6’lı masanın Parlamenter Sistem vaadi tarihe karıştı…

Seçmene somut tek vaadi Parlamenter Sistem'e dönüş olan 6'lı masanın bu projesi genel seçim sonuçlarıyla birlikte tamamen sona erdi. Muhaliflerin, 6'lı masanın adayı Kılıçdaroğlu için 2. Tur'da oy verme gerekçeleri büyük oranda tükendi.

6’lı masanın Parlamenter Sistem vaadi tarihe karıştı…

Terörle mücadelede ortak dil geliştiremeyen, İstanbul Sözleşmesi’nde uzlaşamayan, dış politikada farklı sesler yükselten, savunma sanayiinde belirsiz açıklamalar yapan, ekonomi yönetiminde tartışıp hemen her kritik konuda ayrışan 6’lı masanın anlaşabildiği tek konu olan Parlamenter Sistem 14 Mayıs seçimleriyle tarih oldu.

Meclis aritmetiğini belirleyen genel seçimlerde 6’lı masa partileri 213 milletvekiliyle azınlıkta kalırken, Cumhur İttifakı 322 vekille parlamentoda yine belirleyici konum elde etti. Böylelikle Parlamenter Sisteme geçiş yapılabilmesinin önü kapandı. Cumhur İttifakı’nın TBMM’de ezici çoğunluğu elde etmesiyle Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi bir kez daha tahkim edildi.

KILIÇDAROĞLU’NA VERİLECEK HER OY KÜÇÜK ORTAKLARA YARAYACAK

6’lı masa, mevcut milletvekili sayısıyla Parlamenter Sisteme ilişkin Anayasa teklifini referanduma götürmeksizin TBMM’de kabul ettiremiyor. Muhalefet bloku, Parlamenter Sistemi referanduma götürebilecek yeterli sayıya bile sahip değil.

Böylelikle 2. Tur seçiminde Kemal Kılıçdaroğlu’na destek verecek olan muhalefet seçmeni, Parlamenter Sisteme geçilemeyeceğini net olarak görerek sandık başına gidecek. CHP’lilerin 2. Tur’da Kılıçdaroğlu’na vereceği her oy Gelecek Partisi, Deva Partisi, Saadet Partisi ve Demokrat Parti’ye yaracak.

Kılıçdaroğlu’na verilecek her oy, hiçbir siyasi getirisi olmadığı tescillenen Ahmet Davutoğlu, Ali Babacan, Temel Karamollaoğlu, Gültekin Uysal gibi parti liderlerinin 5 yıl boyunca Cumhurbaşkanı Yardımcısı olmasını ve çok sayıda bakanlık elde etmesini sağlayacak. İyi Parti’nin de pastadan önemli pay alacak olmasıyla birlikte sol tandanslı siyaset için Kılıçdaroğlu’na verilecek oylar hiçbir fayda sağlamayacak.

Yeni dönemde TBMM’deki dağılım şöyle olacak:

            •           AK Parti: 267

            •           CHP: 169

            •           HDP/YSP: 61

            •           MHP: 50

            •           İyi Parti: 44

            •           Yeniden Refah: 5

            •           TİP: 4

* CUMHUR İTTİFAKI: 322 (%49,5)

* MİLLET İTTİFAKI: 213 (%35)

* EMEK VE ÖZGÜRLÜK İTTİFAKI: 65 (%10,5)

DEĞİŞİKLİK TEKLİFİNİ BİLE ZORLA VEREBİLİYORLAR

Parlamenter Sisteme geçişte Anayasa değişikliği teklifi için 200 milletvekilinin imzası gerekiyor. 6’lı masa bu sayıya kılpayı ulaşıyor. Fakat değişiklik teklifi verebilmek hiçbir dengeyi değiştirmiyor.

REFERANDUMA GÖTÜRME YOLU TIKALI

Anayasa teklifini referanduma götürebilmek için 360 milletvekili gerekiyor. Millet İttifakı’nın referandum kararı için 147 vekil eksiği var. HDP/YSP ile TİP’in 65 vekille destek verecek olması halinde dahi 82 vekillik eksiklik doğuyor.

SİSTEMİ MECLİS’TE DEĞİŞTİRMEK İMKANSIZA YAKIN

Anayasa değişikliğinin doğrudan TBMM’de kabulü için gereken milletvekili sayısı ise 400. 6’lı masanın bu rakama ulaşabilmek için kendi ittifakı dışındaki 187 milletvekilinin desteğine muhtaç. Bu da imkansıza yakın olarak gösteriliyor.

SEÇİLSE BİLE HİÇBİR ŞEY YAPAMAYACAK BİR KILIÇDAROĞLU PROFİLİ

14 Mayıs seçimleriyle oluşan Meclis dağılımı Parlamenter Sisteme geçişi imkanını tamamen ortadan kaldırırken, seçmene bu sistem haricindeki bütün konularda anlaşmazlık, kriz ve kaos vaat eden 6’lı masaya Cumhurbaşkanlığı 2. Tur seçimlerinde oy verme gerekçeleri büyük oranda ortadan kalkmış görünüyor.

Azınlıkta kalan partilere gönül veren seçmenlerin bu tabloda TBMM ile hiçbir faaliyette bulunamayacağı netleşen Kemal Kılıçdaroğlu’na oy verme motivasyonunu kaybedeceği, bir kısmının sandığa gitmeyeceği değerlendiriliyor.

AKŞENER’İN BAŞBAKANLIK RÜYASI BİTTİ

Aynı durum İyi Parti seçmeni için de söz konusu. İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in seçim kampanyasını tamamen üzerine kurguladığı “Başbakan olacağım” söylemi tamamen çöktü. Parlamenter Sistem’in önünün tamamen tıkanmasıyla birlikte Akşener’in Başbakanlık ihtimali sıfırlandı. İyi Parti seçmenindeki “Başbakan Akşener” hülyası zorunlu olarak sona erdi.

Kemal Kılıçdaroğlu’nun ortak adaylığına son toplantıya kadar direnen, masadan kalkmayı dahi göze alan ancak sonrasında tekrar dönerek Kılıçdaroğlu’na desteğini açıklayan İyi Parti lideri Meral Akşener’in “haklı çıktığı” görüşü İyi Parti’de hakim. Genel seçimde Akşener’e oy veren seçmenin 2. Tur seçiminde tekrar Kemal Kılıçdaroğlu için sandığa gitme kararlılığının da çözüleceği görüşü hakim.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler