Türkiye’de son beş yılda boşanmaların yüzde 50 gibi büyük bir oranda arttığına dikkat çeken uzmanlar, aile kurumunun tehlike altında olduğunu belirtiyorlar.
Boşanmanın sosyal, kültürel, ekonomik ve psikolojik nedenlerini İlke Haber Ajansı’na (İLKHA) değerlendiren Aile Danışmanı Prof. Dr. Sabri Eyigün, Türkiye’de boşanmaların ciddi bir oranda artığını belirterek, önlem alınmaması durumunda ileriki yıllarda toplumda aile diye bir yapının kalmayacağını söyledi.
Tüm dünyada yaşanan sosyal ve kültürel değişmelerin, diğer sosyal kurumlar gibi aile kurumunu da önemli ölçüde etkilediğini vurgulayan Eyigün, “Eğitim düzeyinin yükselmesi, çalışan kadınların sayısının artması, büyükşehirlerin stresli yaşam biçimi, aile içindeki rollerin büyük oranda değişmesi veya karmaşıklaşması vb. gibi etkenlerin boşanmalar üzerinde etkisi büyüktür.” dedi.
Geliri olan kadınların daha çok boşandığını ifade eden Eyigün, eğitimli olan kadınların eğitim düzeyi düşük olan kadınlara göre daha fazla boşandığına dikkat çekerek boşanma talebinde bulunanların yüzde 48’inin şiddete maruz kaldığı, yüzde 37’sinin sadakatsizlik ve yüzde 19’unun da eşinin alkol almasını boşanma nedeni olarak görüp boşanma talebinde bulunduklarını söyledi.
‘’Aile kurumu ciddi bir tehlike altında’’
Eyigün, toplumun temeli olan, bireyin başta sosyalleşme olmak üzere, her türlü psikolojik ihtiyaçlarının giderildiği aile kurumunun ciddi bir tehlike altında olduğunu belirterek, genel boşanma nedenlerini şöyle açıkladı:
- İletişim Eksikliği
- Uyuşmazlık,
- Aldatma
- Fiziksel ve duygusal şiddet
- Evle ilgili sorumluluk paylaşmama
- Ekonomik sorunlar
- Eşin alkol ve kumar bağımlılığı
- Eşin ailesiyle yaşanan sorunlar gibi nedenler
Eyigün son olarak, yaşanan sorunların, kısa sürede aile içi iletişimle veya aile terapisi yardımıyla çözülmediği takdirde bir kör düğüme dönüşüp içinden çıkılmaz bir hale geleceğini ifade etti.
Kaynak: Diyarbakır Söz