34 kadın şüpheli yaşamını yitirdi

İHD Diyarbakır Şubesi, bölge illerinde kadına yönelik şiddet raporunu açıkladı. Rapora göre, bölgede aile içi şiddet sonucu en az 37 kadın yaşamını yitirdi.

34 kadın şüpheli yaşamını yitirdi

İHD Diyarbakır Şubesi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü vesilesiyle "Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi 1 Kasım 2022 ve 1 Kasım 2023 Tarihleri Arası Kadına Yönelik Şiddet Raporu"nu şube binasında açıkladı.

İHD Diyarbakır Şubesi Başkan Yardımcısı Suzan Mehmetoğlu Aksoy, kadınların ezilmişliğinin, şiddete uğramasının tarihçesinin oldukça eskilere dayandığını söyledi. Kadına karşı düşmanlığın tarih boyunca devam ettiğini ifade eden Aksoy, "Ancak bu bir kader değildir. Kadınların mücadelesinin tarihi de yeni değildir" diye konuştu.

CİNSİYET EŞİTLİĞİNİN SAĞLANDIĞI BİR DÜNYA

Aksoy, "Kadına karşı şiddet çok boyutludur. Bu şiddet fiziksel, psikolojik, cinsel ve ekonomik şiddet halinde devam etmektedir. Ve tüm kadınlar ne yazık ki bu şiddetten farklı boyutlarda da olsa etkilenmeye devam etmektedir. 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddette Karşı Uluslararası Mücadele Günü vesilesiyle kadına yönelik şiddetin son bulduğu, hak ve özgürlüklerden yararlanma noktasında cinsiyet eşitliğinin sağlandığı bir dünya temenni ediyoruz" dedi.

34 KADININ ÖLÜMÜ ŞÜPHELİ

Raporun bilançosunu İHD Diyarbakır Şubesi Kadın Komisyonu Üyesi Esra Saçaklıdır okudu. Saçaklıdır, "Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi 1 Kasım 2022 ve 1 Kasım 2023 Tarihleri Arası Kadına Yönelik Şiddet Raporu"nun bilançosunu şöyle özetledi:

"-Bölgede en az 34 kadın şüpheli bir şekilde yaşamını yitirmiştir.?-En az 7 kadın intihara sürüklenerek yaşamına son vermiştir.

-Bölgede aile içi şiddet sonucu en az 37 kadın yaşamını yitirirken, en az 7 kadın yaralanmış, en az 1 kadın ise cinsel saldırıya uğramıştır.

-Bölgede toplumsal alanda şiddet sonucu en az 8 kadın yaşamını yitirirken, en az 6 kadın yaralanmış, 3 kadın ise yaralanmıştır.

-Doğu Ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde, en az 7 kadın ihtihar, en az 45 kadın ise aile içi ve toplumsal alanda gerçekleşen erkek şiddeti sonucu katledilmiştir. 34 kadın ise şüpheli bir şekilde yaşamını yitirmiştir.

-Bölgede en çok Diyarbakır, Antep ve Urfa’da kadın cinayetleri gerçekleşirken, kadınlar mekânsal olarak en çok ev içinde katledildi.

MİRABEL KARDEŞLERDEN BU YANA

Raporun değerlendirme kısmını ise İHD Diyarbakır Şubesi Kadın Komisyonu Üyesi Jiyan Ormanlı okudu. Ormanlı, "Bu raporda yer alan veriler ve verilere ait bilançolar, derneğimizin şubelerine mağdurlarca yapılan bireysel başvurulardan, yerel kaynaklardan edinilen bilgilerden ve basın taramalarından derlenerek hazırlanmıştır" diyen Ormanlı, "Raporda yer alan bazı veriler, tanık beyanlarına dayandırılan iddialardır. Ancak, ilgili kurum veya kişilerden, iddiaların aksini ispatlayacak beyan ve açıklamalar yapılmadıkça, iddialar doğru ve gerçek olarak kabul edilecektir" dedi.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'nün 1999 yılında kadına yönelik erkek şiddetine karşı farkındalık yaratmak amacıyla Birleşmiş Milletler genel kurulu kararı ile ilan edildiğini hatırlatan Ormanlı, "Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslarası Mücadele Günü’nün 25 Kasım olarak belirlenmesinde Dominik Cumhuriyeti’nin baskıcı rejimine karşı mücadele eden Mirabel kız kardeşlerin 25 Kasım 1960 tarihinde bir uçurumun kenarında cesetlerinin bulunması esin kaynağı olmuştur" dedi.

AİLE İÇİ ŞİDDET ARTIŞ GÖSTERDİ

Ormanlı, kadına yönelik şiddetin nedenlerini şöyle açıkladı: "Kadına yönelik şiddetinin artmasındaki ana sebeplere bakıldığında iktidardaki hükümetin kadına bakış açısı, kadına yönelik şiddeti meşru görmesi, adli mekanizmaların etkin bir şekilde işletilmemesi, kadına yönelik şiddet dosyalarında sanığı cezalandırmaya değil tam aksine aklamaya yönelik kararlar çıkması, sanığa çeşitli sebeplerle indirim uygulanması şiddet uygulayan erkeklere hukuksal bir koruma sağlamaktadır.”

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler