hatırlatılması üzerine "Ben Madlener'e, (Breivik'i ziyaret edin de onun düştüğü duruma düşmeyin, çarpık zihniyetlerin nerede son bulduğunu görün. Çünkü bu verdiğiniz mesajlar insanları olumsuz etkiler ve çarpıklıkları artırır) anlamında söyledim, o da sanırım mesajı algıladı" dedi.
Bağış, KPK toplantısında AB Genişleme Komiseri Stefan Füle'yle "Gerginlik yaşadığının" gündeme getirilmesi üzerine "Oluyor, bu normaldir, müzakerelerin doğasında var ama sonunda el sıkıştık, beraber bir sergi açılışı yaptık" diye konuştu.
Bakan Bağış, AP Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten'in Madlener'le yaşadığı diyaloğa sonradan müdahil olmasını, "Madlener konuşurken salonda yoktu. Madlener'in küstahlıklarına şahitlik etmediği için verdiğim cevabı belki biraz sert bulmuş olabilir. Ama sonra kendisine bilgi verildiğinde zannediyorum her zamanki gibi haklı olduğumuzu anladı" diye değerlendirdi.
-"Bundan daha doğal tepki olur mu?"-
Başmüzakereci Bağış, "(Geçen yılki toplantıda) Madlener, bizim değerlerimize, inancımıza, ülkemizin yüzde 99'unun inandığı dine küfreden bir karikatürü vermeye kalktı. Bugün de o inanca, bizim için çok kutsal olan dine, İslam'a hakaret eden bir kitabı vermeye kalktı. Ben de (karikatürü nereye koyduysan, bunu da oraya koy) dedim. Bundan daha doğal bir tepki olabilir mi?" diye konuştu.
Açtıkları serginin Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerin ne kadar sağlıklı olduğunu gösterdiğini vurgulayan Bağış, "Kimse Türkiye-AB ilişkilerini photoshop'la kötüymüş gibi göstermeye kalkmasın" uyarısında bulundu.
"Vize kolaylığı değil, muafiyet istiyoruz"
Bağış, AB ile vize müzakerelerinde gelinen noktanın sorulması üzerine ise "Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Avrupa'da vizesiz seyahat edebilmesi için gerekli adımların atılmasını bekliyoruz" ifadesini kullandı.
AB'nin vize konusunda diğer aday ülkelere gösterdiği yaklaşımı Türk vatandaşlarına da göstermesi gerektiğini vurgulayan Bağış, "Vize kolaylığı değil, vize muafiyeti istiyoruz. Vize kolaylığı yapmak istiyorlarsa, onlar kendi içlerinde kolaylaştırmak istiyorlarsa, kendi elçiliklerinin, konsolosluklarının bürokrasisini azaltmak istiyorlarsa bunu yapma hakları vardır ama vize kolaylığının karşılığında bizden geri kabul anlaşmasını imzalamamızı, onaylamamızı bekliyorlarsa abesle iştigal ediyorlardır" dedi.
-Füle'den üye ülkelere vize çağrısı-
AB Genişleme Komiseri Füle ise KPK'daki konuşmasında, Türkiye'nin vize muafiyeti müzakerelerini başlatılması beklentisine hak verdi.
Füle, "AB ile Türkiye arasında (1963 Ankara Antlaşması'yla başlayan) sözleşmelere dayalı ilişkilerin üzerinden neredeyse 50 yıl, Gümrük Birliği'nin üzerinden 15 yıl ve aday ülke statüsünün üzerinden 12 yıl geçmişken, 'Türkiye'ye vize muafiyeti konusunda açık bir perspektif sunulmasının vakti geldi geçiyor' diyenlere katılıyorum" diye konuştu.
Stefan Füle, Türkiye'nin de toprakları üzerinden AB'ye yönelik düzensiz göçle etkin mücadelesinin aynı derecede önem taşıdığını ve bu kapsamda müzakereleri tamamlanan geri kabul anlaşmasının yürürlüğe girmesi gerektiğini söyledi.
Füle, iyi niyetle müzakereler halinde ilerleme sağlanması için önemli bir fırsat bulunduğunu bildirdi.
KPK toplantısına katılan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, yarınki oturumda Türkiye'de kadın haklarıyla ilgili konuşma yapacak ve soruları cevaplandıracak.
AA
Kaynak: Diyarbakır Söz