ABD: '"TÜRKİYE'NİN TOP ATIŞLARINI DURDURDUĞUNU GÖRMEK KONUSUNDA ÇOK NETİZ"'

Suriye'de varılan ateşkes anlaşması sonrası Amerika, Türkiye'ye YPG'ye yönelik fırtına obüsleriyle yaptığı top atışlarını durdurma çağrısını yineledi.

ABD: '

Suriye'de varılan ateşkes anlaşması sonrası Amerika, Türkiye'ye YPG'ye yönelik fırtına obüsleriyle yaptığı top atışlarını durdurma çağrısını yineledi.

ABD Yönetimi, bugün  Rusya ile üzerinde mutabakata varılan ve  Şam saatiyle cuma gece yarısı yürürlüğe girmesi planlanan  Suriye'de "düşmanlıkların durdurulması" anlaşması sonrası,  Türkiye'ye  Suriye'deki PYD hedeflerine yönelik topçu atışlarına son verme çağrısını yineledi.

"PKK İLE PYD ARASINDA BAĞ GÖRMÜYORUZ"

ABD Dışişleri Bakanlığı  Sözcü Yardımcısı Mark Toner, günlük basın toplantısında mutabakata ilişkin sorulara cevap verirken, düşmanlıkların durdurulmasına  Türkiye'nin  Suriye'deki YPG hedeflerine yönelik topçu atışlarının da girip girmediği sorulduğunda şöyle yanıt verdi:

"Biz PKK ve PYD arasında bir bağ görmüyoruz. Ancak  Türkiye'nin PKK ve terörizm konusundaki kaygılarını anlıyoruz. Kendini savunma hakkı var. Ancak biz sınır ötesi topçu atışlarını durdurmasını istedik. YPG'den de Halep civarında sahada gerginliği artıcı eylemlere son vermesini istedik. Sahadaki gerginliğin azaltılmasında yapıcı değil."

Toner, mutabakat kapsamında uygulanacak ateşkese uymanın  Suriye'de rejimin ve  Birleşmiş Milletler terör listesinde yer almayan grupların kendi tercihini olduğunu söylerken,  Türkiye'ye ilişkin ise "Biz  Türkiye'nin top atışlarını durdurduğunu görmek istediğimiz konusunda çok netiz" dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüleri, geçen hafta da YPG'ye yönelik "İlerlemeyin" çağrısının yanı sıra  Türkiye'den  Suriye'ye obüs atışlarını durdurmasını istemiş, cuma günü yapılan  telefon görüşmesinde ABD Başkanı  Barack Obama, aynı isteği  Cumhurbaşkanı  Tayyip Erdoğan'a da aktarmıştı. (Kaynak:  Hürriyet)

Kaynak: Diyarbakır Söz