Adalet Bakanlığı'nın, Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nin, KCK duruşmasına girmeyerek ''yargılamayı engelledikleri ve savunma hakkını aşan ifadelerde bulundukları'' gerekçesiyle sanık avukatları ile mahkemenin talebine rağmen avukat görevlendirmeyen Diyarbakır Baro Başkanlığı yönetimi hakkındaki suç duyurusu üzerine soruşturma izni verdiği bildirildi.
SAVUNMA HAKKINI AŞAN İFADELER
Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 99'u tutuklu 152 sanığın yargılandığı KCK Davası'nın 3 Ağustos 2011 tarihinde görülen duruşmasında, mahkemenin, ''yargılamayı engelledikleri ve savunma hakkını aşan ifadelerde bulundukları'' gerekçesiyle sanık avukatları ile mahkemenin talebine rağmen avukat görevlendirmeyen Diyarbakır Baro Başkanlığı yönetimi hakkındaki suç duyurusu, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca Adalet Bakanlığı'na iletildi. Bakanlığın, yapılan inceleme sonucunda Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na sanık avukatları ile Diyarbakır Baro Başkanlığı yönetimi hakkında soruşturma izni verdiği bildirildi.
ÖRGÜTLÜ GÖREVLERİNİ YAPMADILAR
Mahkemenin sanık avukatları hakkında suç duyurusunda bulunduğu duruşmada, Cumhuriyet Savcısı Levent Kaya, mahkemeye sunduğu mütalaada, avukatların duruşmaya katılmaması nedeniyle yargılamada zorluk yaşandığını belirterek, davanın başka yerde bulunan aynı derecedeki bir mahkemeye nakline karar verilmesini talep etmişti.
Mütalaada, mahkemenin ''sanık sayısının fazlalığı nedeniyle duruşmaya sanıkların toplu halde getirilmelerinin yargılamayı geciktireceği, bu nedenle sanıkların duruşmaya gruplar halinde getirilmesini'' kararlaştırması üzerine sanık avukatlarının mazeret bildirmeden duruşmalara katılmamaya başladığı belirtilmişti.
BARO ŞİFRESİ PLANLI DEĞİŞTİRİLDİ
Baronun kullandığı Otomatik Avukat Atama Sistemi'nde (OCAS) mahkemenin avukat görevlendirmesi yapmak için kullandığı şifrenin de planlı olarak değiştirildiği, bu nedenle müdafi atamasının engellendiği ifade edilen mütalaada, sanık avukatlarının örgütlü olarak görevlerini yerine getirmediğini, bu nedenle yargılanmanın yapılmasında zorluk yaşanacağını, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 19. maddesinde yer alan ''Yetkili hakim veya mahkeme, hukuki veya fiili sebeplerle görevini yerine getiremeyecek halde bulunursa yüksek görevli mahkeme, davanın başka yerde bulunan aynı derecede bir mahkemeye nakline karar verir'' hükmü uyarınca davanın başka bir ile nakledilmesini ve bunun için dosyanın Yargıtay'ın ilgili ceza dairesine gönderilmesini talep etmişti. Sanık avukatlarının duruşmalara katılmaya başlaması üzerine, mahkeme, iddia makamının talebinin reddine karar vermişti.
Kaynak: Diyarbakır Söz