Hava sıcaklığının 50 dereceyi aştığı Diyarbakır'da, yoğunlukla görülmeye başlayan akreplerle ilgili alarm verilirken, belediyece oluşturulan 252 personelin görevlendirildiği 47 ekip, evlerde ilaçlama startını verdi.
Oluşturulan ekipler, merkez ve kırsal mahallelerde, akrep görülme ihtimalinin yüksek olduğu toprak ve rutubetli evlerde, saat ve gün fark etmeksizin ilaçlama yapıyor. Belediye Sağlık İşleri Daire Başkanı Faysal Hatipoğlu, yaz aylarında akrep görülme vakalarının arttığına işaret ederek, bu nedenle akrep sokması vakalarına karşı titiz bir çalışma yürüterek, "akrep timi" kurduklarını söyledi.
Hatipoğlu, akreplerin doğal yaşam alanlarında evlerin kurulduğunu ve yeterli çalışma yapılmaması halinde bunun büyük risk oluşturacağına dikkati çekerek, bu canlıların yaşamlarını sürdürmek için özellikle geç saatlerde ortaya çıktığını, bu nedenle akrep sokması vakalarına, bu saatlerde daha çok rastlanıldığını belirtti.
DİYARBAKIR Diyarbakır'da sıcak hava ile sayısı artan, vatandaşın adeta korkulu rüyası haline gelen akreple mücadele için özel bir ekip oluşturuldu.
Hava sıcaklığının 50 dereceyi aştığı kentte, görevlendirme yapılan belediyece, vatandaşların yaşamlarını sağlıklı ve güvenle sürdürebilmesi için çalışmalar yürütülüyor.
Bu kapsamda, akrebin yanı sıra yılan ve her türlü haşereye karşı mücadele yürütmesi için 252 personelin görevlendirildiği 47 ekip oluşturuldu.
Oluşturulan ekipler, merkez ve kırsal mahallelerde, akrep görülme ihtimalinin yüksek olduğu toprak ve rutubetli evlerde, saat ve gün fark etmeksizin ilaçlama yapıyor.
Belediye Sağlık İşleri Daire Başkanı Faysal Hatipoğlu, yaz aylarında akrep görülme vakalarının arttığına işaret ederek, bu nedenle akrep sokması vakalarına karşı titiz bir çalışma yürüterek, "akrep timi" kurduklarını söyledi.
Hatipoğlu, akreplerin doğal yaşam alanlarında evlerin kurulduğunu ve yeterli çalışma yapılmaması halinde bunun büyük risk oluşturacağına dikkati çekerek, bu canlıların yaşamlarını sürdürmek için özellikle geç saatlerde ortaya çıktığını, bu nedenle akrep sokması vakalarına, bu saatlerde daha çok rastlanıldığını belirtti.
"Akrepler genelde gece ortaya çıkıyor"
Oluşturulan 47 ekibin, akrep, sivrisinek ve karasineğin bulunduğu alanlarda da ilaçlama yaptığını vurgulayan Hatipoğlu, "İlaçlama birimimizde 252 personelimiz çalışmakta. Çalışmalarımızı yaz ve kış diye ayırmıyoruz. Kış aylarında da mücadele yürütülmektedir. Ama özelikle nisan ayının sonu mayıs ayının başından itibaren yoğun bir şekilde sivrisinek, karasinek ve akrep sokmalarına karşı ilaçlama yapılmakta." diye konuştu.
Hatipoğlu, Diyarbakır, Batman, Mardin, Siirt ve Şanlıurfa'da hava sıcaklığının artmasıyla akrep vakalarında artış meydana geldiğini dile getirerek, bu doğrultuda kentte, en çok merkez Sur ilçesinde, özelikle harabe evler ile Sur diplerinde ilaçlamanın yoğun yapıldığını aktardı.
"Akrepler genelde gece ortaya çıkıyor. Gündüz de odunluk ve kömürlüklerde ve karanlık bölgelerde bulunuyor. Kuru ve sıcak ortamları seviyorlar." diyen Hatipoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Geçmiş dönemlerde akrep vakaları sonucu ölümler çok oldu. Belediye olarak gerek merkez ve merkeze bağlı köylerde, gerekse de ilçe ve köylerde vatandaşlarımızın bize başvurusu doğrultusunda ekiplerimiz hemen, akrep bulunan bölgelerde ilaçlamayı yapmakta. Şikayetleri değerlendirdiğimizde akrep sokmalarıyla ilgili ciddi bir düşüş de söz konusu oluyor."
""Akrep sokma vakaları insanımızın kaderi değildir"
Akrep olan bölgeleri bildiklerini dile getiren Hatipoğlu, şöyle konuştu:
"Akrep sokma vakaları insanımızın kaderi değildir. Vatandaşlarımız, gece gündüz, yaşadıkları her ortamda bu tür zararlı etkenlerden korunsunlar, rahat etsinler. Akrep olan bölgeleri biliyoruz. Vatandaşın ihbarı ile de evlerine gidiyoruz. Ve bu anlamda ciddi çalışmalar yapıyoruz. Bu çalışmaları belediye olarak vatandaşa ücretsiz sunuyoruz. Akrep sokması vakalarını, Diyarbakır'ın kaderi olmaktan çıkardık. İlaçlama birimlerimiz, Diyarbakır genelinde bin 40 mahallede gece gündüz bu hizmeti vatandaşa sunmakta."
Akrep sokması durumunda, bölgede bazı vatandaşların ilkel yöntemler uyguladığını anlatan Hatipoğlu, akrep sokulan yerlere kesik atılarak, kanın dışarıya akıtılmasının doğru bir yöntem olmadığını aktardı.
Hatipoğlu, bu vakalarda, o bölgeye alkol ve buzla müdahale edilerek, en yakın sağlık kuruluşuna bekletilmeden zaman kaybedilmeksizin başvurulmasını önerdi.
Ekip şefi Çiftsüren: "Vatandaşlar akrep görünce bize ulaşsınlar"
Sur ilçesindeki ekip şefi Şirin Çiftsüren, gelen şikayetler üzerine akreplerin bulunduğu alanlara hemen müdahale ettiklerini dile getirdi.
Çiftsüren, haftanın 7 günü 24 saat ilaçlama yaptıklarını aktararak, "Vatandaşlar akrep görünce bize ulaşsınlar. Telefonlarımız mevcut. İlaçlama yaptığımız bölgelerde artık halk sokaklarda rahat gezebiliyor." dedi.
Alipaşa Mahallesi'nde yaşayan Mükrime Canlı (58), geçmişte akrep ve yılanlardan dolayı büyük sıkıntı yaşadıklarını belirtti.
Belediye tarafından yürütülen ilaçlama sayesinde, geçmiş yıllara oranla akrep sayısının azaldığını ifade eden Canlı, "Eskiden yılan ve akrepten dolayı rahatça evimizde uyuyamıyorduk. Artık evde daha huzurlu yaşıyoruz, çocuklar sokakta güvenli şekilde oynuyor." şeklinde konuştu.
Mehmet Aktaş (46), belediye ekiplerinin yaptığı ilaçlamalardan çok memnun olduklarını anlatarak, belediyeye teşekkür etti.
Kaynak: Diyarbakır Söz