Ankara Barosu’nda yeni başkan nasıl seçilecek?

Ankara Barosu Başkanı Kemal Koranel’in istifası sonrası seçimli olağanüstü genel kurul çağrıları yapıldı. Yeni yasaya göre başkan yönetim kurulunca seçilebiliyor.

Ankara Barosu’nda yeni başkan nasıl seçilecek?

Erinç Sağkan’ın Türkiye Barolar Birliği Başkanlığı’na seçilmesinin ardından yönetim kurulu kararıyla Ankara Barosu Başkanı olan Kemal Koranel üç aydır yürüttüğü görevinden istifa etti. Şimdi gözler baroda yeni başkanın seçileceğine çevrildi.

 ‘Çoklu baro’ düzenlemesiyle Avukatlık Kanunu’na eklenen hüküm gereği seçim döneminin bitmesinden önce ayrılan baro başkanının yerine baro yönetim kurulunca, kendi üyeleri arasından, kalan süreyi tamamlamak üzere baro başkanı seçiliyor. 

Ancak baro başkanı, yönetim kurulu veya denetleme kurulunun gerekli gördükleri hallerde genel kurulu olağanüstü toplantıya çağırma yetkisi de bulunuyor.  

Baroda ‘işkence raporu’nun yayınlanmaması ile başlayan ve akabinde Kemal Koranel’in istifasıyla sonuçlanan olaylar sonrası, avukatlar arasında ekim ayında yapılacak seçimler öncesinde olağanüstü genel kurul yapılması tartışmaları yaşanıyor.

‘KORANEL’İN BAŞKANLIĞI BİR ATAMAYDI’

Ankara Barosu seçimlerinde Avukat Hakları Grubu’ndan başkan adaylığını açıklayan Hakan Gönenç, baro başkanının yönetim kurulu içinden seçilmesini çoklu baro yasasının anti demokratik uygulaması olarak gördüklerini ifade ederek olağanüstü genel kurul çağrısı yaptı. 

2021 Eylül ayında yapılan Ankara Barosu Genel Kurulu’ndan sonra aralık ayında Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan’ın Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanlığı’na seçildiğini hatırlatan Gönenç,  “Her ortamda çoklu baro yasasının anti demokratik olduğunu söyleyip içine sindiremediğini dile getiren baro yönetim kurulu, bu kez çoklu baro düzenlemesinden yararlanarak Kemal Koranel’i başkan seçti; daha doğrusu bu bir seçim değil atamaydı. Bu zihniyet, baromuz tarihinde bir ilke imza atarak, atanmış bir başkan ile yoluna devam etme kararı aldı” dedi.

‘DERHAL SEÇİMLİ OLAĞANÜSTÜ GENEL KURULA GİDİLMELİ’ 

Sonrasında Ekim 2022’de yapılması öngörülen genel kurul öncesi Ankara Barosu Yönetim Kurulu içerisinde bölünme ve çekişmelerin başladığını ifade eden Gönenç, bu durumun baroya zarar verdiğini belirterek, "Baroyu kendisine ait zanneden ve sürekli aynı isimlerle yönetmeyi adet haline getiren bu zihniyetten kurtulmanın tek yolu, derhal seçimli olağanüstü genel kurula gitmektir. Bu konuda yasal bir engel olmadığı gibi bu durum artık bir seçenek değil zorunluluktur, bir görevdir" dedi.

Ankara Barosu Saymanı Zafer Doğan Bilgin de Koranel’in yerine seçilecek baro başkanının hangi yöntemle belirleneceğinin yönetim kurulunda alınacak kararla açıklanacağını söyledi. Çoklu baro yasasıyla getirilen yeni düzenleme öncesi istifa ile boşalan baro başkanlığı makamının olağanüstü genel kurula giderek belirlendiğini hatırlatan Bilgin, “Baro tarihinde ilk defa Kemal Koranel, yönetim kurulu kararıyla başkan olarak seçildi. Ben o dönem de çoklu baro yasasının getirdiği düzenlemeye karşı dik duruşumuzu gösterelim ve başkan yardımcısı seçime kadar vekâleten başkanlık görevini yürütsün demiştim. Ancak yönetim kurulunda çoğunluğun oyuyla Kemal Koranel seçilmişti. Şimdi de yönetim kurulundan aday çıkar da 6 kişinin oyunu alırsa değişen yasa çerçevesinde maalesef başkan seçilecek. Böyle olursa da bir oyum var; karşı oyumu veririm” ifadelerini kullandı. 

Kaynak: Diyarbakır Söz