Zam pazarlığı başladı

Memurlar ve memur emeklisi 5 milyon kişiyi ilgilendiren zam pazarlığı başladı. Yetkili sendika Memur-Sen, memurlar için 2016'da yüzde 8+8, 2017'de ise yüzde 7+7 zam istiyor.

Zam pazarlığı başladı

Kamu görevlilerinin 2016-2017 yıllarına ilişkin mali ve sosyal haklarını belirlemek üzere yürütülecek toplu sözleşme görüşmelerinin ilk toplantısı başladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın Reşat Moralı Toplantı Salonu'ndaki görüşmelerde Kamu İşveren Heyeti'ne, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Kamu Görevlileri Sendikaları Heyetine ise Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın başkanlık yapıyor. Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ve KESK Genel Başkanı Lami Özgen'in de yer aldığı görüşmeye, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Erdem, Devlet Personel Başkanı Mehmet Ali Kumbuzoğlu, Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürü İlhan Hatipoğlu, yetkili sendikaların temsilcileri ve ilgili bürokratlar katıldı.

Türkiye Kamu Sen ve Memur-Sen üyeleri arasında oturma düzeni sebebiyle tartışma yaşandı. Salondaki gerilim nedeniyle toplantı 45 dakika gecikmeli başladı.

ÇELİK TOPLANTI ÖNCESİ KONUŞTU

Çalışma Bakanı Faruk Çelik, memurlarla görüşme öncesinde basın mensuplarına açıklama yaptı. Çelik, görüşmelerle ilgili teknik detaylar verdi ve şöyle konuştu:"İki yıllık toplu görüşme sürecinde ciddi deneyimler elde ettiğimizi belirtmek istiyorum. Geçmiş yıllarda bu masalarda yapılan konularda eksiklik hissettik. Hizmet kollarıyla daha iyi diyalog kurulmasını temenni ediyoruz. toplu sözleşmegörüşmelerinin hayırlı olmasını diliyorum. "

KEŞKE DAHA ÖNCE YAPILSAYDI...

Faruk Çelik toplu sözleşme görüşmelerinin ilk turunun ardından da konuştu. Çelik, görüşmelerde farklı taleplerin olduğunu ifade etti ve şöyle devam etti:"4688 nolu yasasının tüm yasalar gibi değiştirilebilecek yanları vardır. Kadın istihdamının artırılması gibi ciddi talepler var. G20 toplantıları var şimdi, ona göre hareket edilecek. Nerede ne noksan var diye 2012'den bu yana, özellikle iş sağlığı güvenliğiyle ilgili gerekli tüm düzenlemeleri yerine getirmiş bir bakanlıktır Çalışma Bakanlığı. Keşke 2012'de değil de 2002'de ya da 1992'de yapılabilseydi. Her yıl iş kazaları gerçekleşiyor. Hapis cezasına kadar bu iki yıl içinde yasal düzenlemeler yapılmıştır. İşçilerin iyi eğitim alması için çalıştık."

Çelik, 2002'de aile yardımı dahil 392 lira olan en düşük memur maaşının 2015'te 2 bin 191 liraya yükseldiğini belirterek, söz konusu dönemde 580 lira olan ortalama memur maaşının da bu yıl 2 bin 610 liraya çıktığını aktardı. Söz konusu dönemin "düşük maaş alan memurlar" ile "yüksek maaş alan memurlar" arasındaki maaş farkının kapandığı bir dönem olduğunu da dile getiren Bakan Çelik, şunları kaydetti:

"2002'de en yüksek memur aylığı, en düşük memur maaşı aylığının 7 katıyken, 2015'in Temmuz'unda bu oran 3,7 kata kadar düştü. Ayrıca, imzalanan toplu sözleşmeyle öğretim yılına hazırlık ödeneğinden toplu sözleşme ikramiyesine, 4/C'li personelin ücretine yapılan yüzde 40'lara varan artıştan hizmet kolundaki toplu sözleşmelerdeki kazanımlara kadar kamu görevlisi için birçok iyileştirilmeler hayata geçirilmiştir. Bütün bunlar toplu sözleşme süreçlerinde varılan sonuçları kamu görevlileri açısından bir kayıp değil, bir kazanım olduğunu açıkça ortaya koymaktadır."

