DİYARBAKIR(SÖZ)- HÜDA PAR Genel Merkezi, iç ve dış gündeme ilişkin haftalık değerlendirmesini yazılı olarak paylaştı. Günden değerlendirmesinde süresiz nafaka, dünya genelindeki yoksulluk, Türkiye'deki kötü muamele iddiaları, mültecilerin çıkar uğruna kullanılması, madde bağımlılığı ile mücadele, Pakistan’da yaşanan siyasi gerilim, Doğu Türkistan'daki zulüm ve işgal rejiminin Mescid-i Aksa baskını gibi konular ele alındı.
"Nafaka meselesi daha fazla ötelenmemeli"
Kamuoyunun uzun zamandır süresiz nafaka ile genç yaşta evlenenler hakkında hakkaniyete uygun bir düzenleme yapılması beklentisi içinde olduğu belirtilen açıklamada ancak Adalet Bakanı’nın; "Şu anki önceliklerimiz arasında bu sorunlara ilişkin bir adım atmak yoktur." şeklindeki ifadelerinin çözümün bir kez daha ertelendiğini gösterdiği ifade edildi.
Açıklamada, "Bu mesele daha fazla ötelenmemeli ve ilgili mevzuat, toplumun inancı ve hassasiyetleri esas alınarak suiistimallere mahal vermeyecek şekilde yeniden düzenlenmelidir. Nafaka ödemeleri için makul bir süre sınırı getirilmelidir. Nafaka süresi bittikten sonra muhtaç durumda olanlara ise devlet el uzatmalı; özel fonlar oluşturarak destek olmalıdır." denildi.
Genç yaşta evlendikleri gerekçesiyle kocaları cezaevine giren kişilerin durumuna işaret edilen açıklamada, "Karşılıklı rıza ve ailelerinin onayı ile genç yaşta yuva kuranlar, uzun süredir mağduriyet yaşamaktadırlar. Binlerce kişi bu nedenle cezaevine girmiştir. Kadını korumak için getirildiği iddia edilen düzenlemeler uygulamada en çok kadınları mağdur etmektedir. Erkek, istismarcı suçlamasıyla hapsedilmekte kadın ise çocukları ile birlikte zor bir hayata mahkûm edilmektedir. Genç yaşta evliliklerin kanunen suç sayılmasının ahlaki ve sosyolojik açıdan bir dayanağı yoktur. Neslin muhafazası ailenin varlığına bağlıdır. Gençleri korumanın yolu evliliği suç saymak değil bilakis teşvik etmektir. Meşru evlilik ile istismarı aynı kategoride değerlendirmek cinayettir. Süresiz nafaka ve genç yaşta evlilik nedeniyle yaşanan mağduriyetler için acil bir kanuni düzenleme yapılmalıdır. Siyasi ikbal kaygısı da dâhil hiçbir gerekçe bu meseleyi ötelememelidir." ifadelerine yer verildi.
"Birileri haksız kazanç ile kasasını dolduruyor"
Uluslararası bir yardım kuruluşu tarafından yayınlanan son rapora göre tedbir alınmaması durumunda mevcut ekonomik gidişatın fakirler için bir felakete yol açabileceğine dikkat çekilen açıklamada, raporda bu gidişle aşırı yoksulluk sınırı altında kalacak kişi sayısının 860 milyona, yoksulluk sınırı altında kalacakların sayısının da 3,3 milyar kişiye ulaşacağının bildirildiği aktarıldı.
Raporda, milyarderlerin son krizlerde servetlerini katladıklarına dikkat çekildiğine de işaret edilen açıklamada, "Dünyadaki servetin yüzde 90’ından fazlasının yüzde 10’luk bir azınlığın tekeline geçmiş olması, sayıları milyarları bulan aç ve yoksul bir kitle oluşturmuştur. Bu durum, küresel sömürü sisteminin önümüzdeki yıllarda insanlığı ne büyük felaketlere sürükleyeceğinin de bir işareti olmuştur. Gelir adaletinin bir türlü sağlanamaması, belirli zümreler elinde toplanan servetin siyasi iktidarlar üzerinde tahakküm aracına dönüşmesi nedeniyledir." değerlendirmesinde bulunuldu.
Kötü muamele iddiaları
Bir toplumun huzur ve refahının, hukuk düzeni ve adalete erişimle doğrudan ilişkili olduğuna dikkat çekilen açıklamada, hukuki güvenlik ve öngörülebilirliğin olduğu, idarenin denetlenebildiği, temel hakların korunduğu, hukuksuzluğa müsamahanın gösterilmediği bir toplumun, huzur ve barış içinde olabileceği belirtili.
Açıklamada, fakat haksızlıkların yaşandığı ve telafi edilmediği, hukukun sadece kâğıt üzerinde kaldığı ve devletin kurumlarının güven kaybettiği bir ülkede maddi gelişmişlik hangi seviyede olursa olsun huzurdan söz edilemeyeceği vurgulandı.
Mülteciler siyasi ranta kurban edilmemeli
Suriye’de yaşanan savaşın ardından Türkiye'nin, en fazla mülteci barındıran bir ülke haline geldiğinin hatırlatıldığı açıklamada, bir ülke için mülteci barındırmanın ekonomik, siyasi ve sosyal sonuçları da beraberinde getiren bir süreç olduğu bildirildi.
Açıklamada, "Sürecin siyasi ve sosyal sorunlar doğurmasının engellenebilmesi için eğitim, istihdam ve barınmaya kadar her alanda mültecilerle alakalı sosyal politikalar dikkatli bir şekilde yürütülmelidir. Özellikle mültecileri sahiplenen, kültürel farklılıklara rağmen onlarla kaynaşan halkımıza mülteci düşmanlığı körüklemeye çalışan kesimlere karşı yasal tedbirler ivedilikle alınmalıdır. Bu durumun göz ardı edilmesi, toplumsal birçok soruna kaynaklık edecektir." ifadeleri kullanıldı.
Madde bağımlılığı mücadele
İslam'daki "akıl emniyetini" tehdit eden uyuşturucu madde kullanımının, her geçen gün arttığına dikkat çekilen açıklamada, uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanımı arttıkça toplumun üretkenliğini, hayallerini, gençliğini; kısacası geleceğini yitirdiği ifade edildi.
Açıklamada, "Bu illetin kullanımı, kamusal alanlarda geniş bir yaygınlığa ulaşmış, Adana ve Şanlıurfa gibi illerde her üç haneden birine kadar girmiştir. Bu durum, uyuşturucu ile mücadelede bir zafiyet olduğunun da göstergesidir. Ülkemizde birçok alanda olduğu gibi uyuşturucu ile mücadele alanında da sorunun asıl kaynağına inilmemekte, sokak satıcıları ve kullanıcılar gibi sadece küçük figüranlar ile uğraşılmaktadır. Oysa büyük sermaye sahipleri, güvenlik bürokrasisi başta olmak üzere imtiyazlı kurumlarda görevli bazı isimler ile diğer bir kısım devlet görevlilerinin büyük uyuşturucu sevkiyatlarını organize ettiklerine dair ciddi iddialar zaman zaman medyada yer almaktadır. Bu uyuşturucu baronları servetlerine servet katarken tüm ülke gençliği ateşe atılmaktadır." denildi.
Açıklamanın devamında şu çağrıda bulunuldu:
"Uyuşturucu ile mücadelede, ancak bataklık kurutulursa başarı kazanılır. Bu nedenle sokak başlarında torba tutan figüranlardan ziyade baronlar hedef alınmalı, özellikle yüksek mevkilerde olanlara asla iltimas gösterilmemelidir. Uyuşturucu ile mücadelenin çok boyutlu olduğu gerçeğinden hareketle; emniyet, yargı, eğitim, aile ve sosyal politikalar ile Diyanet İşleri Başkanlığından yetkililer arasında bu konuda güçlü bir eşgüdüm sağlanmalıdır."
Kaynak: Diyarbakır Söz