DİYARBAKIR- Ankara Cumhuriyet Savcısı Yücel Erkman'ın, tutuklama istemiyle mahkemeye sevk ettiği 42 kişiden 17'si hakkında, Ankara 1. Sulh Ceza Hakimi Sezer Söylemez tarafından tutuklama kararı verilmişti.
Tutuklananların tamamını devlet memurları oluştururken bunlardan 6'sının öğretmen, birinin polis, birinin de kimya mühendisi olduğu belirtildi.
Nöbetçi hakimlik sorguları sonrasında tutuklanan zanlılar şunlar:
"Harun Kocaman, Hayrettin Tepe, Ahmet Onsekiz, Esma Uludağ, Mustafa Kılınç, Bünyamin Bülbül, Nevzat Bulan, Selma Yılmaz, Mehmet Ateş, Muammer Kurt, Gökhan Menteş, Fatih Atik, Figen Nuhoğlu, Dursun Şahin, Bilal İbrahim Feyzioğlu, Murat Eminoğlu ve İbrahim Filiz."
Serbest bırakılan 25 kişi hakkında da adli kontrol kapsamında yurtdışına çıkış yasağı ile her çarşamba ve pazar karakola imza verme kararı alındı.
POLİS KOCAMAN'IN BEYANLARI
Tutuklanan polis memuru Harun Kocaman, KPSS sorularının dağıtıldığı ileri sürülen Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneğinde bilgisayar imajlarını almıştı.
Kocaman, hakimlikteki sorgusunda, olay tarihinde Bilişim Suçları Büro Amirliğinde görev yaptığını, dernekteki 3 bilgisayarın imajını aldığını ve KOM Daire Başkanlığına teslim ettiğini kaydetti.
Bunlardan birinin imajının açılmadığından savcı talimatıyla dernekte tekrar imaj aldığını savunan Kocaman, "Aldığım imajları yetkililere teslim ettim ama kime teslim ettiğimi hatırlamıyorum. Bu soruşturmaya dahil edilmem hard diskin kaybolmasından kaynaklanmaktadır. Soruşturma dosyasında yer alan Emniyet Amiri Öner Güven'i tam hatırlayamadım ama benim çalıştığım birim dışında bir birimin amiri olarak biliyorum" ifadesini kullandı.
"Kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği", "Suç delillerini yok etme, gizleme ve değiştirme" ve "Örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçlarından tutuklanan Kocaman'ın sorgusunda bahsettiği Öner Güven de soruşturma kapsamında halen tutuklu bulunuyor.
ZANLILAR, SUÇLAMALARI REDDETTİ
Diğer zanlılar da sorgularında, soruları sınav öncesinde edindikleri suçlamalarını reddederek, sınav için çalıştıklarını anlattı.
Tutuklanan zanlılardan Esma Uludağ, çocuğuna ailesinin baktığını, kendisinin de bir yıl boyunca 2010'daki KPSS'ye hazırlandığını öne sürerek, "Çalışmam sonucunda yüksek puan aldım. 2010 KPSS Genel Yetenek puanımla memur oldum, halen çalışmaktayım. Çalışmayı seviyorum ve bu nedenle kopya çektiğim veya soruları önceden aldığım yönündeki iddiaları kabul etmiyorum" dedi.
Soruşturma konusu KPSS puanıyla İŞKUR'da memur olarak çalıştığını belirten Nevzat Bulan ise "Çalışarak girdim ve yüksek puan aldım. Sınavın bir kısmı iptal edildi. Birkaç ay sonraki sınavdan da 86 puan aldım. Bu puan öğretmen olmam için yeterliydi ancak tercih ettiğim iller nedeniyle atamam olmadı. Ertesi yıl ve 2012'de tekrar sınava girdim, 2012'de 89 puan aldım" diye konuştu.
"2008'DE 33 DOĞRU YAPTIM"
Serbest bırakılan şüphelilerden Korkmaz B. ise 2008'den itibaren KPSS'ye girmeye başladığını ifade ederek, şunları kaydetti:
"2008'de eğitim bilimleri alanında 33 doğru yaptım. 2009'da 94, soruşturmaya esas 2010 KPSS'de ise 120 doğru yaptım. Bu sınavın iptal edilmesi sonrasında, birkaç ay sonraki tekrar sınavında 65 doğrum bulunmaktadır. 2011 sınavında 94, 2012'de 90 doğrum bulunmaktadır."
Korkmaz B, 2012'de bir önceki yıl aldığı puanla Hakkari Yüksekova'ya öğretmen olarak atandığını bildirdi.
"FETULLAH GÜLEN SUÇ ÖRGÜTÜ"
Şüphelilere, emniyette, "Fetullah Gülen suç örgütüne üye misiniz, Fetullah Gülen örgütünden herhangi bir talimat aldınız mı, evlere gittiniz mi" sorularının yöneltildiği belirtildi
Şüphelilerin avukatları, müvekillerinin, hakimlikteki savunmalarında, kendilerine emniyette yöneltilen soruları da dile getirdiklerini anlattı.
Kaynak: Diyarbakır Söz