BÜTÇE İMKANLARI İLE BEKLENTİLER

Çalışanların hiçbir zaman enflasyona ezdirilmediğini belirten Faruk Çelik, "Toplu sözleşme sürecinde de aynı anlayışla masaya oturduğumuzu bütün tarafların bilmesini istiyoruz. Tabii ki ülke büyüyor, ülke gelişiyor. Refah düzeyi de gelişiyor. Bu konudaki talepleri saygıyla karşılıyoruz. Türkiye'de kamu çalışanlarımızın, emeklilerimizin, işçilerimizin, sabit gelirlilerin enflasyonun çok çok üzerinde ücret aldıklarını görmek mümkün. Bu masalar, demokratik masalarıdır. Burada 'bunun yeterli olmadığının savunulmasını' saygıyla karşıladığımızı ifade ediyorum. Ama ülke imkanları 3 kat artmışsa, ücretlerin de 4 kat arttığı görülecektir. Çalışanlara, sabit gelirlilere bakışımızın bu olduğunu rakamlarla görebiliriz" diye konuştu.

Bakan Çelik, sosyal güvenlik primleri de dahil olmak üzere bütçeden kamu personeline ayrılan kaynağın 141 milyar lira olduğuna dikkati çekerek, hem bütçe imkanlarını hem de beklentileri ortak bir noktada buluşturmanın gayreti içerisinde olacaklarını söyledi.

Görüşme masasında hizmet kollarının talep ve sorunlarının ayrıntılı olarak ele alınacağına işaret eden Çelik, 2005'ten sonra memuriyete başlayanlara ek 1 derece verilmesinin de çözüme kavuşturulacağını bildirdi.

SENDİKA TEMSİLCİLERİ NELER SÖYLEDİ

KESK Genel Başkanı Lami Özgen'in, basın açıklaması için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına yürümek isteyen KESK üyelerine polisin müdahale etmesini eleştirmesi üzerine Bakan Çelik, "Bir kuralsızlık sonucu değil de kurallar çerçevesindeki bir eyleme bir müdahale söz konusuysa bunun kabul edilir tarafı yok. Ama demokrasiyi de kuralsız hale getirmek gibi bir durumda söz konusu olmamalı" değerlendirmesi yaptı.

Faruk Çelik, "4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu"na yönelik eleştirileri dikkate aldıklarını bildirerek, yasaların günün değişen şartlarına göre değiştirilebileceğini de aktardı.

Toplantı, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, KESK Genel Başkanı Lami Özgen ve Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul'un konuşmalarının ardından sona erdi.

Hafta içinde hizmet kollarının taleplerinin ele alınacağı toplu sözleşme görüşmelerinin, gelecek hafta salı günü tüm tarafların katılımıyla ikinci kez yapılacağı bildirildi.

KONFEDERASYONLARIN ZAM TALEPLERİ

Görüşmelerde yetkili konfederasyon olan Memur-Sen'in taleplerinin gövdesini yüzdelik zam, taban aylığa zam, refah payı ve enflasyon farkı oluşturacak. Memur-Sen, görüşmelerde memur maaşları için 2016'nın ilk 6 ayında yüzde 8, ikinci 6 ayında yüzde 8 olmak üzere toplam yüzde 16, 2017 yılının ilk 6 ayında yüzde 7 ve ikinci 6 ayda yüzde 7 olmak üzere toplam yüzde 14 zam teklifini sunacak.

Türkiye Kamu-Sen ise 2014 ve 2015 yıllarını kapsayan toplu sözleşme nedeniyle memurların 2 bin lira kayıp yaşadığını yola çıkarak, bu zararın karşılanmasın için telafi zammı talep edecek. Türkiye Kamu-Sen ,2016 yılında toplam maaş artış talebi telafi zammı, büyüme ve refah payı dahil olmak üzere yüzde 22 ve taban aylığa seyyanen net 100 lira, 2017 için toplam yüzde 20 ve taban aylığa seyyanen net 150 lira zam isteyecek.

En düşük maaş alan memurun, maaş + ek ödeme olarak toplam 2 bin 323 lira aldığına dikkati çeken KESK, bu rakamın 2 bin 900 liraya yükseltilmesini isteyerek bunun da yaklaşık yüzde 25'lik artış istiyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz